Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Satser på vintage på Grünerløkka

– Jeg tror nok ikke det er vintage-butikkene som lider nød når vi snakker om butikkdøden fremover.

De siste årene har Grünerløkka, på lik linje med mange andre områder både i Oslo og andre store byer, vært offer for den fryktede gentrifiseringen.

Mens vintage-butikker, franske bistroer og Edvard Munch-aktige kaféer har blitt oppløst, i tillegg til en femtitalls-diner som legger ned i desember, har kjedebutikker som Bik Bok, Lindex, Carlings, Weekday og Cos alle fått blomstre på lik linje med utskjelte Espresso House.

Men det finnes fremdeles gründere der ute som våger å følge drømmen om å skape noe nytt, som for eksempel John André Hanøy og Jojo Champfleurs Luck og Eirik Mogseths Ekko som er blant de siste tilskuddene på Grünerløkka. Nå er ytterligere to vintage-butikker på plass.

Melk & Honning tok en prat med ildsjelene bak nyåpnede Good Vibes Vintage og Vintage Jeans by Ny York.

Gode vibber

– Good Vibes handler om gode vibrasjoner og positiv energi. Vi er begge snowboardere og skatere som vil spre glede, sier Jessi Blackwell.

Good Vibes Vintage

Foto via Good Vibes Vintage

Øverst i Markveien ligger Good Vibes Vintage. Lokalet er lite, men sjarmerende og strekker seg over to plan. En hjemmesnekret trapp med bjørketrestammer fører opp til andre etasje, hvor gamle mobiler som lar tankene vandre tilbake til 90-tallet er en del av dekoren, og hvor man kan slå seg ned og bare henge.

– Det hele startet med at jeg og Tobias jobbet for en britisk vintagebutikk som heter Blue Rinse på Roskilde, forteller Blackwell og fortsetter;

– Vi jobbet egentlig kun for å få festivalbilletter, men det endte opp med at vi elsket det vi gjorde. Året etter fikk vi forespørsel om å gjøre det på nytt, men på fulltid og for penger. Men vi ønsket heller å starte vår egen greie.

Blackwell forteller videre at han og medeier Tobias Himmelstrup kjøpte en gammel Volkswagen Camper og dro ut på festival hvor de fylte opp vanen med klær, kleshengere og klesstativer. Duoen kjørte så rundt i Europa og forsøkte å selge klær på ulike markeder.

– Det var tøffere enn vi trodde, og vi endte opp på mange antikk- og bruktmarkeder. Så kom vi til Norge og solgte bedre i løpet av én dag på søndagsmarkedet på Blå, enn det vi hadde gjort til sammen rundt omkring i Europa.

– Det Løkka handler om

De to så et marked for vintageklær i Oslo, og begynte å selge klær fra bilen sin på Youngstorget. Etter å ha gjort det i tre sommere ved siden av å jobbe på festival, bestemte de seg i sommer for å gjøre dette til jobben sin. I oktober åpnet de butikk i Markveien på Grünerløkka i Oslo.

– Vi vil jo holde det Løkka egentlig handler om levende, nemlig små uavhengige butikker. Men vi har ikke tenkt så veldig mye på at vi kan bli lagt ned av et stort selskap. Vi trodde faktisk ikke at vi skulle få muligheten til å starte på Grünerløkka engang. Vi tenkte at vi måtte ha et lokale i en eller annen bakgate et sted som ikke folk visste om. Så vi er veldig glade for å ha endt opp her, sier Blackwell og legger til;

Good Vibes Vintage

Foto via Good Vibes Vintage

– Vi ligger rett ved siden av Liebling og Foss Videregående Skole. I tillegg har man Birkelunden med marked rett borti gata. Det blir dermed mye folk som går forbi. Vi har også endel kunder som har vært innom oss på Youngstorget. Da vi flyttet inn her så jobbet vi superhardt for å få det til å bli det det er nå. Foreløpig har det vært veldig positiv respons, og de fleste som kommer innom blir glade av å se hvordan det ser ut.

Men trenger vi egentlig mer vintage?

Det finnes allerede en rekke vintage-butikker på Grünerløkka, hvor både Velouria Vintage, Fretex og Frøken Dianas Salonger holder til i hovedgatene. I tillegg finnes det flere butikker som selger vintageklær, som både Retrolykke Kaffebar, Et Dukkehjem, Gatsby og tidligere nevnte Ekko, for å nevne noen. Trenger vi flere butikker som selger brukt?

– Jeg føler at det bare kommer til å bli mer vintage etterhvert. Det er fire- fem vintagebutikker i Oslo som skiller seg litt ut nå. Så finnes Fretex og Røde Kors som også har blitt mer og mer vintagefokusert, sier Blackwell.

Kan det bli for mye vintage?

Good Vibes Vintage

Tobias Himmelstrup og Jessi Blackwell. Foto via Good Vibes Vintage

– Det tror jeg egentlig ikke. Men hvis det blir for mye av en ting, så blir det negativt. Sånn er det med alt. Nå er folk også blitt veldig miljøbevisste, så for vår del er det bare positivt at flere og flere selger brukt. Da slipper man å lage så mye nytt.

