Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Martine Breen har nylig pusset opp en leilighet på Grünerløkka i Oslo. Foto: Privat

Puss opp med: Boygal-designer Martine Breen

Melk & Honnings nye spalte om interiør og oppussing er her.

Det er få ord som er like synonymt med pandemien som ‘hjem’. Aldri har vi tilbragt mer tid der enn de siste to årene. Samtidig har mange latt seg friste til å gjøre små eller store endringer der de bor. Andre har pakket sammen hele sulamitten og flyttet et nytt sted.

I Melk & Honnings nye interiørspalte tar vi en prat med norske motepersonligheter om hjem, interiør og oppussing.

Her snakker de oss gjennom forandringene de har gjort, kommer med gode tips og viser oss før og etter-bilder.

Først ut er Martine Breen.

Breen står sammen med partneren Andreas Bjørkeng Sogn bak det norske smykkemerket Boygal. De viste frem sin siste kolleksjon under Oslo Runway og har også fått oppmerksomhet i internasjonal presse.

Les også: Har du hørt om Vækst, Oslos nyeste festival?

Hvor i verden er det du bor nå?

– På Sofienberg på Grünerløkka. Vi kjøpte leiligheten i April 2021, overtok den i August og fikk endelig flyttet ordentlig inn nå rett etter nyttår. Vi har bodd her i ca én måned nå, og trives veldig godt.

Hvor mange steder har du bodd i livet totalt? 

– Jeg har bodd i Oslo hele livet, på fire ulike steder. Jeg er oppvokst på Stovner. Så kjøpte jeg og kjæresten min Andreas leilighet og flyttet til Hasle da vi var 22. Her har vi bodd de siste fem årene, før vi bodde midlertidig på Frogner en stund mens leiligheten vi bor i nå var under planlegging og oppussing.

Fortell litt om hvordan det så ut i den nye leiligheten da dere kjøpte den? Hvordan var viben?

– Det er en bygårdsleilighet og var ikke et typisk oppussingsobjekt da vi kjøpte den. Det hadde blitt utført litt oppussing for kanskje 10-15 år siden og leiligheten trengte egentlig bare en liten oppfriskning.

Ny spalte om oppussing hos Melk & Honning - først ut er Martine Breen
Badet før oppussingen. Foto: Martine Breen

– Det var litt tidlig 2000-talls vibe i hele leiligheten.

– Vi ønsket å tilbakestille planløsningen slik det var bygget originalt, så litt riving at nedsenket tak og gjenoppbygning av vegger måtte til. Veggene i gangen bestod av malt teglstein, noe som var helt uaktuelt å ha, så her ble veggene dekket med gips. Leiligheten var ganske enkel, med helt hvite vegger i alle rom og ganske slitt trestavseikeparkett.

Les også
Er vifter sommerens heteste tilbehør?

Hva har dere pusset opp?

– Det som startet med kun å skulle være oppussing av bad og kjøkken, endte med total renovering av hele leiligheten.

Ny spalte om oppussing hos Melk & Honning - først ut er Martine Breen
Foto: Martine Breen

– Badet ble revet helt ned til stubbloftsleiren og bjelkene i veggene, før det ble bygget opp på nytt med nye rør og hele pakka. Badet er nok det rommet vi brukte mest tid på å planlegge, da det er mye detaljer og utstyr som skal på plass på et bad.

– I resten av leiligheten har vi revet en vegg for å få større stue, flyttet kjøkkenet ut i et større rom, bygget om det gamle kjøkkenet til et et mindre soverom og pusset opp hovedsoverommet med custom garderobe. Ut over det har vi lagt nytt gulv og malt både tak, vegger og alle vinduskarmer, lister og dører.

Hvor har du hentet inspirasjon fra?

– En del fra interiørmagasiner som Nytt Rom, RUM og Design Anthology. Jeg finner også veldig mye inspirasjon ved å gå rundt i diverse interiørbutikker, samle på stoff- og material prøver, sette sammen og teste ut fysiske ting for å se hva som passer og ikke.

– Jeg tror jeg har gått rundt med en tekstilprøve fra sofaen og to treklosser med fargen fra kjøkkenet og gulvet i veska det siste halvåret.

Foto: Martine Breen

– Man vet aldri når man kommer over noe og må sjekke om det passer til hovedelementene i leiligheten. Mine go-to steder for å finne interiør inspirasjon er Houz, A.Huseby, Backe i Grensen og Kollekted By.

Hvem har dere samarbeidet med i prosessen?

– Håndverkere til å hjelpe oss med de tingene vi ikke har lov til å gjøre selv, som å legge om rør og elektrisk arbeid. Resten har vi gjort selv, med hjelp fra familien.

– Jeg og samboeren min er begge designere og bestemte oss for at dette var et prosjekt vi skulle gjøre sammen, på vår helt egen måte. Siden vi driver Boygal sammen, er vi veldig godt vant med å samarbeide, diskutere og bli enige om hvordan vi vil ha ting.

Ny spalte om oppussing hos Melk & Honning - først ut er Martine Breen
Martine Breen, Andreas Bjørkeng Sogn og den lille babyen deres. Foto: Privat

Fortell om fargevalgene i leiligheten.

– I vår forrige leilighet hadde vi lik farge på alle rom, en ganske enkel lys grå/beige tone. Denne gangen ønsket vi at hvert rom skulle være unikt og skape egne stemninger i hvert rom.

– Gangen malte vi i fargen Velvet, som er en gul farge med et lite hint av grønn. Den ønsker deg virkelig velkommen og er en ganske sprek farge. I og med at gangen ikke er et rom man oppholder seg mest i ønsket vi å gå for noe som gjorde litt mer ut av seg.

– Kjøkkenet har vi malt i fargen Soft som er en beige tone som er veldig behagelig og går godt sammen med det mørke kjøkkenet.

Foto. Martine Breen

– Stuen har vi malt i Curious Mind, som er litt mørkere enn fargen på kjøkkenet. Vi har en grønn sofa og mørke møbler, så her ønsket vi å skape en litt mer lunere stemning.

Ny spalte om oppussing hos Melk & Honning - først ut er Martine Breen
Foto. Martine Breen

– Soverommet er malt i en olivengrønn tone som heter Local Green. Her har vi også bygd om en Ikea garderobe og malt i samme farge som veggen. Gardinene er også i samme type olivengrønne tone, med hvite lingardiner bak som gir litt hotellfølelsen. Vi elsker å få naturlig lys inn, og ved å ha disse gardinene bak kan man både skjerme for innsyn og også slippe inn dagslys. Alle vinduskarmer, lister, tak og dører er malt med fargen Silke, for å få en litt mer antikk vibe som passer godt med de klassiske detaljene som stukkatur, rosetter og profiler på listverk.

Foto. Martine Breen

Hva er yndlingsrommet ditt i leiligheten nå?

Les også
Bokpraten: Illustratør og designer Samra Avdagic

– Jeg tror det må være badet. Det er det rommet som har tatt lengst tid både når det gjelder planlegging og arbeid. Helt ned på detaljnivå. Vi brukte også veldig lang tid på å velge rett flis, og endte opp med å velge en grå terrazzo-flis på både gulv og vegg.

– Badet er utført i en veldig brutalistisk stil, noe vi synes er en ganske kul arkitektonisk stilperiode.

– Det kan oppleves litt hardt med de svarte detaljene og grå steinflisene, men sammen med myke tekstiler, duftlys og digge såper så synes jeg badet har fått en ordentlig spa-følelse.

Hva kan du fortelle om møblene? Hvor har du skaffet de og hva har dere tenkt?

– Møblene er en god mix av custom-løsninger fra Ikea, vintagekupp, designklassikere og noe nytt fra kjente merker som &Tradition, Bolia, Ferm Living og Menu. Kommodene i stua er mange små «Råvaror» kommoder fra Ikea, som er beiset i samme farge som kjøkkenet, og satt sammen til større kommoder.

– To av kjøkkenstolene våre er vintage Hans Wegner-stoler, som vi har kjøpt på Gamle Danske på Vøienvollen Gård på Sagene. Anbefaler virkelig å ta turen innom der, da de har veldig mye fint og man kan få tak i danske design klassikere til en god pris!

– Mitt favorittmøbel er nok sofaen vår Cosima fra Bolia. Den er tre meter lang og 120 centimeter dyp. Vi har nylig fått en liten datter, så vi har omtrent bodd i den sofaen alle tre siden hun ble født.

– Det er den mest behagelige sofaen jeg noen gang har sittet i, og jeg vil også påstå at den er bedre å sove i, enn senga vår. Det er kanskje ikke den beste sofaen å ha gjester i, men du får i hvert fall 100 prosent avslappingsgaranti med den sofaen.

Foto: Martine Breen

Nå som oppussingen er unnagjort, hva er dine aller beste tips til andre?

Les også
Den andre kolleksjonen til Manolo Blahnik x Birkenstock er her

– Ting tar alltid lengre tid enn man tror! Oppussingen vår var estimert til å ta fem, seks uker, men totalt gikk det 12 uker før vi kunne flytte inn. Jeg var på dette tidpunktet høygravid, så vi hadde på en måte en deadline på når vi måtte være ferdige.

– Terminen var 2. januar, hun ble født 4. januar – og leiligheten var innflyttningsklar 3. januar.

– Så til alle som skal pusse opp, husk at ting tar tid. Selv om det kjennes ut som det aldri tar slutt og man ikke ser helt enden på det, så er det veldig verdt det når alt er ferdig. Da sitter du i en leilighet der du selv har bestemt alt, akkurat slik du selv vil ha det.

Beskriv drømmehjemmet ditt med tre ord.

Minimalistisk, men hjemmekoselig og plasseffektivt.

– Denne leiligheten er ganske nærme mitt drømmehjem. Jeg skulle gjerne hatt utsikt over solnedganger og mer av den fine ettermiddagshimmelen. Men jeg er utrolig fornøyd med det vi har skapt. Gleder meg masse til å bo her med min lille familie.

Les også: Disse nye spisestedene bør du prøve i Oslo

Siste saker

Mest lest nå
Les mer