Karoline er den første norske modellen i amerikanske Vogue på ti år

Vi har snakket med henne om kroppspresset i bransjen, begrepet «plus size» og den luksuriøse shooten i Paris.

Helt på toppen av magasinhierarkiet finner du amerikanske Vogue, med Anna Wintour som dukkemester. Med den sortbrillede stålkvinnen bak det hele er det ikke overraskende at nåløyet for å havne på sidene av magasinet, enten som kreatør, modell eller kjendis, er mikroskopisk. Likevel har det hendt at norske modeller har dukket opp på de blanke sidene.

Sist gang var det Norges diskuterbart største supermodell gjennom tidene, nemlig Iselin Steiro. I en noe melankolsk og dyster moteserie fra 2007 signert den britiske fotografen David Sims, figurerte hun i lag på lag av vintertøy sammen med den mannlige modellen Josh Parkinson.

Nå, intet mindre enn ti år senere, har en ny norsk modell blitt ønsket velkommen inn i Vogue-varmen; nemlig Karoline Bjørnelykke.

Hun er nemlig å se i en moteserie som omhandler undertøy, tatt av Jamie Hawkesworth. Den hotte fotografen med den lett dokumentariske stilen har den siste tiden jobbet for merker som J.W.Anderson, Alexander McQueen og Miu Miu.

– Det var en veldig stor produksjon, jeg tror vi var drøyt 30 mennesker på sett. Selve shooten foregikk i en luksusleilighet midt i Paris, med svømmebasseng i stua og hage midt i leiligheten. Veldig morsomt og interessant å få være med på! De serverte til og med veggislunsj, så det var en bra dag på jobb, forteller Bjørnelykke til Melk & Honning.

Den norske 21-åringen har vært en del av Team siden hun var 14 år gammel. Som 16-åring skjøt karrieren i været da hun gikk show for blant andre Louis Vuitton og Chanel under moteuka i Paris. På grunn av det ekstreme kroppspresset valgte Bjørnelykke å ta avstand fra bransjen noen år. 

Fra Karoline jobbet som «vanlig» modell – med shoots for Glamour, og visninger for blant andre Marc Jacobs og Chanel. (Bilder via pudderagency.com/pudderprint)

Tidligere denne høsten var hun tilbake på catwalken, under Mark Fast sin visning under moteuka i London. Denne gangen med en sunn, naturlig kropp som faller innenfor kategorien «curvy» – det som tidligere het «plus size» – i modellverdenen.

Hun forteller til Melk & Honning at bransjen har tatt henne imot overraskende bra, runde to av hennes modellkarriere.

Det har vært utelukkende positiv respons å få, selv fra andre «vanlige» modeller. Jeg tror alle kan være enige om at det er nødvendig med mange flere normalvektige modeller. Modeller er representanter for skjønnhetsidealet og i en verden der flere og flere sliter med spiseforstyrrelser, alvorlig overvekt og mentale plager er det viktig at dette idealet er sunt og realistisk. Ved å bruke flere normalvektige modeller vil skjønnhetsidealet endres til noe sunnere, og det hadde vært veldig flott om jeg kunne bidratt til det. 

Selv mener hun det er veldig uheldig å kalle kvinner og menn som er normalvektige for «plus size» eller «curvy». Selv er hun omtrent en størrelse 42.

– Jeg mener det sender helt feil signaler. Begrepet burde jo være forbeholdt de som faktisk er plus size. Heldigvis er vi på rett vei, og veldig mye har skjedd de siste årene.

Norsk Kim Kardashian? – Dette er Karoline slik hun ser ut i dag. (Bilder via Team Models/Instagram.com/Karolinebjornelykke)

 

I tillegg til å fremdeles være modell hos Team, er hun nå også i modellbyrået MiLK Management i London. Ved siden av studerer hun bioteknologi. Hun forteller til Melk & Honning at hun skal gjøre så godt hun kan for å nå så langt som mulig.

– Jeg syns det er en utrolig innholdsrik og morsom jobb, men samtidig føler jeg et moralsk ansvar overfor alle jenter som har fått selvbildet ødelagt av å se bilder av veldig tynne modeller. Jeg var jo en av de modellene før, og håper jeg kan være med på å skape en positiv endring, konkluderer hun. 

Les også: I dag gjorde den norske modellen comeback på visningen til Balenciaga