Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Stor moteutstilling hyller italiensk design

Sesongens moteuker forflytter seg videre, men moten blir i Milano.

Moteuken i Milano nærmer seg slutten. Siden tirsdag denne uken har den italienske motemetropolen blitt invadert av modeller, designere, streetstyle-fotografer og dem de tar bilder av. Til tross for enkelte endringer i programmet, står den tradisjonsrike moteuken fortsatt stødig i en ellers famlende motekalender. De store italienske designerne har vist seg fra sin beste side, og Alessandro Micheles Gucci-visning var blant showene som tok pusten fra de fleste og gav tommelkrampe hos ivrige Instagram-brukere. Etter tirsdag denne uken vil moteeliten ta med mobilkameraer og planlagte antrekk videre til Paris, men takket W magazine redaktør Stefano Tonchi og den italienske motekritikeren og kuratoren Maria Luisa Frisa vil den italienske moten være tilgjengelig selv lenge etter lysene på catwalken er slukket.

Med utstillingen Italiana: Italy Through the Lens of Fashion, som åpnet 22. februar, har Tonchi og Frisa samlet det aller beste, viktigste og flotteste av italiensk mote fra 1971 frem til i dag. Gjennom en labyrint av teatralske rom feirer utstillingen italiensk motes bragder og kontroverser, og utforsker hvordan klærne både har reflektert og utfordret politikken, kulturen og samfunnet.

– Showet er ikke kronologisk. Det er organisert etter temaer. Det er ni rom, og hvert tar for seg et bestemt øyeblikk i italiensk historie og hvordan moten speilet det. Det er begrepet identitet, demokrati, global versus lokal, og hvordan italiensk mote hanskes med teorier om postproduksjon. Maria Luisa og jeg var på utstillingen i dag for å se på de faktiske klærne, og det som var så slående var hvor mye som så håndlagd ut selv om det hadde blitt produsert industriellt, fortalte Stefano Tonchi til New York Times.

Prada, Versace, Gucci, Ferragamo, Valentino, Armani. Det er ikke én essensiell designer som ikke er inkludert. Også mindre, kanskje litt glemte designere som Walter Albini and Romeo Gigli får hyllesten de fortjener i utstillingen.

– Vår motehistorie har utrolig dybde, og jeg håper at utstillingen vil fungere som inspirasjon for kommende generasjoner. Billetten er spesielt priset for studenter, moteskoler, og for enhver håpefull ung designer eller moteelsker. Vi har en flott fortid som vi kan lære mye av; det er nå opp til de kommende generasjonene å sette pris på det og å bygge en fantastisk fremtid, fortalte Carlo Capasa, Camera Nazionale della Moda-sjef, til Vogue. 

Italiana: Italy Through the Lens of Fashion vises på Palazzo Reale fra 22. februar til 6. mai.

Alle bilder via Vogue

Les også: Anna Dello Russo er ferdig med street style (men ikke med mote)

Siste saker

Mest lest nå
Les mer