– Nå håper vi bare at mange kaster seg på bølgen slik at dette blir et fast tilbud folk kan ha glede av, forklarer Sundby og Holm Søvik til Melk.
I forrige uke intervjuet Melk gjengen bak Buy-sell-trade-butikken Ditto på Majorstuen i Oslo. Da de åpnet sjappa høsten 2019, var de den eneste av sitt slag i hovedstaden. Men de er ikke de eneste som holder på med dette i disse dager.
Maria Sundby (31) og Tuva Holm Søvik (25) står bak konseptet Trade shop. Nå har de åpnet en pop-up i Kvadraturen i Oslo, med vintage designerklær.
Der er det slik at man bytter inn klær man ikke lenger har bruk for eller lyst på, og mottar valutaen deres; rubiner. Disse «bongene» brukes til å bytte til seg andre klær fra deres sortiment.
– Du kan bytte inn og ut plagg etter hjertets lyst. Sortimentet oppdateres jevnlig ettersom nye ting stadig kommer inn, forteller Sundby til Melk.
Les også: Stjernedesigner gir seg – nå sverger moteverdenen til vintage fra luksusmerket
Med inspirasjon fra Beacon’s Closet i New York
Sundby og Holm Søvik møttes for seks år siden da sistnevnte hadde vintagebutikk i leiligheten sin. Sundby produserer i dag dansefilmer og assisterer en forfatter, mens Holm Søvik studerer grafisk design.
Hovedinspirasjonen bak Trade Shop er byttebevegelsens oppblomstring de siste årene.
– Maria arrangerte en stund byttemarkeder ved navn Trade Day, men mistet motivasjonen på grunn av ymse kvalitet på klærne. Da oppstod idéen om å starte en byttebutikk med high fashion, der vi hadde vår egen valuta, forklarer Holm Søvik.
– Tuva var en naturlig samarbeidspartner, ettersom hun har stålkontroll på vintage, supplerer Maria.
Visjonen bak var å gi byttekultur en renessanse og inspirere til bærekraftig forbrukeratferd.
– Vi henter blant annet inspirasjon fra Beacon’s closet som holder til i New York, som er en buy and sell vintage franchise.

Celine, Bottega Veneta og Valentino
Første trade skjedde på The Thief i november i fjor. Så fortsatte vi trades på hotellet frem til koronakrisen.
– Det var mange som plukket opp konseptet tidlig, allerede før vi hadde fått noe medieomtale. Både designere, kjendiser og offentlige personer donerte klær til oss. Før den første traden hadde vi en «startkapital» på godt over 70 moteartikler, forklarer Sundby.
Pop-up butikken i Kvadraturen, som vil holde åpent ut juli, er en test for å se om konseptet har potensiale som permanent fysisk butikk.
– Det var Spaces som foreslo å gjøre et gunstig samarbeid ettersom det er juli og midt på sommeren. Vi grep rett og slett muligheten.
Duoen har sine personlige favoritter i dagens sortiment.
– Noen fantastiske vintage Celine-bukser, en nydelig Ganni-bluse og en Bottega Veneta-veske, sier Sundby.
– Jeg liker godt en elegant, hvit silkeskjorte med røde striper og polka dot-struktur fra Valentino, en sort skinnveske fra Coccinelle og noen øredobber fra Givenchy, sier Holm Søvik.
Majoriteten av det de tilbyr er fra kjente designermerker.
– Men vi kan ta inn plagg fra ukjente eller rimeligere merker dersom det er i god kvalitet.

Ser ikke på Tise som en konkurrent
De påpeker at det skal mange bærekraftige aktører til for å endre en såpass tradisjonstung bransje.
– Aktører som Tise og utleiekonsepter fyller litt andre behov. Vi opplever at det er plass til alle. Vi kan for eksempel bruke Tise til å undersøke brukt-prisen på et plagg som kommer til oss.
– Men bytting er ganske annerledes enn både utleie og salg, det er uforpliktende og praktisk: Du kan beholde plagget for alltid, eller bytte det inn på nytt.
Målet nå er at så mange som mulig ser fordelen ved Trade Shop.
– Og siden vi ikke har utgifter relatert til innkjøp, kan byttingen holdes rimelig i forhold til den kvaliteten kundene opplever.
– Nå håper vi bare at mange kaster seg på bølgen slik at dette blir et fast tilbud folk kan ha glede av.
Les også: Norsk klesmerke åpner vintage-avdeling og fabrikk i Oslo