Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
METOO: En ny skandale står på trappene når The Boston Globe nå trykker nye anklager mot en rekke motetopper.

Seksuell trakassering i motebransjen: Anklager mot nye motetopper

Både fotografer, stylister og andre navngis når amerikansk storavis ruller opp ny #MeToo-skandale.

Motefotograf Mario Testino ble tidligere i år anklagd for seksuell trakassering.

Tidligere i år skrev Melk & Honning om anklagene mot to av motebransjens største fotografer, Mario Testino og Bruce Weber. I kjølvannet av #MeToo-kampanjen har kampen mot seksuell trakassering også nådd motebransjen.

Det var New York Times som først kunne avsløre at en rekke mannlig modeller hadde kommet med alvorlige anklager rettet mot de to fotografene. Det gikk alle på seksuell upassende oppførsel. Selv om både Testino og Weber til nå har nektet for alle anklagene, var blant andre Vogue og Condé Nast tidlig ute med å melde at de vil slutte å jobbe med begge fotografene, slik de også gjorde i oktober 2017 da fotograf Terry Richardson fikk en rekke anklager om seksuell trakassering mot seg.

Nå er det altså enda en skandale som rulles opp. Det er The Boston Globes mye omtalte Spotlight-team, kjent fra 2015-filmen ved samme navn, som har sett nærmere på seksuell trakassering i motebransjen. Resultatet er en rekke alvorlige anklager mot en lang liste fotografer og stylister – blant dem noen av bransjens aller største. Artikkelen, som ble publisert på nett fredag og som kommer i avisas printutgave søndag, navngir både fotograf Patrick Demarchelier, David Bellemere, Greg Kadel, Andre Passos og Seth Sabal samt stylist Karl Templer. Alle de navngitte personene i artikkelen nekter for samtlige anklager eller sier at eventuelle seksuelle relasjoner var med samtykke. Andre sier at modellene ‘kan ha misforstått berøringer og posisjoneringer som kan være en del av jobben’.

David Bellemere er en av fotografene som nå anklages for seksuell trakassering.

Spotlight-teamet har snakket med over 50 modeller om seksuell trakassering de har opplevd på jobb. Det inkluderer alt fra upassende berøring til overgrep. Modellene inkluderer både kvinner og menn, selv om kvinnene er i flertall. Sammen kommer de med anklager rettet mot minst 25 fotografer, men også agenter, stylister, casting-ansvarlige og andre i bransjen.

Les også
STILORAMA: Ingrid Fagerli Edvinsen

– Hvis folk visste hva som egentlig skjer bak all glamouren i bransjen, ville de blitt forskrekket, sier en av modellene i artikkelen.

Til Spotlight-teamet forteller modellene at det er en bransje der seksuell og økonomisk utnyttelse av tenåring nærmest er blitt rutine.

Flere av de navngitte personene som har fått alvorlige anklager rettet mot seg i artikkelen er noen av de tyngste navnene i motebransjen. Patrick Demarchelier, som var prinsesse Dianas personlige fotograf, er en hyppig bidragsyter til blant annet Vogue, David Bellemers har jobbet med blant andre Elle og italienske Marie Claire, Greg Kadel med både Victoria’s Secret og Vogue og Karl Templer, en av motebransjens aller mest innflytelsesrike stylister, med merker som Coach, Zara, Moncler og Tommy Hilfiger.

I lys av avisas henvendelser forrige uke skal Condé Nast ha sagt at de ‘enn så lenge’ har sluttet å jobbe med både Demarchelier og Kadel mens Victoria’s Secret skal ha avsluttet sitt forhold til Kadel.

Helt nye skal anklagene imidlertid ikke være. Allerede i oktober i fjor skal en av Demarcheliers tidligere fotoassistenter ha sendt en e-post til Vogue-redaktør og kreativ leder i Condé Nast, Anna Wintour, der hun kom med anklager om seksuell trakassering mot fotografen og advarte mot å la han få tilgang til andre unge kvinner.

I et tilsvar sier Demarchelier at det er ‘umulig’ at anklagene mot ham stemmer. «Folk lyver og de forteller historier», sier han til avisa. Også Kadel, Bellemere og Templer nekter for anklagene mot dem. Templer, som blant annet blir beskyldt for å ha nappet kvinnelige modeller i brystene, grafset dem i skrittet og dratt ned undertøyet deres uten å spørre under shoots, sier til avisa at han nekter for anklagene. «Hvis jeg noensinne uforvarende fikk noen til å føle seg ukomfortable er jeg virkelig lei meg. Når det er sagt er fysisk interaksjon med modeller en nødvendig del av min jobb som motestylist. Jeg har aldri rørt ved noen på en upassende måte eller med noen form for seksuell hensikt. Jeg er alltid respektfull ovenfor modellene, og forsøker alltid å skape et trygt og profesjonelt arbeidsmiljø samt å omfavne de systematiske endringene som skjer i bransjen».

Les også
Jared Leto skal spille Karl Lagerfeld i ny biografisk film

Kun dager etter at anklagene mot Mario Testino og Bruce Weber ble kjent tidligere i år, tok modell Christopher Cates i et åpent brev et oppgjør med trakassering av menn. Under emneknaggen #MenToo oppfordret han menn som har vært utsatt for seksuell trakassering til å stå frem med sine historier. «Vi vil at du skal se oss. Vi vil at du skal vite hvem vi er. Vi vil at du skal vite historiene våre. Vi vil at du skal vite at du ikke lengre er i deres kontroll», skrev Cates til WWD som først omtalte nyheten.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer