Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
yael quint
Yael Quint. Foto:

Hun tar norsk design ut i verden

Det er ikke ved en ren tilfeldighet at Gigi Hadid bruker klær fra norske designere.

Bare på ett år har vi spottet supermodellen Gigi Hadid, i klær fra fire norske designerere: Holzweiler, Elisabeth Stray Pedersen, Edda Gimnes og Christina Ledang. Men trodde du dette var av en tilfeldighet, må du tro om igjen.

Kvinnen som kan ta mye av æren for at norsk mote har fått en mer solid plass på kartet gjennom de siste årene, er kanadiske Yael Quint.

Quint jobber til vanlig som innkjøper ved det store showrommet Albright Fashion Library, i New York – hvor hun til tider også styler kjendiser og modeller som kommer innom. Quint forteller at alt som kan krype og gå i motebransjen kommer innom showrommet, blant annet alle Victorias Secret-modellene, Ellie Goulding og Kanye West.

Under Oslo Runway traff Melk & Honning henne for å ta en prat om norsk mote. 

Det er nå to år siden Quint først begynte å reise til Norge i anledningen den norske moteuken. Før det kjente hun ikke til norske designere, med unntak av ringene fra Tom Wood, som hun hadde sett på flere kjøpesentre i New York.

– Jeg tror det er mange i hele verden som har kjennskap til ringene fra Tom Wood. De blir blant annet solgt på Barney’s og flere andre store butikker, men jeg tror ikke alle vet at merket er norsk – men de liker hvert fall designet.

Det var arrangørene bak Oslo Runway, This is PR, som først inviterte Yael Quint til Norge, for to år siden. I tillegg til å bruke tiden i hovedstaden til å se visninger, stille opp på motearrangementer og gjøre innkjøp for Albright, fikk Yael til en moteserie av Skam-skuespilleren Josefine Pettersen, som ble fotografert i norsk design for det ledende motemagasinet W Magazine.

Les også
Denne appen finner de mest Instagram-vennlige spotsene for deg

Siden den gang har Quint stått bak det at pop-prinsessen Astrid S fikk pryde det samme magasinet og it-paret Henrik Holm og Lea Meyer i Vogue i fjor.

For denne sesongen skal de lage en moteserie med den norske artisten Sigrid – og vi gleder oss til å se resultatet som Quint forteller kommer ut mot slutten av februar.

Yael Quint fikk Astrid S til Teen Vogue. Foto: Skjermdump Instagram @YaelQuint

Norsk design ut i verden

Men hvordan kan det ha seg at en av verdens største supermodeller ble sett i klær fra fire norske designere, på bare ett år? Dette forklarte Quint for Melk & Honning:

– Stylisten Mimi Cutrell, er en god venn av meg og Gigi Hadid er en av klientene hennes. Cutrell var med meg på Oslo Runway for noen sesonger siden, forteller Quint og legger til:

– Fordi vi er gode venner, så er det lettere for meg å eksponere henne for norske designere – og da tar hun det med videre til Gigi.

Hun understreker at også Hollywood-stjernen James Franco, har blitt observert i norsk design i 2016. Han brukte en rosa dress signert Holzweiler, under en TV-opptreden.

Quint forteller at siden hennes første besøk under Oslo Runway, har hun tatt inn klær til showrommet Albright Fashion Library, fra merkene Holzweiler, byTiMO, Cathrine Hammel, ESP, Edda Gimnes og Tom Wood. I tillegg til det har også Christina Ledang levert noen plagg der – og tidligere i år så vi Gigi Hadid i en av hennes rosa boblekåper og strikkegenser.

Annet enn gjengen med norske designere, huset showrommet alle de store high-end merkene som blant annet Balenciaga, Valentino og Balmain.

– Det er viktig at norske designere får plaggene sine eksponert ut i verden. Jeg synes det er helt fantastisk, understreker Quint og legger til:

Les også
5 kjappe motenyheter: Har du gått glipp av dette?

– Mange norske designere har stort fokus på kvalitet og separerer seg selv fra mange andre merker. Designerne her er ikke på «pushete» på å se klærne sine på internasjonale kjendiser, så der hjelper jeg dem. For eksempel Elisabeth Stray Pedersen er så chic og enkel. Klærne hennes er vakre, men de er også anvendelige, så folk ønsker å bruke det.

Blir bare bedre

Dette er fjerde runden av Oslo Runway, Yael Quint deltar på – og inntrykket hun sitter igjen med blir bare bedre.

– Jeg synes det er så flott å se at Oslo Runway vokser og blir bedre og bedre. Den første sesongen jeg var her ble alle visningene holdt på Sentralen – og det var bare den ene designeren etter den andre. Det var ikke kjedelig, men vi kunne merke at det var veldig lite og ferskt, mener Quint og legger til:

– Nå er Oslo Runway blitt større. Det er kulere visninger og vi får se mer av den norske kulturen. En designer viser kolleksjonen sin på et museum, mens en annen lar en norsk artist opptre under showet. Det er veldig spesielt og noe unikt med hver visning. Denne kulturopplevelsen med moten opplever jeg ikke engang i Paris eller New York.

Blant favorittvisningene fra denne sesongen var det herremerket Fram, som utmerket seg hos Quint. Hun forteller at klærne fra merket var fantastiske og at hun likte godt showet fra artisten Arif. Ja, for selv om han rapper på norsk, lot Quint seg imponere.

– Jeg likte også veldig godt ESP og byTiMo var vakker. Settingen hos Michael Olestad var veldig fin, og jeg elsket kunsten i rommet på Kunstnernes hus.

Les også
Line of Oslo har åpnet ny butikk på Aker Brygge

– Mens jeg har vært her har jeg også møtt designeren Anne Karine Thorbjørnsen, som jeg er stor fan av. Merket hennes er helt fantastisk. Hun er så talentfull og jeg vil egentlig bare ha alt hun designer til meg selv.

Quint forteller at hun har lagt merke til at det er dyrt og vanskelig for nye og unge designere å holde visning her – men hun oppfordrer staten til å hjelpe til.

– Jeg skulle sånn ønske at Anne Karine Thorbjørnsen hadde vist kolleksjonen sin denne sesongen. Vi har snakket om at jeg skal ta med meg noen av plaggene hennes tilbake til New York. Designet hennes passer for eksempel godt inn i stilen til Rihanna. Jeg har også vist store deler av kolleksjonene hennes til andre internasjonale stylister.

Quint avslutter med å fortelle at Bror August også er en designer hun håper å se mer av i fremtiden.

Hovedbilde: Yael Quint. Foto: Olav Stubberud 

Les også: I studiet til: Elisabeth Stray Pedersen

Siste saker

Mest lest nå
Les mer