Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
NOMINERT: Supreme og grunnlegger James Jebbia er nominert til CFDA Awards. Foto: Supreme.

Supreme nominert til prestisjetung motepris

Men nominasjonen vekker oppsikt.

Torsdag ble nominasjonene til den prestisjetunge CDFA Awards sluppet. Det er organisasjonen the Council of Fashion Designers of America som står bak prisen som regnes for å være motebransjens svar på Oscars og som skal hedre de beste av de beste innen amerikansk mote.

Supreme-grunnlegger James Jebbia. Foto via Interview Magazine.

Det var særlig nominasjonene til prisen for Årets herredesigner som fikk flere til å heve øyenbrynene. På listen over de nominert var navn som Thom Browne, Tom Ford og Raf Simons for Calvin Klein – eller «the usual suspects» som herremagasinet GQ kaller dem, men også streetweear-designere som Virgil Abloh for Off-White – og så til rosinen i pølsa og grunnen til at det nå diskuteres heftig både i spaltene til amerikanske motemagasiner, men også på sosiale medier; James Jebbia, mannen bak New York-baserte skate-merket Supreme.

Men er det egentlig noen overraskelse at Jebbia er på listen over nominerte? For har ikke nettopp Supreme vært et av de amerikanske merkene som har dominert på motescenen de siste sesongene? Og ikke minst vært på alles lepper?

Joda, men ser man på CFDA-nominasjonene og ikke minst vinnerne i kategorien Årets herredesigner opp i gjennom årene skiller Jebbia og Supreme seg kraftig ut. Det er stort sett tre navn som har gått igjen (noe CFDA forøvrig har fått kritikk for), skriver GQ; Browne (som har vært nominert seks ganger siden 2013 og vunnet to), Ford (som vant i 2017) og Simons (som vant i 2017) – alle dessuten med tittelen sjefsdesigner til forskjell fra Jebbia som strengt tatt bare er sjef minus designer – «det er uklart om han i det hele tatt har designet et eneste klesplagg i hele sitt liv», skriver Dazed & Confused.

Det nærmeste vi kommer noe eller noen som kan minne om Supreme i  samme kategori er Public School som vant prisen tilbake i 2014. Til tross for sin streetwear-estetikk holdt Public School både runway shows, ble solgt på blant annet Barneys og designeren hadde til og med en gjesteopptreden ved roret hos DKNY, skriver GQ – med andre ord et lysår fra skate-merket Supreme som har gitt fingeren til fashion – inntil nå.

Dét er kanskje hovedgrunnen til at CFDA-nominasjonen nå skaper debatt. For Supreme skiller seg så kraftig fra både tidligere og øvrige nominasjoner at noen spekulerer i om det hele egentlig dreier seg om cred for den amerikanske organisasjonen. For som Dazed & Confuseds Gregk Foley skriver i en kommentar; «Dette handler ikke om at moteindustrien hyller Supreme og mannen som gjorde det til et av de aller viktigste motemerkene de siste tre tiårene. Dette handler om at moteindustrien endelig kan gi seg selv et velfortjent klapp på skulderen for at de endelig har ‘skjønt det’».

Helt borti natta er nominasjonen altså ikke, for i løpet av bare det siste året har Supreme utvilsomt nærmet seg industrien de tidligere gav langfingeren til blant annet ved å selge 50 prosent av aksjene sine til Carlyle Group (for 500 millioner dollar, noe som tilsvarer rundt 4 milliarder norske kroner – det vil si at selskapet totalt er verdt rundt 8 milliarder), for ikke å nevne samarbeidet med Louis Vuitton. Sistnevnte «broke the internet», og, mener mange, stemplet merket en gang for alle som mainstream – vel og merke til mange fans store skrekk.

Så, mens noen hyller CFDA-nominasjonen som «et steg i riktig retning» for den høythengende moteprisen, sitter andre igjen med «en rar smak i munnen». Men de lurer alle på det samme; kommer Jebbia engang til å gidde å møte opp under prisutdelingen.

Les også: LVMH-prisen: Ingen nordmenn videre

Siste saker

Mest lest nå
Les mer