Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Bilde via instagram @rawdis

Norske Rawdah til Vogue: – Har alltid måttet forsvare hvordan jeg ser ut

Den norske modellen i Zoom-intervju med det britiske motemagasinet.

Den lovende norske modellen Rawdah Mohamed har de siste årene vært på forsiden av Costume, på de glansede sidene til V Magazine, vært med i Olivier Rousteings Balmain army og blitt intervjuet av amerikanske Vogue.

Nå er det britiske Vogue som har snakket med Oslojenta om mangfold, bruken av hijab og LGBTQ+-rettigheter.

Les også: Dette er Norges nye modellhåp

– I store deler av barndommen min ble hudfargen og hijaben min sett på som noe negativt. Jeg har alltid måttet forsvare hvordan jeg ser ut og det er ekstremt utmattende, fortalte hun Vogue over Zoom.

Ved siden av å være en lovende modell med internasjonale oppdrag, jobber 28-åringen som vernepleier. Hennes bruk av hijab påvirker ifølge Mohamed ikke jobben hennes i helsevesenet, men preger ofte og gjerne hennes profesjonelle liv i motebransjen.

Under fotoshoots hender det stadig at folk har problemer med å navigere en muslimsk kvinnes grenser, forteller hun i saken.

– Det er ikke min jobb å skulle lære opp folk, men jeg har gjort det til en vane å sørge for å ha så åpne samtaler om religion som mulig. Jeg er tykkhudet og blir ikke brydd av ukomfortable spørsmål.

– Min gud elsker vakre ting

Mohamed er etter hvert blitt en stadig større favoritt blant streetstyle-fotografene. Mange har latt seg imponere av hennes kreative, mønstrede hijabs, men ikke alle muslimer er enig i at hijaben kan være såpass out there.

– Siden hijaben min alltid har hatt hedersplassen tenkte jeg: «Let’s make it look cute». Men det finnes de som ikke vil at man skal se ut som en moderne person når man bruker den, at det er for gud man bærer den. Men min gud elsker vakre ting!

Ved å fronte motemagsiner har hun ifølge Vogue påvirket andre muslimske jenter og kvinner til å se at også de har en plass i moteverdenen. Mohamed har også inspirert andre modeller til å sette tydelige grenser for hva de sier ja til og ikke.

– I likhet med at jeg aldri ville tatt av meg hijaben, må andre jenter bestemme seg for om de for eksempel er OK med å ta av seg toppen under en shoot. Grenser er viktig og mote bør ikke komme med en moralsk pris.

Kjemper for LGBTQ+-rettigheter

Den norsk-somaliske modellen bruker sin plattform for å kjempe for ting hun mener er viktig, blant annet LGBTQ+-rettigheter.

– Jeg snakker på vegne av mine transsøstre fordi kulturen min ikke aksepterer muslimske transpersoner. Det er ikke noe poeng i rettferdighet før det gjelder for alle.

– Det må bli et større rom for at folk skal kunne åpne seg. Jeg skal kunne fortelle deg hvem jeg er og du skal godta meg for det. Det bør ikke være sånn at folk skal kunne rakke ned på hverken hvem jeg eller du er, forteller Mohamed, som tidlig i tjueårene selv hadde en periode der hun lurte på om hun var lesbisk.

Å stå i disse stormene kan likevel ta på.

– Jeg kan ikke kjempe alle kampene. I blant må jeg bare logge av og stenge alt sammen ute.

– Uten bønn hadde jeg vært mentalt utslitt.

Alarmerende høye drapstall på svarte transkvinner

På spørsmål om hvorfor Mohamed følte det var viktig å omtale disse temaene i intervjuet med Vogue, svarer hun til Melk at hun er imot et hierarki innenfor menneskerettigheter.

– Når man skal kjempe for rettigheter så er det veldig viktig å inkludere alle som har blitt fratatt sine rettigheter. Jeg er en motstander av at visse menneskers rettigheter er prioritert fremfor andres, sier hun.

– Det holder ikke å gi meg rettferdighet, som er en cis svart kvinne og bevare mitt liv, mens svarte transkvinner blir myrdet i langt større grad enn resten av befolkningen. Urett mot en av oss er urett mot oss alle. Når mørkhudete mennesker skal kjempe for rettferdighet så gjelder det alle mørkhudete.

Ifølge den norske modellen skjer 72 % av drapene på LGBTQ+ mot transkvinner, og 67 % av disse igjen er svarte.

– Disse tallene er alarmerende. De er en minoritet innad i en minoritet og storsamfunnet må gjøre en bedre jobb.

Les også: STILORAMA: Rawdah Mohamed

Siste saker

Mest lest nå
Les mer