Hos Good Vibes Vintage går det i 1980- og 90-tallet, med merker som Adidas, Fila og Nike på kleshengerne. Mye av klærne er unisex, men det finnes også herreklær. Likevel har butikken nesten flere kvinnelige kunder enn menn. I tillegg selges ulike små merker, samt kolleksjonen Remade in England fra Blue Rinse-butikken i Storbritannia, hvor vintage blir gjort om til nye klær.

– Vi har alt fra gamle band- t-skjorter til random t-skjorter fra USA. Så prøver vi å ha masse bra flanellskjorter, mye fleece og jentebukser. Det går også mye i Polo Ralph Lauren og litt Lacoste. Det er ikke alltid merket som er det aller viktigste, men heller selve klesplagget og stilen på klærne, forteller Blackwell.

Vil inspirere andre

Selv om Good Vibes Vintage først og fremst er en klesbutikk har gründerne store planer.

– Vi har lyst til å gjøre veldig mye mer ut av dette, som for eksempel å kunne ha intimkonserter og kunstutstillinger. Vi har mange venner innenfor miljøet vårt som gjør ting selv, og de er en stor grunn til at vi startet opp. Vi ble inspirert av dem, og vi er også her for å inspirere andre til å starte noe selv, og vise at det går an, sier Blackwell.

Han forteller at det er en drøm for duoen å kunne skape sin egen arbeidsplass.

– Om tre år håper jeg vi er en ettertraktet, hyggelig vintagebutikk som får gjort veldig mye. Vi har veldig lyst til å starte en butikk i Køben, ettersom Tobias er dansk. Men vi må egentlig bare se hvor reisen tar oss, avslutter han.

– Det er ikke vintagebutikkene som lider nød når vi snakker om butikkdøden

I Rathkes gate ved Sofienbergparken ligger Vintage Jeans by Ny York. Den er det Inger Kristin Haugsevje og kona Guro Jakobsen som driver. De står også bak Ny York Vintage & 2nd Hand som ligger nederst i Markveien.

Vintage Jeans by Ny York

Inger Kristin Haugsevje hos Vintage Jeans by Ny York Foto: Melk & Honning

– Hvis man vil være bevisst på bærekraft, miljøvern, etisk tekstilproduksjon, unik stil og gjenbruk, så trenger man jo masse vintage-butikker, og ikke minst mangfold, for det er mye ulikt man kan fokusere på. Det er klær, ting, ulike tidsepoker og stilretninger. Så jeg tror vi godt kan ha et par- tre vintage-butikker til. Jeg tror nok ikke det er vintage-butikkene som lider nød når vi snakker om butikkdøden fremover, sier Haugsevje til Melk og Honning.

I den lille vintage jeans-butikken finner man hyller proppet fulle med gammel denim signert merker som blant annet klassiske Levi’s og Lee. I tillegg kommer butikken til å ta inn nye jeans lagd på gamlemåten med rådenim fra Japan. De er fra det kanadiske merket Naked And Famous, og butikken vil bli den eneste i Norge og Skandinavia foreløpig som selger buksemerket.

– Det å bare fokusere på bukser er egentlig en kjempestyrke og mye lurere enn å ha litt av alt. Vi har litt olajakker, skjorter, solbriller og skal ha litt belter og sånn etterhvert. Men det er jeans som er greia, fortsetter hun.

Blir Rathkes gate den nye hipster-himmelen?

Vintage Jeans by Ny York

Foto: Melk & Honning

Rathkes gate har tidligere huset flere konsepter som til slutt har lagt ned, blant annet legendariske Angel´s Speed Equipment som solgte rockabilly og 50-talls klær og stæsj.

I nabolokalet hvor Vintage Jeans har åpnet butikk, har hele tre bedrifter prøvd lykken bare de siste ti årene; Neseblod, retro-butikken Tidsrommet og Fosfor Lamper og Kaffe.

– Dette området er veldig spennende. Rathkes gate kommer til å bli den nye hipster-heaven om noen år når Mills-kvartalet er ferdigbygd og det blir butikker der og rundt Sofienbergparken. Det er også ganske rimelig husleie fremdeles, så det er ikke så skummelt å satse, forteller Haugsevje og legger til;

Vintage Jeans by Ny York

Foto: Melk & Honning

– Vi får Piknik i Parken i Sofienbergparken til sommeren, i tillegg til at hele Thorvald Meyers gate skal graves opp for å legge nye trikkeskinner. Hvor skal folk gå og kose seg og bare nyte Løkka og sjarmen, uten at det bråker i ørene? De må jo bare komme hit opp Rathkes gate og gjøre litt shopping på de koselige, små butikkene som er her, og så ta litt kaffe eller en drink på uteserveringa på Egget Kafé.

Haugsevje innrømmer at det er en litt hemmelig gate og forteller at hvis dette var det eneste beinet å stå på, så hadde hun ikke gjort det. Det er den andre butikken i Markveien som er hovedgeskjeften, med dette som en forlengelse.

– Våre kunder der nede vet at vi er best på jeans, så hvis de ikke finner en bukse der, så finner de en her. Så jeg er ikke så bekymret for det. Foreløpig har vi ikke åpent hver dag heller. Men hvis folk elsker butikken så skal vi selvfølgelig ha mer åpent.

Hovedbilde via Good Vibes Vintage

Les også: Hva skjer egentlig med Torggata?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer