Gul bacalao med safran og latkes står på menyen.
Påsken er her igjen. Og selv om den grunnet pandemien ikke er helt sånn som den pleier, kan enkelte ting følge tradisjonen; maten man lager.
I minispalten vår påskedigg snakker vi med et knippe matinfluencere om deres beste påskeoppskrifter.
Tidligere denne uken snakket vi med duoen bak @sultnegutter.
I dag har vi tatt en prat med Julie Ilona Balas. Hun er kjent som kokebokforfatter og tidligere matblogger, nå matinfluencer på fulltid via Instagramkontoen @juliesmatblogg.
Les også: «Alle» lager bananbrød i karantene – her er oppskriften
Hva er typisk påskemat for deg?
– Typisk påskemat for meg er laaange frokoster med alt som er digg. Surdeigsbrød fra Ille Brød, eggerøre, forskjellige oster, spekemat og kanskje en Mimosa til. Må også ha påskelam, og da liker jeg det helt tradisjonelt med fløtegratinerte poteter og en digg rødvinsaus kokt på stekesjyen. Påskedesserten i år blir en Eton mess med appelsin.
Hvilke nye oppskrifter skal du selv teste ut i påsken?
– Kjører en ganske tradisjonell greie i år, men skal teste en ny vri på potetene. Pommes Anna, en slags sprø potetkake. Jeg elsker poteter!
Her er oppskriftene Julie tipser Melk & Honning sine lesere om å lage i påsken:
Gul bacalao med safran

– Jeg anbefaler å lage min gule bacalao med safran. En skikkelig påskerett!
Tid: 1 time + minst ett døgn utvanning av klippfisken
Dette trenger du til 4 personer:
400 g klippfiskfilet
1 dl olivenolje
0,5 g safran
2 gule løk
1 fennikel
6 hvitløkfedd
1-2 grønn chili
2 laubærblad
400 g potet
2 gule paprika
2 dl fiskekraft eller fond
2 dl hvitvin
3 dl kremfløte
1/2 økologisk sitron
1 klype salt og nykvernet pepper
100 g grønne oliven uten stein
Dill til topping
Slik gjør du:
Vann fisken ut et døgn i forveien og bytt vann en gang. Eller: følg produsentens beskrivelse!
Bruk en stor jerngryte eller gryte med tykk bunn. Varm opp olivenolje på middels varme. Ha i safranen og rør inn oljen.
Kutt løk og fennikel (gjerne med dusk!) i tynne halvmåner. Finhakk hvitløk og chili. Stek dette sammen med laubærblad i 5-10 minutter.
Del poteter i tynne skiver, gjerne med en mandolin. Kutt paprikaen i staver eller små biter. Ha det over i gryta.
Tilsett hvitvin og la det koke inn, ca. 5 minutter. Tilsett fiskekraft og fløte. Gi det et rolig oppkok og senk temperaturen til det kun småputrer. Legg nå i fisken delt i porsjonsbiter.
Tilsett raspet skall og saften av 1/2 sitron. La gryten småputre i ca. 30 minutter eller til potetene er klare.
Rør inn grønne oliven helt mot slutten. Smak til med salt og pepper. Server rykende varm med litt dill på toppen.
Latkes – sprøstekte potetkaker

– Jeg så synes jeg det er gøy å teste nye måter å lage poteter på. Latkes med røkelaks eller rogn er en perfekt snack eller forrett.
Tid: 45 minutter.
Dette trenger du til cirka 15 latkes:
450 g morenepoteter
1 stor banansjalottløk
2 hvitløkfedd
1 egg
2 ss hvetemel
1/2 ts bakepulver
1 ts salt
2-3 ss nøytral olje
2-3 ss smør
Topping: Creme fraiche, røkelaks, løyrom, sitron, dill og gressløk

Slik gjør du:
Finn frem en stor bakeboll, et rent kjøkkenhåndkle og et rivjern. Legg håndkleet ned i bollen og sett rivjernet oppi.
Rasp potetene og sjalottløken på den groveste siden av rivjernet. Et lite tips er å holde i potetene med kjøkkenhåndkleet så du ikke kutter deg! Rasp hvitløksfedd på den fine siden av rivjernet.
Rull sammen håndkleet og prett ut så mye væske som mulig av potetblandingen. Snur skikkelig hardt! Legg til side og hell ut væsken som blir til overs.
Visp sammen egg, hvetemel, bakepulver og salt i samme bakebolle (elsker å spare oppvask!). Hell potetblandingen over i miksen og bland det godt sammen med en slikkepott.
Finn frem en stor stekepanne. Jeg bruker en jernpanne til dette. Varm opp til medium-høy temperatur. Jeg liker å steke med rikelig olje og smør samtidig. Form en rundt ball med to spiseskjeer av potetmiksen. Klem den helt flat i panna. Stek tre, fire latkes av gangen. 3-4 minutter på hver side eller til de er gyldne og sprø.
Legg ferdigstekte latke på kjøkkenpapir for å renne av seg. De kan gjerne holdes varme i stekeovn ved 120 grader mens resten stekes.
Topp latkes med creme fraiche, røkelaks, løyrom, en sitronkvist, dill og gressløk. Eller hva som helst annet du får lyst på!