– Lite bekymret for hvordan dette skal gå.
Det norske klesmerket Livid startet riktignok med jeans, men har med årene utvidet med flere produktkategorier for både ham og henne, i tillegg til to flaggskipsbutikker i Oslo sentrum og Trondheim.
Nå åpner Livid Vintage i det tidligere lokalet til Babel i Markveien på Grünerløkka i Oslo. Her vil de også utvide med fabrikk. Åpningen skal etter planen skje 1. mai.
– Som varemerke har vi alltid vært opptatt av å produsere så lite som mulig, ha full gjennomsiktighet i hvordan vi opererer hva angår produksjon, og at vi alltid lager produkter av så høy kvalitet som mulig, sier Jens Olav Dankertsen, grunnlegger av Livid til Melk & Honning.
– Vi bruker aldri ordet bærekraft, rett og slett fordi det ikke er bærekraftig å lage flere produkter, og dermed ikke er en korrekt betegnelse. Men vi ønsker heller å ha en innfallsvinkel hvor vi prøver å operere på en så forebyggende måte som mulig. Og at vi gjør de tiltakene vi kan gjøre for å ikke bidra til en forverring av de utfordringene vi har rundt både sosiale forhold og miljøet.

– Kjøper aldri vintage på kilo
–For oss er gjenbruk en viktig del av dette. Det finnes altfor mye klær ute i verden. Og blant disse klærne finnes det urolig mye produkter av svært høy kvalitet og med en sterk estetisk tilnærming som er superrelevant for tiden vi lever i, sier Dankertsen og fortsetter;
– Mote kommer i sykluser, og vi ser ofte at estetikken som herjer konsekvent henter direkte inspirasjon fra tidligere tider. En rutete skjorte, skinnjakke eller strikket genser er ikke noe mindre relevant selv om den ble laget for 20 år siden. Tvert imot kan den kanskje føles enda mer spennende.
Han forteller at plaggene ofte er laget i bedre kvalitet enn hva som tilbys nytt på markedet i dag til tilsvarende pris.
– Dette er jo også en tilnærming vi har til hvordan vi plukker gamle varer. Vi kjøper aldri vintage på kilo, men reiser rundt og plukker hvert eneste plagg selv. Vi jobber dermed for at du ikke skal finne nyere gjenbruksvarer fra produsenter og varemerker som ikke samsvarer med våre verdier rundt kvalitet, produksjon og åpenhet.
Dankertsen forklarer at Livid Vintage har vært et sentralt og viktig konsept innenfor varemerket siden deres første avdeling åpnet i 2015.
– Det føles naturlig å videreføre og utforske dette konseptet enda mer i en selvstendig enhet.

– Overbevist om at retail vil vedvare og blomstre for de som driver riktig
– Hvorfor åpner dere akkurat på Grünerløkka?
– Vi føler Grünerløkka er et helt naturlig sted for et konsept som Livid Vintage. Området har allerede sterke og godt etablerte aktører innen tilnærmede segment. Noe som har definert bydelen som en naturlig destinasjon for vintagesanking. Samtidig skjer det utrolig mye i området som vi har sterk tro på for tiden fremover.
Den siste tiden har flere nisjebutikker, men også serveringssteder stengt dørene på Grünerløkka. Samtidig popper det også opp nye konsepter, slik som Cathrine Hammel sin konseptbutikk og Fargestift Vintage.
– Flere butikker legger ned butikkene sine i denne bydelen. Hva tenker dere om å starte opp? Hvordan skal dere få det til å gå rundt?
– Hvordan den sikre butikkdød blir omtalt i diverse medier synes jeg er litt lite nyansert. Det at flere og flere legger ned kommer av ulike faktorer. Men i akkurat vår bransje og vårt prissegment, handler ikke butikkdød primært om at netthandelen tar over. Men heller om en overetablert bransje i opprenskning. Med ytterligere konkurranse på nett, kreves det i stor grad en oppgradering av en bransje, hvor service- og tjenesteaspektet innen det å drive butikk ikke har vært sterkt nok over lang tid.
– Vi er overbevist om at retail vil vedvare og blomstre for de som driver riktig og på et høyt nok nivå. I dag har Grünerløkka fortsatt en supersterk relevans med mange godt etablerte og sterke konsepter. Samtidig bor det mange mennesker i bydelen, og det er en god tilstrømming fra andre bydeler. Så lenge vi gjør en gjennomgående god jobb med konsept, innkjøp og drift, er jeg lite bekymret for hvordan dette skal gå.

Tilbyr kaffe og reparasjoner
Når Livid Vintage åpner dørene 1. mai, kan man ifølge Dankertsen selv forvente et høyt servicenivå fra teamet deres, en håndplukket A-sortert vintagepakke med et vareutvalg på et internasjonalt nivå, jevnlige drop fra nye plukk og alltid fersk kaffe på kanna. Men også en durende og levende maskinpark i en ellers så ryddig, trygg og oversiktlig atmosfære.
For Livid utvider også med fabrikk i lokalet. Merket startet i hovedsak ut som en jeansfabrikk for nesten ti år siden.
– Siden den gang har vi drevet fullverdig produksjon av jeans i Trondheim, samt gjort reparasjoner og justeringer på alt av Livid både i Trondheim og Oslo. Reparasjoner spesielt er en svært viktig del av livssyklusen til ethvert produkt, sier Dankertsen.
– Produkter burde ikke bare lages for å vare over tid. Men også for å kunne repareres når det er behov for det. På denne måten vil man kunne forlenge levetiden til produktet betraktelig. Reparasjoner er derfor en viktig forankring i varemerket, og et aspekt som er med på å bygge opp under kvalitet og det å ta vare på produktet man investerer i.
Hos Livid Vintage ønsker de nå å videreføre dette, og etablere en sterk og kompetent søm-avdeling.
– Den vil bestå av en større maskinpark hvor vi vil kunne tilby alt av reparasjoner av gamle og brukte plagg, gjøre justeringer og tilpasninger på passform, opplegg og ellers andre utfordringer kundene vil bryne oss på.
Reparasjoner av klær er noe flere aktører nå tilbyr, deriblant H&M. I fjor reagerte Ole Eivind Siggerud, butikksjef i Livid Oslo, på klesgigantens prissetting av reparasjonstjenester.

Les også: Norsk moteprofil åpner Oslos svar på Collette