Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Slik kombinerer du solfaktor med hudpleie og make-up
Foto: Instagram/@haileybieber

Slik kombinerer du solfaktor med hudpleie og make-up

Ekspertene deler sine beste tips.

Våren er endelig i anmarsj og vi går lysere tider i møte, med alt det innebærer av lettere vårklær og ikke minst sol i fjeset.

Men de første ordentlige solstrålene kan være tøffe for vintergusten hud, og det er dessuten fort gjort å glemme solfaktor når man fremdeles må sitte godt pakket inn i solveggen. Men solen gjør like mye skade på huden om man sitter på en uteservering, jobber i hagen eller om man ligger på en strand.

Så hvordan kombinerer man egentlig solfaktor- og beskyttelse med hudpleierutinen sin og make-up? Melk & Honning har spurt ekspertene.

Cathrine Stabel i hudpleienettstedet Helt krem anbefaler en solkrem med høy faktor, som man liker og bruker hver dag.

– Alle burde ha solbeskyttelse i sin hudpleierutine. Det er ikke noe poeng i å bruke andre produkter, om man ikke bruker solkrem. Det er UV-strålene som forårsaker mest skade på huden vår og fører til at huden aldres og får store porer, rynker, linjer og pigmentering, sier hun til Melk & Honning.

– UV-strålene er der, uansett vær, hele året og når oss også gjennom vinduet.

Hun kan garantere at man ser positiv forskjell på huden om man bruker solkrem jevnlig over tid.

Cathrine Stabel i Helt Krem
Cathrine Stabel. Foto: privat

– Mange er redd for solkrem, for de mener man får kviser av det. Det er ofte fordi man ikke renser huden godt nok. Rens huden ordentlig, gjerne med dobbelrens (oljebasert rens etterfulgt av rens tilpasset hudtypen), hver kveld, da unngår man solkremkvisene. Sminkeservietter er ikke en egnet rensemetode for hud, solkrem eller ei.

Vil du si solkrem eller en ansiktskrem med solfaktor er best å bruke?

– Solkrem er 100% best. SPF angis ut fra hvor godt et produkt beskytter huden når det er påført i en mengde på 2 mg per kvadratcentimeter hud. Det vil si – ingen, eller typ én promille av oss, påfører nok solkrem til å beskytte huden så godt som faktoren tilsier.

– Derfor vil en dagkrem med for eksempel SPF15 beskytte utrolig lite. Om man ønsker å beskytte seg, bruk en SPF30 eller SPF50. En ren solkrem. Da får man bedre beskyttelse. 

Les også
Ny frisyre trender på TikTok inspirert av K-pop og anime

Heller ikke make-up med solfaktor gir nok beskyttelse, mener hun, ettersom man ikke påfører nok av produktet til at det beskytter godt nok.

– Det er heller ikke slik at solfaktor akkumuleres om man bruker flere produkter med SPF. Bruk egen solkrem.

Når i rutinen skal solkrem egentlig smøres på?

– En morgenrutine kan se slik ut: rens, serum, fuktighetskrem, solkrem – deretter primer, hudsminke osv.

– Solkrem er siste steget i hudpleierutinen, før man eventuelt tar på sminke. Det finnes solkremer med farge og SPF30 eller 50, som kan brukes istedenfor tradisjonell hudsminke om man ønsker det.

Om man er ute i sola hele dagen, og det er sommer eller høy UV-stråling (som på sjøen eller høyfjellet), mener hun man må påføre ekstra solkrem i løpte av dagen, over sminken.

– Ideelt sett skal man da påføre solfaktor hver andre time. Det enkleste er å bruke en solkrem i sprayform, som kan sprayes over eventuell sminke.

– Solstift kan også sveipes over huden og gi ekstra beskyttelse og glød. Eventuelt kan man dytte solkrem på huden med en lett fuktet makeupsvamp.

Hva vil du anbefale for de som ikke vil bruke en egen solkrem i rutinen sin?

– Om man er opptatt av hvordan huden ser ut og vil unngå store porer, linjer, rynker og pigmentering, så bruker man solkrem. Let til du finner en du liker. Det har skjedd mye med formlene, de kan være supertynne og lette på huden og alle kan finne noe som passer.

– Om man absolutt ikke vil bruke solkrem så bruk caps, briller og opphold deg i skyggen når det er sterk sol.

Les også
Pizza og sushi er overalt på Instagram - hva er greia?

Gimle Parfymeri i Oslo anbefaler at man har en fleksibel solfaktorgarderobe.

– Det er forskjell på når vi skal være mye soleksponert eller om man trenger beskyttelse til og fra jobb, på kafé og mens man sitter på kontoret, sier Lill-Ann Schjelderup og Somaya Bougroug hos Gimle Parfymeri til Melk.

– Skal du være mye i sola og sole deg så trenger du en fullverdig solkrem som beskytter deg godt mot både UVA og UVB stråler. Handler det om den praktisk hverdagen, så er det lurt å bruke en «city-faktor».

Vil dere si solkrem er best å bruke – eller en ansiktskrem med solfaktor? 

– I dag er vi så heldige å finne kremer som er fullverdige solkremer og fuktighetskremer i ett! Dette er en utrolig vanskelig formulering, som få brands klarer å få til.

– Skal du sole deg, så vær ekstra obs på at solkremen din har en fullverdig beskyttelse mot UVA og UVB. I hverdagen kommer du langt med «city-faktor» eller et godt filter i make-upen. 

Merker lanserer stadig nye make-up produkter som foundation, concealer og pudder med solfaktor. Men gir det egentlig nok beskyttelse mot solens skadelige stråler?

– Ja og nei, for de er kun tilstrekkelig i hverdagen til og fra jobb.  Og det er jo flest av de, så pass på at du har god kvalitet på make-upen din!

Når i rutinen skal solkrem smøres på?

– Her har man flere alternativer. Skal du ligge i solen og sole deg, så anbefaler vi at du peeler huden din lett og smører solkremen din rett på huden i nok mengde og i god tid før solbadet – for best beskyttelse. Det beste du gjør for huden din og aldringsprosessen er å bruke et C-vitamin serum under solkremen din – det er halleluja!

– Her er det dødsviktig at du bruker et stabilt C-vitamin, slik at du ikke får noen reaksjoner på huden hvis det skulle være et C-vitamin som raskt går i oppløsning.

Les også
Nina Sandbech teamer opp med Bik Bok- igjen

– Husk at C-vitaminet er en sterk antioksidant som beskytter mot ytre påvirkninger. Dette burde alle ha!

De forteller at man trenger å påføre ekstra solkrem i løpet av dagen også, over sminken.

– I dag finnes det så mange gode alternativer. I hverdagen skal man jo ofte bare fra A til Å, og da kan man fylle på med make-up med SPF, eller bruke mist med SPF over makeupen. 

– MEN skal du sole deg eller for eksempel spise middag i solen, så er det igjen viktig å fylle på med en fullverdig solkrem som beskytter mot både UVA og UVB.

Les også: 12 skjønnhetsnyheter vi har testet så du slipper

Siste saker

Mest lest nå
Les mer