Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
SoFI tilbyr gratis entreprenørskapskurs til koronarammede ansatte
Foto: Ole Martin Halvorsen. Modeller: Idol looks. Hår: Rafeha/Adam og Eva. Styling: SoFI Moteindustri-studenter @sofie.fevang, @heleneingvorsen, @vaarinmichelsen, @maariaaap

Norsk moteskole med gratis koronakurs

– Forberedt på at det kommer til å delta folk fra alle slags roller og stillinger i motebransjen.

Koronakrisen har rammet motebransjen hardt med både permitteringer, oppsigelser og konkurser.

Nå arrangerer den norske moteskolen School of Fashion Industry (SoFI) i Oslo gratis kurs for koronarammede bransjefolk.

Det er en videreføring av fjorårets gründerkurs. Men denne gangen har skolen fått midler fra Kompetanse Norge. Kriteriet er at kurset er tilpasset de som er blitt permittert eller har mistet jobben på grunn av koronapandemien. Og at det skal være gratis for deltakerne.

– Vi opplever at etterspørselen er stor og at mange flere kunne tenkt seg denne typen kompetanse. Etter at vi fullførte første kurs i 2019 har det vært overveldende hvor mange fra motebransjen som har spurt oss om når SoFI og NFH skal holde et kurs igjen, sier Elin Saunes i Norwegian Fashion Hub (NFH) og Jon Amund Søfferud ved SoFI til Melk & Honning.

– Når vi i denne omgang også kan tilby kurset i entreprenørskap digitalt, gjør det at enda flere kan delta enn tidligere. I tillegg er det så klart utrolig gøy for oss som aktør å ha så mange flinke kursdeltakere fra ulike bakgrunner. Kurset i 2019 var en stor suksess som vi gleder oss til å gjenta.

I følge de to var responsen på forrige kurs bra.

– Deltakerne ga oss tilbakemelding om at kurset var lærerikt, ga verdifull innsikt i blant annet forretningsstrategi og finansiering, og ga dem konkrete verktøy å bruke i sine egne karriere og bedrifter.

I fjor fikk 25 deltakere plass på kurset, og enda flere satte seg håpefulle opp på venteliste.

– Vi skulle veldig gjerne hatt plass til alle. Derfor er det flott å kunne kjøre en ny runde i 2020 med støtte fra Kompetanse Norge. Vi oppfordrer alle i bransjen, erfarne så vel som nyutdannede, som nå står i en vanskelig situasjon til å søke plass på kurset for å få en boost av kunnskap.

Elin Kathrine Saunes. Foto: Norwegian Fashion Hub

– Sårbare tider med stor usikkerhet

I mai utlyste Kompetanse Norge 50 millioner til digital opplæring av arbeidsledige og permitterte som følge av Covid-19. Kriteriene var at det måtte være et digitalt utdanningstilbud som var gratis for deltakerne, forklarer Saunes og Søfferud.

– For å svare best mulig til denne ordningen har SoFI og NFH videreutviklet innholdet i vårt kurs i entreprenørskap fra 2019. Blant annet ved å inkludere en introduksjon i bærekraftige løsninger og aktuelle verktøy i den digitale og teknologiske endringen motebransjen er i nå.

– Vi synes det er viktig og riktig at det finnes midler som gjør det mulig for oss å gi folk i bransjen oppdatert og verdifull ny kompetanse. Særlig i disse sårbare tider med stor usikkerhet for mange.

I 2019 fokuserte kurset mye på rollen som gründer. Det nye kurset i år er tilpasset en litt bredere gruppe deltakere, og har derfor et mer variert innhold.

– Vi er forberedt på at det kommer til å delta folk fra alle slags roller og stillinger i motebransjen. For vi vet at det er mange som er påvirket av permitteringer eller har mistet jobben.

– Kurset skal gi dem fleksibel kompetanse. Dette inkluderer opplæring innen digitale verktøy, bærekraft, forretningsplan og strategi, og oppdatert kunnskap om motebransjen i dag.

Kurset vil gå over fire forelesninger på kveldstid, i tillegg til at man har en innlevering.

– Så her prøver vi å putte inn så mye som mulig på relativt kort tid. Vi er sikre på at deltakerne kommer til å både lære masse og bli utfordret.

Jon Amund Søfferud. Foto: Silje Guldbrandsen

– Behov for ny og oppdatert kompetanse

Til kurset har SoFI og NFH hentet inn forelesere med lang erfaring fra motebransjen.

Glenn Veiby som har vært administrerende partner for Blender Group skal dele av sin kunnskap om forretningsstrategier. Linda Refvik som er CEO for Norwegian Fashion & Textile Agenda skal ta for seg tilstand og utfordringer i motebransjen i dag. Jon Amund Søfferud har lang erfaring fra undervisning innen høyere utdanning i design og digitale verktøy, inkludert 3D-verktøyet CLO-3D. Mens Kjersti Kviseth som er bærekraftsansvarlig ved NFTA og driver rådgivningsbyrået 2025design innen miljø, bærekraft og sirkulærøkonomi.

– Trenger bransjen et slikt kurs?

– Ja, absolutt. Ikke bare står motebransjen nå i en særlig sårbar situasjon på grunn av en pandemi som rammer alle ledd i industrien. Fra design og produksjon til leverandører og retail, sier Saunes og Søfferud.

– Knapt noen er upåvirket, og det er vanskelig å se for seg at vi rett og slett kan komme oss tilbake til der vi var. SoFI og NFH mener at det er behov for ny og oppdatert kompetanse. Ikke bare for å takle dagens situasjon. Men også for å komme styrket ut av krisen og inn i en både lønnsom og bærekraftig fremtid.

Søknadsfristen er 10. september – les mer om kurset her.

Les også: Kritiserte norske motemagasiner – nå får hun pris

Siste saker

Mest lest nå
Les mer