Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Har du også mistet oversikten?

Moteverden har aldri opplevd en liknende utskiftning av sjefsdesignere som det den har gjort de siste årene.

I et stadig mer presset marked, ligger kravet til en økt i omsetning tungt på sjefsdesignernes skuldre. Derfor har ikke designerne nødvendigvis alltid gått for eget ønske. Alber Elbaz hadde kréert alt av kolleksjoner for Lanvin i ti år da han i fjor praktisk talt ble avskjediget, noe som førte til stor oppstandelse blant hans trofaste ansatte.

Det er lett å miste oversikten. Du vet kanskje at Karl Lagerfeld har vært «puppet master» for Chanel i over 30 år, men hva med alle de andre motehusene? Vi har laget en oversikt.

Christian Dior

Dior fikk i fjor sin første kvinnelige sjefsdesigner gjennom tidene; italieneren Maria Grazia Chiuri. Hun tok over da Raf Simons valgte å forlate merket etter tre år som sjefsdesigner høsten 2015. Før hun ble ønsket velkommen inn i varmen hos det 70-år gamle motehuset, hadde hun jobbet i 17 år som designer for Valentino – der hun blant annet får cred for å ha skapt de superpopulære «rockstud» skoene og veskene.

Maria Grazia Chiuru under visningen av Christian Diors FW'17-kolleksjon

Maria Grazia Chiuri

Gucci

Gjennom store deler av 90-tallet, og også noen år etter millenniumsskiftet, satt Tom Ford i sjefsdesignerstolen hos det italienske motehuset, og fikk mye cred for å ha hevet merkets status. I 2005 tok Frida Giannini over etter Ford. Desember 2014 slapp nyheten om at hun ville forlate Gucci, og tidlig i 2015 ble det kjent at Alessandro Michele var på vei inn. På det tidspunktet hadde han allerede jobbet hos Gucci i 13 år, som en del av designteamet, og fra 2011 som Giannini sin design-partner.

Alessandro Michele under visningen av Gucci FW'17-kolleksjon

Alessandro Michele

Givenchy

Hubert de Givenchy sitt motehus ble etablert i 1952 i Paris. Han satt selv på sjefsdesignertronen fram til 1995, da han forlot selskapet han grunnla. I tiden som fulgte fikk store designer-navn som John Galliano, Alexander McQueen og Juliem McDonald lov til å prøve seg, før Ricardo Tisci tok over i 2005 og bar tittelen fram februar i år. For få dager siden ble det klart at den britiske designeren Clare Waight Keller er merkets nye sjefsdesigner og kreative leder. Hun var en del av designteamet til Gucci under Tom Fords ledelse og hun har sittet som kreativ leder for Pringle of Scotland. Fram til hun vinket adjø i januar i år hadde hun vært kreativ leder for merket Chloé i seks år.

Clare Waight Keller under visningen av Chloe sin FW'17-kolleksjon

Clare Waight Keller

Chloé

Det franske motehuset Chloé, med designeren Gaby Aghion, fant opp konseptet Prét-a-porter på 50-tallet. Hun satt selv som kreativ leder og sjefsdesigner for merket fram til 1966, da Karl Lagerfeld tok over, og sammen med designeren Martine Sitbon var han ansvarlig for merkets voksende suksess gjennom både 70-, 80-, og 90-tallet. I 1997 kom Stella McCartney inn som sjefsdesigner, før Phoebe Philo tok over staffetpinnen i 2001. I 2006 blir Paulo Melim Andersson annonsert som ny kreativ leder og i 2008 kommer Hannah MacGibbon inn. Tre år senere slipper nyheten om at kreativ leder for Pringle of Scotland, Clare Waight Keller, tar over. For bare en ukes tid siden ble det kjent at Natasha Ramsay-Levi er på vei inn hos Chloé. Hun har tidligere vært kreativ leder for damekolleksjonene til Louis Vuitton i fire år, og jobbet også tett med Nicolas Ghesquière i 11 år hos Balenciaga.

Natasha Ramsay-Levi

Natasha Ramsay-Levi

Balenciaga

Cristóbal Balenciaga grunnla sitt motehus i Spania i 1919, og var kreativ leder for det med stor suksess fram til han la ned huset ti år før sin død i 1972. I 1986 kjøpte Jaques Bogart S.A rettighetene og startet en ny pret-a-porter linje, designet av Michel Goma. I 1992 kom den nederlandske designeren Josephus Thimister inn i bildet, og eleverte motehuset til dets tidligere luksusnivå. I 1997 ble Nicolas Ghesquière ny kreativ leder for merket, en tittel han beholdt i 15 år. Hans etterfølger var Alexander Wang, som fikk sitte med designansvaret i tre år, før Demna Gvasalia tok over i fjor. Den georgiske designeren er mest kjent som sjefsdesigner for hypede Vetements, men har tidligere også vært leder for designteamene til Louis Vuitton og Maison Martin Margiela.

Demna Gvasalia

Demna Gvasalia

Lanvin

Franske Bouchra Jarrar tok over som sjefsdesigner for Lanvin for ett års tid siden. Hun hadde i mange år sitt eget Haute Couture-merke, som hun la ned da hun fikk æren av å ta over hos det 128 år gamle motehuset. Cannes-fødte Jarrar har også tidligere vært Studio-sjef både hos Balenciaga og hos Christian Lacroix.

Bouchra Jarrar

Bouchra Jarrar

Calvin Klein

Den Bronx-fødte designeren Calvin Klein etablerte sitt egentitulerte merke på slutten av 60-tallet, med en liten jakkeforretning på Manhattan. I mellom 1970 og 2000 hadde merket en fantastisk vekst, og var en del av selve zeitgeisten i New York på nittitallet. Klein har selv sittet som kreativ leder for merket fra begynnelsen av, men i 2003 kom Francisco Costa inn som kreativ leder for damekolleksjonene og i 2004 tok Italo Zucchelli over ansvaret for herrekolleksjonene. I april i fjor ble det kjent at de to forlater sine stillinger, og samme måned slapp nyheten om at den tidligere Dior-designeren Raf Simons var på vei inn hos CK.

Raf Simons under visningen av Calvin Kleins FW'17-kolleksjon

Raf Simons

Les også: Fransk luksusmerke skal åpne flaggskipbutikk i Oslo

Les også
Calvin Klein gjør runway-retur

Siste saker

Mest lest nå
Les mer