Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
BAFTA oppfordret til gjenbruk, men ingen brydde seg
Hertuginne Kate. Foto: Mark Cuthbert/UK Press via Getty

Oppfordret stjernene til å velge gjenbruk på den røde løperen, men ingen brydde seg

Bortsett fra hertuginne Kate.

Den såkalte award season nærmer seg slutten. I januar samlet de største stjernene seg til både Golden Globes og Grammy-utdelingen i Los Angeles. Og søndag kveld gikk British Academy Film Awards, også kjent som BAFTA-utdelingen, av stabelen i Royal Albert Hall i London.

Prisutdelingene har tidligere fått kritikk for manglende fokus på bærekraft, noe Golden Globes valgte å gjøre noe med i år. På menyen for kvelden sto veganske retter, til jubel fra miljøforkjempere som Leonardo DiCaprio.

Også BAFTA-utdelingen ønsker å bli en mer bærekraftig prisutdeling, og oppfordret derfor stjernene til å velge gjenbruk på den røde løperen.

Det var det nesten ingen som brydde seg om.

Les også: Hodo Musa fra Oslo stylet Grammy-vinner Lil Nas X

Gav blaffen i gjenbruk

BAFTA har lovt å bli karbon-nøytral, slik også mange motemerker nå sverger til, og ønsker å «jobbe mot å ha en positiv innvirkning på miljøet». Fra reise til mat, til branding og materialer, garanterer BAFTA at pris-utdelingen er så bærekraftig som mulig, ifølge The Telegraph.

Derfor ble verdens største stjerner bedt om å bruke et antrekk de allerede eier, eller å velge et antrekk fra en bærekraftig designer. Det betyr at det typiske antrekket, skreddersydde kjoler designet kun for denne ene anledningen, i utgangspunktet ikke var et velkomment innslag på den røde løperen.

Prins William, hertug av Cambridge og Catherine, hertuginne av Cambridge i gjenbruk fra Alexander McQueen. Foto: Karwai Tang/WireImage via Getty

Men blant kveldens motehøydepunkter var blant annet Saint Laurent, Gucci, Prada, Chanel og Givenchy – ingen av dem verken vintage eller gjenbruk.

Kun Catherine, hertuginne av Cambridge og Storbritannias store gjenbruksdronning, valgte å gå for kjole signert Alexander McQueen som hun brukte under en reise til Malaysia i 2012.

I tillegg brukte Saoirse Ronan en sort kjole fra Gucci lagd av silkerester, Daisy Ridley brukte en Oscar de la Renta-kjole lagd med bærekraftige materialer, mens The Crown-Olivia Colman brukte en Alexander McQueen-kreasjon med Swarovski lab-produserte rosa diamanter.

Joaquin Phoenix gikk også for gjenbruk. Han har nemlig lovt å bruke den samme smokingen gjennom hele awards season, noe både han og luksusdesigner Stella McCartney ble latterliggjort for.

Saoirse Ronan i Gucci lagd av silkerester. Foto: David M. Benett/Dave Benett via Getty

Stiller spørsmål

Internasjonal motepresse, blant dem Vogue, stiller seg undrende til hvorfor så få stjerner som har så stor tilgang til designer-vintage, likevel valgte å bruke kjoler fra sesongens haute couture– og prefall-kolleksjoner.

Også her hjemme er vintage og gjenbruk i vinden, og under årets P3 Gull fikk VIXEN Awards-vinner og gjenbruksdronning Jenny Skavlan flere av gjestene til å velge nettopp gjenbruk på den røde løperen.

Olivia Colman i Alexander McQueen med lab-produserte Swarovski-diamanter. Foto: Dave J. Hogan via Getty
Daisy Ridley i Oscar de la Renta i bærekraftige materialer. Foto: David M. Benett via Getty

Les også: Stjernedesigner gir seg – nå sverger moteverdenen til vintage fra luksusmerket

Siste saker

Mest lest nå
Les mer