Sommerpraten med Sondre Lerche

Den plateaktuelle artisten forteller Melk om sine sommerplaner.

Den fremdeles pågående pandemien har gjort sommeren 2020 ganske så annerledes enn fjorårets. Miss Rona har satt en stopper for både bryllup, festivaler, festligheter og eksotiske ferieturer.

Hva skal man finne på i stedet? Melk har forhørt seg med kjente fjes, influencere og motepersonligheter om hvordan deres sommer vil se ut.

I dag har vi tatt en prat med artisten Sondre Lerche, som ga ut den nye skiva Patience i starten av juni.

Les også flere av Sommerpratene her: Pernille JuvoddenMarie MurstadGine Margrethe og Kristine Ullebø

Hva er planene dine i sommer?

– Jeg skal ha Patience-solokonserter overalt hvor det er mulig! Er i gang allerede, har gjort 15 konserter så langt. Spilte på Trevarefabrikken i Henningsvœr i helgen. Her er det magisk, så jeg har tatt noen feriedager her med venner. Skal spille rundt 40 konserter, kjører og flyr rundt helt alene, så får lagt inn mange flotte ferieopplevelser innimellom alt.

Hadde du noen sommerferieplaner som gikk i vasken på grunn av korona?

– Hadde ikke laget noen ferieplaner. Gjør det sjeldent, foretrekker å ta det mer spontant når det åpner seg en mulighet for moro. Men skulle jo turnere mye på Øya, Bergenfest og en del andre større festivaler, og det ble jo flyttet til neste år. Har feriert i Bergen og Oslo når jeg ikke spiller eller jobber. Det har vært fantastisk!

Feriebilder fra Festvågtind og Henningsvær. Via Instagram @sondrelerche

Hvor drømmer du om å dra når alt dette er over?

– Hjem til min lille bungalow i Los Angeles. Det er jo der jeg egentlig bor!

Dette er jo sommeren for Norges-ferie – hvor i Norge vil du aller helst reise?

– Akkurat der jeg er akkurat nå, i Henningsvœr. 

Hvilket sted i Norge er det du har vært, som du må tilbake til?

– Jeg vender alltid tilbake til Baroniet i Rosendal. 

Hva pakker du med deg?

–  Løpesko, min nylonstrengsgitar og notatbok.

Hva er ditt ultimate sommerantrekk?

– I år er det mitt Patience-sceneantrekk. Vinrøde kordfløyelsbukser, mokasiner, maritim, blåstripete og hvit skjorte, blått tørkle i halsen. Eventuelt en mørkeblå jakke på kjølige kvelder.

Hva kan du ikke leve uten på ferie?

– Helt œrlig, min iPhone. 

Patience-konserter på Fløibanen og i Kristiansand. Via Instagram @sondrelerche

Hva skal du lese i sommer?

– Jeg møtte en fyr fra Hare Krishna på Torgallmenningen i Bergen, som greide å selge meg en bok han mente jeg burde lese. Håper å komme i gjennom den før sommeren tar slutt. 

Sommerens serietitting på kvelden da?

– Har falt helt ut av tv-livet siden våren kom. Har ikke sett en eneste ting siden jeg så Love Is Blind på Netflix i mørkeste korona-vinteren.

Hvilken er årets sommerlåt for deg?

–  Stopper opp av Eirik Aas og Great News. Og I Contain Multitudes av Bob Dylan. 

Hva er det perfekte sommermåltidet for deg?

– Fikk en helt nyfanget og perfekt tilberedt langefisk med utsøkte poteter, grønnsaker og nøttesmør servert under åpen himmel på en hytte i Henningsvœr på lørdag. Det var helt himmelsk og alt en kan ønske seg. 

Borte bra eller hjemme best?

– Jeg liker å vœre overalt.

Hjemme i Los Angeles. Via Instagram @sondrelerche.

By eller land?

 – Jeg liker å bo i byen og besøke landet

Fjell eller fjord?

– I Norge slipper vi heldigvis å velge! 

Sol eller regn?

– Sol, men jeg hadde nylig en episk løpetur i regnet med tremenninger i Halden. Til slutt hoppet vi i vannet med sko og klær på. Det var suverent!

Hvitvin eller rosé?

– Begge deler, men jeg er av typen som nyter rosé hele året.

Sammen eller alene?

– Jeg elsker å være alene, men det er jo sammen med andre ting virkelig kan begynne å skje og overraske deg.

Beskriv en perfekt sommerdag/kveld/natt.

– Jeg hadde en slik på lørdag. Hadde spilt fire konserter på to kvelder i forveien. Siste konsert var ganske euforisk og inspirert, kvelden ble sein men god. Våknet altfor tidlig neste morgen, burde sove lenger, men ikke sjans. Solen strålte på Henningsvœr. Frokost på Trevarefabrikken. Ut for å løpe en frisk tur, riste av seg kvelden før, og så ut i rib-båt med venner og ta imot sjøsprøyten i trynet i høyhastighet. En under middels fiskeburger på en brygge uti Lofoten-mylderet, summen blir likevel fenomenal. Tilbake og pusle litt med en sang på rommet mitt, fange noen ideer, hvile litt. Styrter noen smurfedrops på veien bort til venner i hytte, der blir det rosé og den nevnte fisken, og noen herlige dype og noen grunne samtaler over bordet, før vi bryter ut og spaserer bort til et gammelt steinbrudd ved havet og klokken er halv tre om natten og vi får utlevert øretelefoner, så vi kan ta del i silent disco dansegulvet under åpen himmel.

2020 har hittil vært et ganske shitty år, preget av kriser og generelt dårlig stemning. Hvordan vil du bruke plattformen din i sommer – og fremover – til å påvirke i en positiv retning?

– Jeg prøver å bruke plattformen min til å både videreformidle den informasjonen og de bidragene jeg opplever som konstruktive og verdifulle, og samtidig gi små glimt av håp, ro og lindring i hverdagen, i forlengelsen av at jeg stadig føler meg veldig heldig som kan holde på med det jeg gjør og vie livet mitt til å lage og dele musikken min med verden.

– Det har føltes veldig verdifullt å dele Patience-albumet. Det gir meg mye at noe jeg har jobbet med i det stille i 7 år treffer folk, og gir mening og glede til verden, spesielt midt opp i alt som skjer om dagen som er vanskelig, nedbrytende og trist.

Les også: SMS-intervju: Instagram-poet Alexander Fallo