temaet for pirelli-kalenderen 2020 er klart

Kristin Stewart for Pirelli-kalenderen 2020.

Temaet for utskjelt «nakenkalender» er klart

– Aldri vært særlig relevant for andre enn dem som synes halvnakne damer på veggen er stas.

Temaet for Pirelli-kalenderen 2020 er klart. Denne gangen med navn som Kristen Stewart, Yara Shahidi og Emma Watson. De portretterer alle romanfiguren Julie fra William Shakespeares klassiske kjærlighetshistorie Romeo og Julie.

Les også: Victoria’s Secret avlyser årets show

Det er den italienskfødte motefotografen Paolo Roversi som står bak kalenderbildene. Foreløpig er bare behind-the-scenes-bildene sluppet. De viser skuespiller Stewart, Shahidi og Watson sammen med Claire Foy, Indya Moore og Mia Goth, artist Chris Lee og Rosalia og kunstner Stella Roversi, som alle tolker Julie på sin egen måte iført alt fra ballkjoler og sneakers. De offisielle bildene slippes ikke før senere i høst.

Fra lettkledde supermodeller til kvinnelige rollemodeller

Temaet representerer det som må sies å være et skifte.

Den legendariske «nakenkalenderen» var lenge kjent for lettkledde supermodeller. De siste årene har dekkprodusenten imidlertid gått for en mer narrativ vinkling med fokus på sterke kvinnelige rollemodeller.

I fjor var temaet med Vogue-fotograf Albert Watsons egne ord: «En chic fotografisk fortelling om fire kvinner og deres ambisjoner og vilje til å sine mål». Med var navn som Gigi Hadid, Alexander Wang, Julia Garner, Laetitia Casta og Misty Copeland.

Året før var det Tim Walker som stod bak bildene med temaet Alice i eventyrland, og året før der igjen Annie Leibowitz.

Men har egentlig den utskjelte kalenderne livets rett?

– Det kan fremstå sympatisk å ta til seg strømninger i tiden. Men det kan også være at de ikke har annet valg, for å ikke fremstå som totalt latterlige. Denne kalenderen har egentlig aldri vært særlig relevant for andre enn dem som synes halvnakne damer på veggen er stas. Og det utelukker vel egentlig svært mange, sa medieforsker Synne Skjulstad til Melk & Honning i fjor.

– Tidligere har det vært vanskelig å innta en negativ posisjon til denne typen praksiser uten å bli stemplet som sur og prippen. Men nå er dette på vei til å endres. Tidene forandrer seg heldigvis. Og så prøver Pirelli å følge med i svingene uten å bokstavelig talt kjøre seg selv helt i grøfta.

Se behind-the-scenes-bildene fra Pirelli-kalenderen 2020 her:

Behind-the-scenes-bilder fra Pirelli-kalenderen 2020
Behind-the-scenes-bilder fra Pirelli-kalenderen 2020
Behind-the-scenes-bilder fra Pirelli-kalenderen 2020

Les også: Naomi Campbell: – De ville ikke slippe oss inn på grunn av hudfargen vår