Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Den norske modellen Sophie Lie åpner infrarød sauna-salong i Stockholm

– Jeg oppdaget dette da jeg bodde i New York. Det er kjempepopulært i motebransjen. Etter bare én session ble jeg selv hooked.

Sophia Lie har gjennom en årrekke gjort suksess som modell, både nasjonalt og internasjonalt. 30-åringen har frontet alle de viktigste norske motemagasinene, i tillegg til en del utenlandske, og har vært kampanjemodell for merker som Match, Dermalogica og ByTimo.

For få uker siden kom nyheten om at den norske modellen nå starter en såkalt full spectrum infrarød sauna-salong kalt «Heat by Sophia Lie» midt i hjertet av Stockholm – byen hun de siste årene har holdt til i. 

– Ikke nok å bare spise sunt og trene

Bakgrunnen er den enorme effekten hun selv har hatt etter disse sauna-behandlingene. I løpet av hennes elleve år på konstant reisefot i jobben som modell forteller hun Melk & Honning at hun har vært på leting etter effektive måter å lade batteriene på, og bli «camera ready».

– Det er ikke nok å bare spise sunt og trene når man lever et liv med konstant jet lag, få rutiner og lite søvn. Som modell må man være litt «on» hele tiden, for jobbene kommer ofte med veldig kort varsel og da er det viktig å kunne kaste seg rundt for å være klar til shoot på kort tid, sier Lie.

– Dessverre har jeg vært mye plaget av inflammasjon og blir lett oppblåst både i ansiktet og på kroppen. Det har vært en non-stop kamp. Jeg klarer ikke være helt asketisk hele tiden heller; Jeg er på et strengt regime i forhold til mat og trening 80 prosent av tiden, og 20 prosent får jeg gjøre som jeg vil. Det fungerer bra for meg. Men da har jeg samtidig måttet finne et par «quick fixes» som gir meg muligheten til å skeie ut.

Les også
H&M kutter ut gratis retur

Et av de viktigste verktøyene har derfor blitt jevnlige behandlinger med denne formen for sauna. 

Les også: Mitt skjønnhetsunivers: Sophia Lie

Full Spectrum Infrared Sauna (via nine.com.au)

En wake up call

 

– Jeg oppdaget dette da jeg bodde i New York. Det er kjempepopulært i motebransjen. Etter bare én session ble jeg selv hooked og kjøpte et 10-klipps klippekort på stedet. Det var faktisk helt utrolig hvor umiddelbar virkning det hadde. Ikke bare når det gjaldt å «de-puffe» ansikt og kropp, men også smertelindring av rygg og nakke, og ikke minst det energimessige aspektet. Jeg kjente meg helt nedkjørt, gikk inn i den infrarøde saunaen og kom ut igjen som et nytt menneske

Hun forteller at dette var i en periode der hun var i ferd med å bli fullstendig utbrent.

– Jeg bestemte meg for å dra på en medisinsk detox hos en utrolig dyktig lege i Tyskland. Han har blant annet også hjulpet min mor med detox og immunforsvarsterapi etter mange år med kreft.

Under oppholder på klinikken gjennomgikk hun en rekke ulike detox-behandlinger; og ble av legen anbefalt å også prøve infrarød sauna.

– Jeg fikk beskjed at dersom jeg ikke la om livsstilen ville jeg komme til å bli sengeliggende i flere år. Dette var en skikkelig wake up call. Jeg endte med å ta med et svært flyttelass fra New York, der jeg hadde hatt base i ti år, med over til Stockholm der kjæresten min bodde. Det tok faktisk et helt år med fokus på helse å komme seg til hektene igjen. 

Via Instagram @sophia_lie

Strides om effekten

 

Les også
Kraftig kritikk av Kanye West etter «White lives matter»-stunt

Blant de som har snakket varmt om infrarød sauna er den suksessrike amerikanske legen og forretningsmannen Joseph Mercola, som ved flere tilfeller har påpekt den positive effekten det kan ha på hjertehelse, at det kan føre til økt produksjon av mitokondria i cellene, forminske stress og stimulere veksthormon i musklene.

En større finsk studie som ble publisert tidligere i år hos publikasjonen Nature – International journal of Science  hadde også slående resultater hva gjelder forbedret hjertehelse hos de som tok sauna.

Det samme har Norsk helseinformatikk, Skandinavias største helsenettside skrevet av leger, påpekt. De kunne også vise til studier som sa at badstue er fordelaktig for personer med høyt kolesterol, høyt blodtrykk og diabetes.

Ola Lillenes, informasjonssjef for Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM), forteller til Melk & Honning at de har en høy terskel for hva de regner som tilstrekkelig, solid og pålitelig dokumentasjon av effekt.

– Enkeltstudier er gjerne ikke nok til å hevde av behandlingen virker. Vi forholder oss til internasjonale og uavhengige forskningsbiblioteker. Ved søk i disse den 3. desember 2018 fant vi ingen kunnskapsoppsummeringer som underbygger slike effektpåstander.

Lillenes påpeker at dette ikke utelukker at noen opplever å bli bedre av symptomene sine med slik behandling.

– Varme kan for eksempel lindre symptomer ved ulike muskel- og skjelettplager. I tillegg kan nok varmebehandling gjøre det lettere å leve med plager, og det kan øke livskvaliteten.

– Mange vil nok også si at badstue, sauna og annen varme kan «lade batteriene» eller gi dem «påfyll av energi», men dette er jo ikke vitenskapelig håndterlige størrelser, forklarer han.

Han er noe mer skeptisk til påstanden om detox-effekten.

Les også
Kaia Gerber lanserer kolleksjon med Zara

– Mange tilbydere av varmebehandling hevder at det stimulerer utskillelse av gift- eller avfallsstoffer gjennom lymfene – og at svettingen er et tegn på dette. Menneskets svette består imidlertid stort sett av vann, og svettekjertlene våre er ikke en del av kroppens avfallshåndteringssystem. Slik sett er det ikke belegg i forskning for å si at detox gjennom varme gir helseeffekter av betydning ut over placebo.

Sophia Lie påpeker at hun har skapt HEAT utelukkende av egen erfaring.

– Det er bygget på den entusiasmen jeg har for de effektene jeg selv har kjent på kroppen.

Vil åpne i Oslo

 

Da Lie flyttet fra New York til Stockholm fant hun kjapt ut at de ikke hadde et tilsvarende sauna-tilbud hverken der, noe annet sted i Sverige eller i Oslo.

– Jeg kjente en enorm forskjell på kroppen min med og uten denne behandlingen.

Idéen om å starte noe eget begynte derfor så smått å vokse i henne i løpet av fjoråret.

– I sommer fant jeg endelig det riktige lokalet for Heat, midt på Stureplan i Stockholm.

Reaksjonene så langt har vært helt overveldende, forteller hun.

– Jeg visste at behovet for denne typen behandling var stor, men at det har vært så mange besøkende på kort tid hadde jeg aldri trodd. Det bekrefter at jeg hadde rett og det er kjempegivende.

Til Melk & Honning Lie hun avsløre at hun i utgangspunktet også så etter lokaler i Oslo, men at hun ikke klarte å finne det perfekte stedet denne gangen.

– Planen er likevel å åpne i Oslo i 2019. Jeg gleder meg helt enormt til å dele Heat med verdens beste by og verdens beste folk da!

Bilder via Heat by Sophia Lie

Les også: Mitt skjønnhetsunivers: Anta Samba

Siste saker

Mest lest nå
Les mer