Gratinerte østers og lammekjøttboller står på menyen.
Påsken er her igjen. Og selv om den grunnet pandemien ikke er helt sånn som den pleier, kan enkelte ting følge tradisjonen; maten man lager.
I minispalten vår påskedigg snakker vi med et knippe matinfluencere om deres beste påskeoppskrifter.
Først ut er to sultne gutter. Kjæresteparet Ole Kristian Samuelsen og Magnus Liøkel står bak Instagramkontoen @sultnegutter, som fikk en voldsom oppsving under korona. Da var alle hjemme og trengte ny inspirasjon til ting å lage på kjøkkenet. Siden har de blant annet blitt invitert til å lage egne programmer hos Matkanalen.
De ble også kjent for å servere venner og kjente mat via vinduet sitt i første etasje:
Les også: Slik lager du Instagram-vennlige matchaboller
Hva er typisk påskemat for dere?
– Vi har begge to vokst opp med lammelår, gjerne proppfullt av hvitløk og rosmarin. Så det blir ikke helt påske uten det. Og selvsagt lange frokoster med egg, fersk brød og filterkaffe.
Hvilke nye oppskrifter skal dere selv prøve i påsken?
– Som risottoelskere har vi store planer om å endelig prøve oss på klassikeren Risotto Milanese. Den er tilsatt safran og gir risottoen en gyllen gulfarge. Vi tenkte å fleske til og servere den med høvla trøffel eller ossobuco (kalveskank). Det er jo ferie.
Her er oppskriftene Sultne gutter tipser Melks lesere om å lage i påsken:
Gratinerte østers

Ha dette:
12 østers (vi brukte norske stillehavsøsters)
2 håndfuller brødsmuler
En håndfull finhakka persille
1 finrevet hvitløksfedd
4 ss finrevet parmesan
4-5 ss olivenolje
Gjør dette:
Åpne østersene og hell av vannet. Legg dem på et steikebrett.
Bland sammen de andre ingrediensene i en bolle. Pass på at alle brødsmulene får et lag med olje på seg. Legg en skje med brødblanding på hver østers.
Gratiner østersene i ovn på 225 grader til brødsmulene har blitt gylne og crispy. Det tar 10-12 minutter.
Dryss over litt mer olivenolje. Server med sitronbåter.
Lammekjøttboller i urteolje

Blir til 20-22 kjøttboller.
Ha dette:
Til kjøttbollene:
300 g kjøttdeig av lam
300 g kjøttdeig av svin
2 finrevne hvitløksfedd
1 egg
2 ss finhakka rosmarin (eller persille)
1 ½ ts salt
1 ts pepper
3-4 ss olivenolje
Til urteoljen:
1 dl olivenolje
En håndfull finhakka mynteblader
En håndfull finhakka persille
Finrevet skall fra en ½ sitron
Salt
Pepper
Gjør dette:
Ha kjøttdeigen i en romslig bolle. Ha i hvitløk, urter, egg, salt og pepper. Bland dette godt inn i kjøttdeigen med henda.
Form deigen til boller på størrelse med bordtennisballer.
Legg dem på et steikebrett som er smurt inn med litt olivenolje. Pass på at det er litt luft mellom bollene. Dryss litt olivenolje over bollene også.
Steik bollene i ovn på 200 grader i 10 minutter.
Bland sammen ingrediensene til urteoljen i en romslig bolle. Vend inn kjøttbollene.
Les også: Mote og mat: Nå investerer luksusmotehusene i restaurantbransjen
