Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Dette er plantene, blomstene og bukettene som vil dominere feeden din i 2021
Grønner planter er overalt nå (Foto via Instagram @christinekrieg)

Dette er plantene som vil dominere Insta-feeden din

På tide å oppgradere hjemmekontoret.

De siste årene har vi fått øynene opp for grønne hjem. Alt fra digre, grønne planter til fargerike buketter og tørkede oppsatser deles på sosiale medier.

Det siste året har derimot plantetrenden eksplodert. Koronapandemien er naturlig nok noe av grunnen til det – vi tilbringer mer tid hjemme og vil ha det fint.

– Det kan vel aldri bli for mye planter. Jeg lever selv i en jungel hjemme, og trives godt med det, sier John André Hanøy, eier og kreativ leder i Luck Oslo til Melk & Honning.

– Planter gjør et hjem levende. De trenger stell og oppmerksomhet. Vi trenger også noe fint å se på om dagen. Det merker vi hos oss, sier han.

John André Hanøy merker på Lucks plantesalg at folk vil ha det fint hjemme. (Foto: @luck_botanical)

De merker en særlig etterspørsel etter grønne planter med farger i bladene.

– Rosa er en populær farge for mange. Monstera Variegata-planter er veldig populære om dagen, og der er det også mange nye varianter på markedet.

Den vakre rosafargen i bladene er ikke kjemisk, men heller ikke helt naturlig, forklarer Hanøy. Fargen skyldes faktisk genmodifisering av plantene, et populært fenomen i planteindustrien akkurat nå.

– På grunn av dette kommer det mange nye planter vi ikke har sett før.

Ellers kan han fortelle at det går mye av store palmer, oppstrammede trær og tropiske planter. I tillegg har de alltids noe for de spesielt interesserte.

– En favoritt er alle Caudex-knollene vi selger, de er veldig populære og ganske vanskelig å få tak i. Vi har mange plantesamlere som handler hos oss som er ute etter litt mer spesielle planter. Det er veldig gøy.

Det er populært med genmodifiserte, fargerike planter nå.
Nye, unike planter med fargerike blader på grunn av genmodifisering er i vinden nå. (Foto: Luck Oslo)

Med økt interesse for planter i hjemmet, har mange fått erfare at det ikke nødvendigvis er lett å stelle dem. Flere kvier seg for å gi tilværelsen som «plante-mamma» eller «plante-pappa» et nytt forsøk etter at det har gått dårlig med en plante. Planteelsker og markedsfører Christine Krieg vet råd.

– Det er faktisk ikke så vanskelig å få grønne fingre, men det krever at man legger ned en liten innsats. Alle planter er ulike og har ulike behov, så mitt beste tips er å lese seg opp på de plantene man har, for å finne ut hva de trenger, sier Krieg til Melk & Honning.

Noen liker direkte sollys, andre må få tørke helt ut mellom vanning. Dersom du er helt ny i planteverdenen, er Kriegs tips at du starter med noen som ikke krever så mye stell.

– Det kan jo være en trøst at selv vi med mange års erfaring, også dreper planter støtt og stadig. Spesielt nå i vinter har det vært utfordrende, med sprengkulde, og varmeovner inne som lager veldig tørr luft. Så ikke vær så streng med deg selv, det er bare å prøve igjen!

Blomsterbuketter er det mindre komplisert med, i følge Krieg. Riktig fremgangsmåte er å snitte blomstene først, fjerne alle de nederste bladene så de ikke er i vannet, etterfylle vann og eventuelt bytte vann etter hvert.

– Hvis man vil ha blomsterbuketter som varer, så finnes det varianter som holder lengre enn andre. En personlig favoritt er nelliker, de finnes i så mange fine farger, og kjøper du fra et ordentlig sted kan de stå i flere uker.

Christine Krieg med en Caladium-plante. (Foto: Instagram @christinekrieg)

Krieg forteller at hun alltid har elsket å ha planter hjemme. Det er fordi de pynter opp og det er hyggelig å følge med på at de vokser. Dessuten gjør planter sitt for inneklimaet, sier hun. Også hun har lagt sin elsk på planter med rosa blader. Tradescantia er favoritten.

– Dessuten elsker jeg å ha fingrene mine i jorda, jeg blir helt zen av å stelle og ordne med plantene mine. Jeg liker å tro at plantene gjør meg mindre stressa, for jeg kobler skikkelig av når jeg driver med det, forteller hun.

Heldigvis finnes det enda et annet alternativ som redder hjemmekontoret selv om man mangler grønne fingre; tørkede blomster.

De «evige» blomstene har tatt over Instagram det siste året. Det har Marte Gulli fra Tørka Blomster og Carousel merket godt.

– Jeg tror at folk har skjønt at tørka blomster er mye mer enn pampas og bunny tails (ikke et vondt ord om dem), og at det er mulig å lage mange fine kombinasjoner av blomster og farger, noe som gjør uttrykket mer variert.

– Mange føler seg nok litt fanget hjemme nå, og behovet for å unne seg noe ekstra, for å pynte litt mer, eller bare å få litt farge og liv, er nok sterkt til stede hos mange, tror hun.

Marte Gulli selger sine tørkede blomster i boutiquen Carousel. (Foto: Privat)

Tørkede blomster holder seg fine i flere år om du behandler dem riktig. Da sparer du både deg selv og miljøet for stadige nykjøp. Hos Gulli er det også populært å sette sammen sin egen bukett. I tillegg er det fort gjort å lage nye buketter og kombinasjoner av de tørkede blomstene hjemme senere.

– Når det er sagt, er jeg personlig veldig glad i ferske blomster, så jeg synes man skal unne seg det man synes er finest. Jeg er også veldig glad i å kombinere tørka og ferske blomster når jeg lager oppsatser og kreasjoner.

Nå er det fargerike buketter folk vil ha. Gulli spår at den fargerike trenden vil vedvare og at det er «uperfekte» buketter som er tingen.

– Hortensia er veldig populært hos meg. Også er det, uavhengig av type blomster, veldig populært med farger. Pasteller er en hit – rosa, lilla og fargerike buketter. Folk vil ha farger! 

Bukett i pastellfarger fra Tørka blomster. (Foto: @torka_blomster)

Gulli, som driver vintage- og blomsterbutikken Carousel på Grünerløkka sammen med Tnx Next, kommer fra en blomsterelskende familie, og var egentlig i gang med å omskolere seg til å bli blomsterbinder. Da begynte hun å legge merke til alle de tørkede blomsterbukettene som florerte på Instagram – og det faktum at det fortsatt var ganske lite av disse i Norge.

– Jeg bestilte noen kvaster fra nettet og lekte meg med å lage enkle buketter og oppsatser hjemme. Så la jeg ut noen bilder på Instagram og fikk god respons. Etter hvert fikk jeg min første bestilling, og folk begynte å dele bukettene sine. Plutselig stod jeg der med egen butikk.

Les også: Nå er denne hårtrenden tilbake

Siste saker

Mest lest nå
Les mer