Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Zoom gjør mange slitne
Foto: Magnet.me on Unsplash

Ny forskning viser hvorfor du blir så sliten av Zoom

– Jeg har selv opplevd Zoom-fatigue, forteller it-ekspert til Melk & Honning.

Det siste året har vi stiftet bekjentskap – og det til de grader – med Zoom. Men programmet som har gjort hverdagen vår, med møtevirksomhet og til og med quiz og sosialisering, litt enklere i koronapandemiens tid, har også sin bakside. Du har sikkert fått med deg de frustrerte memene på sosiale medier og hørt sukkene fra folk som har sittet timesvis foran skjermen.

Det har faktisk et eget navn; Zoom-fatigue.

Men hvorfor blir man så ekstra sliten av å sitte i videomøter? Det har forskere ved Stanford University i USA funnet svaret på.

De har nå publisert resultatet av en studie som ser på nettopp hva som gjør at man føler seg både fysisk og psykisk utmattet etter Zoom-møter. Resultatet er publisert i publikasjonen Technology, Mind and Behavior.

Les også: Tom Fords beste tips til å se hot ut på videomøter

De har landet på fire hovedgrunner til hvorfor Zoom er så slitsomt.

Først og fremst er mengden blikkontakt og størrelsen på ansiktene på skjermen uvant for hjernen. I et vanlig møte vil man gjerne forholde seg til notater, se i ulike retninger eller mot den som snakker på en mer naturlig måte. Ifølge forskerne økes blikkontakten dramatisk i et Zoom-møte. Dette fører til at man er på alerten, noe som igjen gjør at man blir utslitt.

Løsningen? Å minke størrelsen på Zoom-vinduet for å minimere størrelsen på ansiktene, i tillegg til å bruke et eksternt tastatur for å kunne skape mer avstand mellom deg og dataskjermen.

Les også
Nordmenn på coveret av Vogue Scandinavia for første gang i historien

Det andre punktet er at man blir sliten av å hele tiden se seg selv. Her anbefales det å trykke «hide self-view», slik at du ikke ser deg selv på skjermen.

Det tredje punktet går på at videosamtaler forminsker den naturlige mobiliteten. Når man sitter rett opp og ned foran en skjerm og et kamera, beveger man seg mindre. Dette er en unaturlig måte å være på over lang tid og kan, ifølge forskerne, påvirke en kognitivt. Her anbefaler de at man tillater at folk slår av kamera i perioder under lange møter, slik at de får strukket på seg og beveget seg rundt i rommet.

Sist men ikke minst; I en vanlig setting vil man lese mye ut fra kroppspråk, stemningen i rommet og andre underliggende signaler, som man ikke vil klare å ta inn gjennom Zoom. Det gjør at hjernen jobber hardere for å forsøke å lese situasjonen. Her tipser de også om at man bør tillate seg selv pauser der kameraet er slått av, for å bokstavelig talt gi topplokket en liten pause.

IT-ekspert til Melk & Honning: – Det kunne vært verre

Terje Gjøsæter er førsteamanuensis hos Institutt for IT hos OsloMet og hos institutt for Informasjonssystemer hos Universitetet i Agder. Han har blant annet jobbet med menneske-maskin-interaksjon.

– Jeg har selv opplevd Zoom-fatigue og er enig i det som kommer fram av forskningen, forteller han til Melk & Honning.

– Selv har jeg av og til tatt pause med kameraet av, men kun i korte perioder. Som foreleser vet jeg også at det er frustrerende å skulle snakke for avslåtte kameraer. Det som er enda verre enn å stresse med å lese ansiktsuttrykk for ikke-verbale tilbakemeldinger, er å forsøke å lese dette ut fra tale og stemme til møtedeltakere.

Les også
Jared Leto skal spille Karl Lagerfeld i ny biografisk film

Han har sine tanker om årsaker til denne Zoom-trøttheten.

– Tette, varme hodetelefoner, mindre fokus på pauser, å sitte stille for lenge, ikke tid til å hente kaffe eller gå på do, begrenset plass og nettkapasitet i huset eller leiligheten, forstyrrelser fra familien, at flere i hjemmet har jobb-møter eller digital skole samtidig, dårlig lyd, for å nevne noe.

Zoom kan gjøre at mange føler seg utmattet. Terje Gjøsæter har selv følt Zoom-fatigue.
Terje Gjøsæter. Foto: OsloMet

– Ja, og at det er lettere å slippe unne med å multitaske, noe som gjør at det hele kan bli enda mer slitsomt.

Hans beste råd er å legge inn pauser i kalenderen, samtidig som han håper vi blir vant til dette og vil tilpasse oss det hele bedre over tid. Gjøsæter vil også minne folk på at det kunne vært verre.

– Ja, jeg har vært med på digitale møter i internasjonale prosjekter gjennom flere år, lenge før COVID-19. Jeg kan si at teknologien for digitale møter i dag gjør at brukeropplevelsen tross alt er mye bedre enn det var for bare få år siden.

Han tror det fortsatt vil bli mye Zoom fremover, også etter pandemien.

 – Det sparer en del reising og er dermed mer bærekraftig.

Les også: Blir TikTok en shopping-plattform?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer