Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Post-sovjet barn ruler motescenen i Paris – Bli kjent med Lotta Volkova

Lotta Volkova, russeren som i følge henne selv ble oppkalt etter Led Zeppelin sangen «Whole lotta love», er i en rasende fart i ferd med å bli en it-kvinne i motesammenheng. Business of fashion kaller henne intet mindre enn «The queen of parisian underground».

I godt selskap av Gosha Rubchinskiy og Demna Gvasalias Vetements, hvis motevisninger hun styler og har gått modell for 2 ganger, er Volkova en del av en bølge av østblokk-motefolk som har inntatt Paris. Post-perestrojka, anti-fashion møter high-fashion, normcore møter maksimalisme har slått an blant fashionistaer både nært og fjernt. Gosha og Vetements, med Volkova i kulissene som stylist, er tilsynelatende på alles lepper og alles ønskelister.

Alle tre opplevde de sovjetunionens fall i ’91, med den påfølgende åpningen av slusene ut til resten av verden. Flommen av informasjon og impulser var overveldende for folk som var vant til sort-hvitt TV og en sensurert virkelighet.

– For meg som var tenåring på den tida var det utrolig inspirerende(….) Første gangen jeg lærte om mote var gjennom tv-serien Eurotrash som Jean Paul Gaultier og Antoine de Caunes hadde. Jean Paul Gaultier satt naken i et tre og intervjuet en annen som satt naken i et annet tre. Det var så fucka og utrolig gøy, forteller Volkova til vogue.com

Les mer:  Parisisk luksusmerke gir fingeren til det etablerte

Skjermbilde 2016-03-15 kl. 01.45.21

Skjermbilde 2016-03-15 kl. 02.20.29

Volkova på catwalken under Vetements FW16 visning

17 år gammel flytta Volkova til London for å studere på Central Saint Martins, og falt pladask for klubbscenen i byen. Herreklærne hun sydde på skolen var streetwear med punk, New Wave og post-punk referanser, og etter kort tid ble de kjøpt inn av Dover Street Market, der Rei Kawakubo ble en umiddelbar fan.

Flere år senere, tilbake i St. Petersburg, møtte hun Gosha Rubchinskiy på en klubb og de to begynte å samarbeide om diverse prosjekter, men det var den eksentriske, verdenskjente fotografen Ellen von Unwerth som ledet Volkova inn i styling. Siden har det vært hennes hovedbeskjeftigelse, med stadige styling-jobber for de tidligere nevnte russiske merkene, og for magasiner som Dazed, Another og I-D.

Men ordentlig buzz har ikke Volkova fått før nå. Spotlighten over Vetements har kastet lys over henne også. 

– Jeg føler at dette er første gangen folk virkelig har fått øynene opp for post-sovjet kultur. (…) Det er en helt annen stil, og en visuelt veldig sterk estetikk, én som ikke europeere og amerikanerne er kjent med eller vet noe om, forteller Volkova til vogue.

Nylig stylet også Volkova Demna Gvasalias aller første kolleksjon for Balenciaga, som i stor grad ble kritikerrost. 

Skjermbilde 2016-03-15 kl. 02.20.20

Balenciaga FW16

 

Les mer: Moteuker med politiske referanser

Siste saker

Mest lest nå
Les mer