Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Julia Roberts i filmen My Best Friend's Wedding i 1997. (Foto: Getty Images)

Permanent gjør comeback, men hvordan gjør man det?

Melk & Honning spurte frisørene.

Den mildt sagt voluminøse frisyren var en hit på 80- og 90-tallet. Siden har vi vel egentlig hatt et elsk-hat-forhold til permanent. Nå er den tilbake igjen – denne gangen i en litt mer modernisert utgave som The Modern Perm.

– Jeg elsker hår som endrer seg. Om det er fra glatt til krøller eller bølger eller fra krøller til glatt spiller ingen rolle. Så når The Modern Perm kom snikende, ble jeg selvsagt spent på hvor mange som tør å virkelig forplikte seg til teksturen, sier Alexander Woll, Brand Director i Kevin Murphy Norge.

Alexander Woll, Brand Director i Kevin Murphy Norge, er spent på hvor mange som tør forplikte seg til mer teksturert hår. (Foto: Privat)

Denne moderne utgaven av permanenten handler først og fremst om en mer naturlig look. Myke bølger er i sentrum. Glem ustyrlig volum og krus.

– En moderne permanent er en behandling som ofte gir softere tekstur enn de krøllene vi forbinder med en permanent. The Modern Perm kan også gi kraftfulle krøller, men de skal da se veldig naturlig ut, forklarer Woll.

Det mykere og mindre krusete uttrykket kommer av at krøllene eller bølgene er rullet opp på papiljotter i stedet for spoler. Det gir et mer naturlig uttrykk, mener Woll.

Selena Gomez omfavner tekstur. (Foto: Instagram @selenagomez)

Frisør Andrés Valle-Kløvstad ved Gevir er også svært glad i tekstur når det gjelder hår. Han synes The Modern Perm er en ypperlig måte å personliggjøre looken sin på.

– For de som husker den gode gamle permanenten, er denne en softere look. Mer beach look-bevegelse som gir mykhet, bounce og deilig sommerfølelse. Det er heller sexy, 90-talls-mykhet fremfor ekstrem 80-talls-krus, sier han.

Han har allerede hatt kunder som etterspør trenden i salongen.

Hvordan skal det gå med norske skjønnhetssalonger etter koronakrisen?
Foto: Gevir

– Folk er veldig nysgjerrige på sluttresultatet. Det skal jo ikke bli en parodi, men heller en ny finesse. Forskjønning fremfor forandring.

Noe av grunnen til at mange kanskje har et noe ambivalent forhold til permanent er behandlingens mildt sagt heftige effekt på håret. Men også dette aspektet er blitt mer moderne med tiden, mener Valle-Kløvstad.

– Remediene som blir brukt nå er mildere, mer pleiende og tar bedre vare på håret enn tidligere. Forskningen og teknologiene i produktene spiller på lag med håret og ikke mot det.

Andres Valle-Kløvstad (Foto: Privat)

Det er likevel nødvendig å ta forholdssregler. Valle-Kløvstad understreker viktigheten av en konsultasjon før du bestemmer deg for å ta permanent.

– Snakk med fagpersoner. Er denne behandlinger riktig for deg? Er kvaliteten på håret bra nok? Ønsker du som kunde å legge inn en ekstra innsats for å oppnå ønsket resultat?  

Noe slitasje må man forvente av en kjemisk behandling, slik som med annen hårstyling. Men Woll kan fortelle at en permanent ikke skal være like skadelig for håret som eksempelvis bleking, om den gjøres riktig.

Det er ikke bare prosessen i frisørstolen som er krevende. The Modern Perm innebærer også innsats i form av styling og hårpleie.

– I dag er hårkvalitet hair goal nummer én. Derfor skal ikke krøllene bare se bra ut. De skal også kjennes bra ut og bevege seg naturlig, sier Woll.

–Hårkvaliteten din er det første du skal tenke på uansett hva man gjør med håret, men spesielt krøller og bølger er avhengig fuktighet for å få nok elastisitet. Dette gjør teksturen mer bouncy og lettere å håndtere.

Hans tommelfingerregler er å velge sjampo og kur for det håret trenger, og balsam for det du ønsker at håret skal gjøre.

– I dette tilfellet ville jeg gått for en fuktighetsgivende sjampo, en volumgivende balsam som ikke tynger og en kur som reparerer slitasje.

Behind the scenes med Kevin Murphy under Holzweilers AW21-visning. (Foto: @akam1k3)

Da permanent var in for alvor, var det tross alt to tiår det var snakk om. Ligger trenden an til å bli like solid forankret denne gangen?

– Jeg tror nok en strukturforvandlig som dette er kommet for å bli en stund. Brazilian blowout kom jo sterkt for noen år siden, og jeg merker at både den og forskjellige keratin-behandlinger fortsatt er på markedet. Men nå også i softere behandlinger, sier Valle-Kløvstad.

Han mener at dagens frisørkunder er mer investerte i eget hår. De kan mer, krever mer og er villige til å bruke tid på håret sitt. Men han har én bønn:

– Korona gjør folk mer utålmodige, noe som gjør at kundene ønsker hårforandringer. Bare vær så snill å bruk fagfolk!

Emma Stone rocker også bølgete tekstur i håret. Her stylet av kjendisfrisør Mara Roszak (Foto: Instagram @mararoszak)

Også Woll har troen på at fokus på tekstur i håret ikke vil forsvinne med det første. Derimot tror han ikke at The Modern Perm i seg selv blir den mest langvarige trenden, men at den vil inngå som teknikk i en større trend.

– Nå er vi i det vi kaller Hyper Natural. Det vil si at om du har glatt hår, forsterk uttrykket og gjør det hyperglatt. Har du krøller, gå all in på krøllene dine.

– Tidligere endret man det kanskje fra glatt den ene dagen til Beyoncé curls den neste. Vi eksperimenterte mye. Nå er tiden inne for å finne seg selv og sin look. Spreng grensene og forsterk uttrykket ditt. Så lenge det ser ekte ut.

Les også: Hva sier Gorilla Glue Girl om situasjonen for afrohår?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer