Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Bo Derek og Dudley Moore fra filmen «10», 1979

Hvordan rocke sommerens heteste plagg?

To personer på stranda i hvite klær

Bo Derek og Dudley Moore fra filmen «10», 1979

Det var et av de mest googlede motespørsmålene i fjor, så det er ingen tvil om at hvite klær – da kanskje spesielt hvite bukser – er en hard nøtt å knekke. Men den lyse buksen har vært i motebildet lenge, og kommer tilbake like sterkt hver sommer.

Spesielt hvite jeans er en gjenganger hvert år når sola står høyt oppe på himmelen. Den hvite jeansen er ikke bare et klassisk plagg, det har blitt selve definisjonen på feriestil for begge kjønn – med behagelige temperaturer, late dager og lange netter.

Henrik Skansen, PR-agent i Mildh Press og moteblogger, er stor fan av den hvite buksen.

Henrik i hvitt og sommerlig antrekk

Bilde: @henrikskansen

– Et av de sikreste tegnene på at sommeren er nær er at jeg kan ta frem de hvite buksene. For meg signaliserer den noe klassisk og sofistikert, selv om det sofistikerte fort kan hoppe over til å bli tacky om man bruker den feil, forteller Skansen til Melk & Honning.

For hvem husker vel ikke de hakket for trange Armani-jeansene som regjerte i noen kretser for litt siden – og som fortsatt noen tviholder på? Åletrange hvite jeans er vanligvis ikke en hit, uansett hvor ofte du kjører «leg day» på Sats.

For å unngå at antrekket blir harry eller at du blir stemplet som «douch» tipser Skansen om at man gjerne må matche den med noe «casual» og avslappet.

– En chunky navy genser eller en grå piquè er for eksempel to favoritter. Det er helt enkelt noe særegent stilrent med den hvite buksa, og den løfter fort et ganske basic antrekk, forteller han.

Les også
Line of Oslo har åpnet ny butikk på Aker Brygge

Henrik Skansen peker på modellen Johannes Huebl, mannen til Oliva Palermo, som en av de som virkelig klarer å lykkes med den hvite buksen. Skansen har også sansen for det gamle, klassiske Amerika på 50- 60-tallet, da jeansen hadde sin storhetstid.

– James Dean har et ganske bra antrekk med hvite bukser i East of Eden, og John F. Kennedy rocket hvite bukser på seilbåten, sier han.

Les også: Twin Peaks: TV-serien som aldri går av moten

Jeames Dean og John F. Kennedy i hvite bukser

Jeames Dean i filmen «East of Eden», 1955/John F. Kennedy på seiletur, 1962

Gutta i Miami Vice i hvitt antrekk og forsiden av Vogue med supermodeller i hvite antrekk

Miami Vice, 1984/ Vogue April, 1992

Det hvite jeansen kan nemlig spores tilbake til 50-tallet og var en del av ungdommens rebelske opprør i USA. Mange amerikanske high schools bannlyste blå denim fordi plagget ikke passet i datidens klasserom. Dette førte til at elevene bleket jeansene sine hvite for å unngå regelen – og dette var fødselen til de aller første klassiske hvite Levi´s buksene.

I løpet av de neste tiårene gikk den hvite jeansen fra å være rebelske oppgtøyer til å havne på forsiden av Vogue. På 100-års jubileet i 1992 fikk nemlig den hvite jeansen ikonisk status etter at en gjeng supermodeller – deriblant Cindy Crawford og Naomi Campbell – var ikledd nettopp dette matchet med en enkel hvit skjorte. Dette markerte at man ikke trengte å ha trange couture-kjoler for å være godkjent av det anerkjente motemagasinet.

Celine Aagaard i eget hvitt design

Bilde: @celine_aagaard

Hvitt er en også motepersonlighet og Envelope-grunnleggeren Celine Aaagaard sine absolutt favorittfarger, noe som viste seg i hennes seneste kolleksjon i samarbeid med Elle&il.

– Min garderobe består stort sett kun av sorte/hvite plagg og det var en inspirasjon i seg selv da jeg skulle skape en kolleksjon for elleandil – med klassiske og tidløse nøkkelplagg. Jeg er inspirert av reiser, og har oppkalt plaggene etter storbyene jeg elsker. Det er fortsatt slik at flere velger sort fremfor hvitt, men denne uken fikk jeg faktisk beskjed om at den hvite Miami-jumpsuiten allerede er utsolgt – bare noen dager etter lansering – det var ekstra gøy!

Les også
Denne appen finner de mest Instagram-vennlige spotsene for deg

Den hvite buksen er en klassiker i Aaagaard sin sommergarderobe.

– Jeg elsker hvitt, og lite er så fint som sommerfresh glød og et sommerhvitt antrekk, forteller Aagaard.

Men hun peker også på at de må styles riktig for at antrekket ikke skal bli harry.

– Både jeans som er smale eller et par løsere boyfriend jeans passer fint til en enkel T-skjorte, blazer eller en sort badedrakt i ferien. Jeg er også fan av vide dressbukser i hvitt med matchende jakke!, forteller Aagaard.

Francois Hardy og Kate Moss i hvite jeans

Francois Hardy, 1964 / Kate Moss, 1990

 

Les også: Hva er trendene for menn på stranda i år?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer