Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Plus-size modell oppfordrer til boikott av årets Victoria´s Secret Fashion Show.

Plus size-modell boikotter Victoria’s Secret Fashion Show

– Har enormt mye makt når det gjelder å forme skjønnhetsidealet blant jenter.

Til tross for at Victoria’s Secret sliter med salget er den årlige motevisningen fortsatt et høydepunkt og et av verdens største moteshow. Undertøysshowet, som går av stabelen 8. november i år, har tidligere blitt kritisert for å være for gammeldags med for lite mangfold blant modellene. De siste årene har undertøysgiganten riktignok inkludert ulike nasjonaliteter, og i år er land som Brasil, Kina og Filippinene representert. I tillegg debuterer også modell Winnie Harlow på catwalken, som den første modellen med hudsykdommen vitiligo.

Winnie Harlow er klar for årets utgave av Victoria´s Secret Fashion Show.

Winnie Harlow er klar for årets Victoria1s Secret Fashion Show.

Likevel er det ikke til å stikke under stol at både modellene og englene ser forbausende like ut når det kommer til kroppsfasong og størrelse. Nå har den australske plus size-modellen Robyn Lawley sett seg lei. Hun oppfordret nylig til boikotting av det berømte undertøysshowet til de begynner å bruke mer formfulle modeller, ifølge Nylon. Lawley var den første plus size-modellen på coveret av Sports Illustrated i 2015.

– Frem til Victoria’s Secret begynner å representere ALLE kvinner på catwalken, oppfordrer jeg til en total boikott av årets Victoria’s Secret Fashion Show, skriver modellen på Instagram.

Det er langt fra første gang mangfold står på agendaen i motebransjen, og stadig flere aktører har begynt å ta dette på alvor. De siste sesongene har det utvilsomt vært mer mangfold på catwalken i form av både ulike kroppsfasonger, nasjonaliteter, kjønn og alder. Faktisk var så godt som halvparten av modellene under New York Fashion Week i høst ikke-hvite.

Hvorfor følger ikke undertøysverdenen i de samme fotsporene?

Les også
Kinesisk selskap kjøper seg inn i Holzweiler

– Har ikke lenger den samme statusen

Alexander Norheim i Team Models sier til Melk & Honning at han forstår kritikken som nå rettes mot showet.

– Jeg synes at det å ta opp kampen om mangfold er viktig uansett farge, størrelse og lignende. For å være helt ærlig hadde jeg håpet å se en av mine favoritter i år som var på castingen, nemlig den transkjønnede modellen Valentina Sampaio.

Robyn Lawley oppfordrer til boikotting av årets show. Foto via Instagram

– Jeg forstår at Lawley ber om endring, og jeg er helt enig i at Victoria’s Secret kunne hatt en bedre miks av kvinner. Jeg tror ikke de hadde hatt vondt av curvy sizes på catwalken. Det finnes jo jenter og kvinner i alle størrelser som bruker merket, ikke bare modeller.

Norheim tror det er flere grunner til at undertøysgiganten er sent ute med å bruke såkalte plus size-modeller.

– Det finnes nok flere grunner til dette. Den største er at de rett og slett har funnet en oppskrift som har fungert i mange år. Men det er viktig å huske at tidene forandrer seg, og hvis man ikke endrer seg så vil man etterhvert slite, sier han og legger til;

– De fleste modeller ser på det å gå i showet som et mål fordi det tidligere var stor prestisje. Victoria’s Secret har jo skapt karrieren til mange supermodeller, alt fra Adriana Lima til Alessandra Ambrosio. Men det skal sies at det ikke lenger har den samme statusen.

– Jeg er litt usikker på hva som skal til for at Victoria’s Secret skal klare dette. Jeg tror det er flere aspekter der det trengs forandring. Men det er ingen tvil om at mangfold og det å følge med i tiden er en viktig brikke i det hele. Det gjelder ikke bare merket, men hele bransjen. Normalisering av mangfold er det vi bør kjempe for.

Les også
Derfor er Kate Bush fra Stranger Things et stilikon

– Har et stort ansvar

Den norske plus size-modellen Karoline Bjørnelykke prydet sidene i amerikanske Vogue i fjor som den første norske modellen på ti år. Det etter å ha jobbet som  modell i flere år. Hun sier til Melk og Honning at hun husker den første gangen hun så Victoria’s Secret-showet med stjerner i øynene da hun var rundt 12 år gammel.

Norske Karoline Bjørnelykke er plus-size modell.

Karoline Bjørnelykke til høyre i amerikanske Vogue. Foto via Instagram

– Victoria’s Secret er et av de mest innflytelsesrike merkene i verden. Modellene som blir booket til showet blir kjente for allmennheten og millioner av unge jenter ser opp til dem. Merket har enormt mye makt når det gjelder å forme skjønnhetsidealet blant jenter. 

Hun mener at ettersom utseendepress har mye av skylden for hvorfor mange unge jenter lider av depresjon, har undertøysmerket et stort ansvar.

– Victoria’s Secret har vært flinke med etnisk mangfold de siste årene, noe som er kjempebra, men kroppslig mangfold mangler fremdeles. Jeg er enig med Robyn Lawley og krysser fingrene for at merket kommer til å vise mer forskjellige størrelser fremover.

– Jeg er mer unik nå

Bjørnelykke tok en pause fra modellivet for så å vende tilbake med det hun mener var en langt sunnere og mer curvy kropp et par år senere.

– Det er klart at når man ikke har standard fashionmodell-størrelse, er det en del jobber man ikke blir vurdert til engang. Men til gjengjeld er jeg mer unik nå, enn jeg var da jeg var ‘straight size’, derav færre å konkurrere med. Så jeg føler ikke det er vanskeligere for meg å få jobber nå, og det viser at vi har kommet en lang vei i motebransjen, sier hun og legger til;

Les også
Toppliste: Vesker til skolestart

– Jeg spurte faktisk bookeren min i New York om jeg hadde jobbet mer om jeg hadde vært mindre eller større, og han sa at jeg skal være vektmessig der jeg selv ønsker og føler meg best. De vil jobbe med meg uansett, og det var veldig fint å høre. Hadde jeg spurt det samme spørsmålet for syv år siden, hadde trolig svaret vært noe helt annet.

Hovedbilde via Who What Wear

Les også: Sjekk ut norske Emma Ellingsen i L´Officiel

Siste saker

Mest lest nå
Les mer