Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Steen & Strøm får skryt av Louis Vuitton
Tharadon. Foto: Ignat Wiig

Oslo-baserte Tharadon får skryt av Louis Vuitton

KHiO-studenten står bak Steen & Strøms nye vindusutstilling.

For varemagasin verden over har de tradisjonelle vindusutstillingene lang historie. Fra ærverdige Selfridges i London til Lafayette i Paris og Bergdorf Goodman i New York. Og for mange er kanskje særlig julevinduene magiske.

Nå får Steen & Strøm i Oslo sentrum skryt av det franske luksusmotehuset Louis Vuitton i Paris for sin vindusutstilling.

Gjennom sesongens vinduinstallasjon, som har fått navnet What’s Next, ønsker varehuset å spre glede ved bruk av ulike typer lys.

– Vi synes det er utrolig gøy at en så anerkjent aktør som Louis Vuitton har fått med seg vindusutstillingen vår. Det er ekstra morsomt siden det er første gang vi har gitt en ung kreatør muligheten til å utforme en utstilling, sier Kaia Kongsli ved Steen & Strøm til Melk & Honning.

Steen & Strøm får skryt av Louis Vuitton
Foto: Tharadon/Steen & Strøm

Det er thailandske Tharadon som står bak vindusutstillingen Light of Hope. Han kom fra Bangkok i Thailand til Norge i 2018 for å ta en mastergrad i interiørarkitektur og møbeldesign ved Kunsthøgskolen i Oslo. Valget falt på Norge på grunn av førsteplassen på World Happiness Report – som det beste landet i verden å bo i.

– Som kunstner ser jeg på vindusutstillingene ikke bare som vinduer, men som et eksperimentelt rom hvor man kan kommunisere verdier og positive beskjeder til folk som går forbi, sier Tharadon til Melk.

– Hver gang jeg gikk forbi vinduene til Steen & Strøm da jeg først kom til Oslo, drømte jeg om å en dag kunne lage disse. To år senere er dagen endelig her! Jeg kan ikke beskrive hvor glad jeg er for å ha fått muligheten til å gjøre dette.

Steen & Strøm får skryt av Louis Vuitton
Tharadon. Foto: Ignat Wiig

Design som universelt språk

– Helt siden midten av mars har vi opplevd mørke tider, og i løpet av høstmånedene går solen fortere ned. Det ser ut som vi går inn i mørkere tider under allerede mørke tider.

24-åringen er interessert i visuell design fordi det er et universelt språk. Ved å bruke hjertet, kan man forstå det. Gjennom vindusutstillingen Light of Hope ønsker han og Steen & Strøm «å spre positiv energi» ved bruk av ulike typer lys.

Les også
13 dreamy hoteller i Europa

Bridge of light er en bro av lys som kan snu alt som er feil ved å gi håp i usikre tider. I Mountain of light ser man himmelen fra en annen vinkel. Den lar deg se verden på en ny måte. Den lar fantasien ta deg til steder du ikke har vært før, forklarer Tharadon.

Varemagasin får skryt av motehus
Foto: Tharadon/Steen & Strøm

Light from stars handler om at det å se på stjerner gir håp. Light pixels handler om at usikkerhet gjør tiden fragmentert, og lar oss se ting i mikroskala. Akkurat som en piksel, sier han.

Choreography of light er en bevegende installasjon. Når lyset går fra dag til natt, skaper det et bevegende mønster mellom lys og skygge som resulterer i en koreografi av lys. Light alive er også en bevegende installasjon. Når lyset skinner gjennom en gardin i bevegelse, kommer det til live og beveger seg gjennom rommet.

Varemagasin får skryt av motehus
Foto: Tharadon/Steen & Strøm

Inspirert av Louis Vuitton

Fra ideen ble født til vinduene ble åpnet for publikum tok det rundt fem uker. Det har både vært fint og utfordrende på samme tid, forteller Tharadon som har samarbeidet med Kaia Kongsli og stylist Kristina Krøvel ved Steen & Strøm.

Helt ukjent med vindusutstillinger er han imidlertid ikke. Tidligere i år lagde han en vinduinstallasjon for et Oslo-galleri. Siden 2019 han har hjulpet til med sett-design for utstillinger under Fushion Oslo.

Steen & Strøm får skryt av Louis Vuitton
Foto: Tharadon/Steen & Strøm

Hva tenker du om at selveste Louis Vuitton i Paris skryter av utstillingen?

– Jeg setter virkelig stor pris på det. For å være helt ærlig, så fikk jeg øynene opp for vindusutstillinger som kunst nettopp på grunn av Louis Vuittons vinduer. Rundt 2015 bodde jeg i Bangkok, og Louis Vuittons vinduer fikk meg til å stoppe opp hver gang.

Les også
STILORAMA: Sara Flaaen Licius

– Siden har jeg fulgt med på vinduene deres og for alvor fått øynene opp for vindusutstilling-design. Så hvis Louis Vuitton elsket Steen & Strøm- vinduene jeg har lagd, gjør det meg veldig glad siden det var de som inspirerte meg til å begynne med dette i utgangspunktet.

Varemagasin får skryt av motehus
Foto: Tharadon/Steen & Strøm

At et av verdens fremste motehus gir Tharadon skryt, har helt klart gitt mersmak. Han forteller at han absolutt kan tenke seg å jobbe mer i krysningen mellom mote og design fremover.

– Jeg vil gjerne gjøre flere samarbeid med varehus, merker og norske designere, i tillegg til å være en del av deres reise og hjelpe dem med å utforske hvordan å kommunisere deres verdier gjennom installasjoner og sett-design.

Les også: Norske Ola jobber for verdens største motehus og magasiner

Siste saker

Mest lest nå
Les mer