Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Victoria's Secret

Raser mot Victoria’s Secret-topps kontroversielle modellkommentarer

«Om vi burde ha transseksuelle modeller i showet? Nei, det synes jeg ikke. Hvorfor ikke? Fordi showet er en fantasi».

Victoria’s Secret har lenge vært i hardt vær med både sviktende salg, tapt terreng til konkurrenter som Aerie og Rihannas Savage x Fenty, for ikke å snakke om det som engang var «verdens viktigste

VS’ Ed Razek i Vogue-intervjuet.

moteshow», men som nå av mange oppfattes som både umoderne og lite inkluderende.

For til tross for at året visning inkluderte flere etnisiteter enn noensinne med fjes som blant andre Kendall Jenner og Winnie Harlow på catwalken, høster undertøysgiganten kritikk for å inkludere verken ulike kroppstyper eller transkjønnede modeller på catwalken.

Og det ble ikke akkurat bedre da intervjuet med undertøygigantens markedssjef Ed Razek slapp på Vogue sammen dag som showet ble spilt inn torsdag forrige uke.

På spørsmål fra Vogues journalist om ikke Victoria’s Secret bør inkludere transkjønnede modeller i showet, svarte Razek at nei, det syntes han ikke. Hvorfor ikke, spør journalisten. «Fordi showet er en en fantasi», svarer Razek. Heller ikke plus-size-modeller er særlig interessant, mener han. Han forteller at undertøysgiganten i 2000 forsøkte en tv-spesial for plus-size, men at «ingen hadde noen interesse av det da, og heller ikke nå».

Det – og mer – fikk mange til å rase mot Razek og undertøysgiganten som ikke akkurat er fremmed for den type kritikk. På rekordtid gikk intervjuet viralt, og Victoria’s Secret så seg nødt til å komme med en beklagelse sent fredag. 

«Vær så snill å les denne viktige beskjeden fra Ed Razek», skrev undertøysmerket på Twitter med henvisning til Razeks beklagelse som lød som følger:

Les også
Nå kan du snart leie Sarah Jessica Parker sitt Hamptons-feriehus

«Min kommentar om inkludering av transkjønnede modeller i Victoria’s Secret Fashion Show virket ufølsom. Jeg beklager. For å være helt klar; vi ville absolutt ha castet en transkjønnet modell til showet. Vi har hatt mange transkjønnede modeller på casting…og som mange andre nådde de ikke helt opp…men det handlet aldri om kjønn. Jeg både beundrer og respekterer deres reise for å omfavne hvem de er».

Kort tid etter postet New York-baserte Models Alliance en uttalelse på sin Instagram, der de oppfordrer undertøysgiganten til å bli med i deres Respect-program – en plan som skal gjøre moteindustrien til et tryggere sted for modeller, og som en gang for alle skal sette en stopper for seksuell trakassering, overgrep og diskriminering.

«Vi er skuffet over Ed Razeks kommentarene om transkjønnede og plus-size-modeller. Den type kommentarer skaper et giftig arbeidsmiljø for folk som ikke passer inn i Victoria’s Secrets form – en som nærer opp under ideen om kvinnelig skjønnhet som er overveiende hvit, ciskjønnet, ung og tynn, skriver organisasjonen i en Instagram-post. 

Men de er ikke de eneste som reagerer på Victoria’s Secret-toppens kommentarer. Både LGBTQ-personligheter, transkjønnede modeller og plus-size-modeller har de siste dagene uttrykt både skuffelse og sinne i sosiale medier, og også oppfordret til boikott av undertøysgiganten.

Plus-size-modellen Tess Holliday tweetet lørdag; «Hvem trenger egentlig VS?! De har aldri støttet plus-damer og nå prøver de å disse mine trans-søstere? Hell nah. Kyss den feite ræva mi @VictoriasSecret», skriver Holliday som roser inkluderende undertøysmerker som Elomi, Torrid og Rihannas Savage x Fenty. 

Les også
12 Instagram-høydepunkter fra Copenhagen Fashion Week

https://twitter.com/Tess_Holliday/status/1061314014964154368

Så langt har ingen av Victoria’s Secret-englene tatt offentlig avstand fra Razeks kommentarer, men både Lily Aldridge og Karlie Kloss skal i følge The Hollywood Reporter ha postet følgende på sine Instagram stories: «Transkjønnede mennesker er ikke en debatt», mens Kendall Jenner postet en Instagram story der der stod «La oss hylle transkjønnede kvinner».

Victoria’s Secret-showet vises på tv 2. desember, og selv om Razek i Vogue-intervjuet hevder at showet «ses i 190 land av over 1 billion mennesker, 45 prosent flere i fjor enn året før», antas det at rundt fem millioner så fjorårets show på tv i USA noe som er hele 30 prosent ned fra året før.

Hovedbilde via Victoria’s Secret

Les også: Se VS-modellenes egne bilder fra showet

Siste saker

Mest lest nå
Les mer