Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
norske motebutikker om årets julehandel
Foto: Instagram/@f5_concept_store

Norske motebutikker spår årets julehandel

– De store kjedene overlever en treg desember.

Desember nærmer seg med stormskritt, og mange er kanskje godt i gang med årets julehandel. Etter to adventer og julefeiringer med smittevern og koronavirus i fri flyt, er det deilig med en mer normal førjulstid.

Men så kom økte strømpriser, rentehevinger og generelt en trangere økonomi inn i bildet.

NHO Service og Handel mente tidligere i høst at årets julehandel vil ligge nærmere 2019 enn under pandemien, og anslår en nedgang på 2,4 prosent mot fjoråret, ifølge E24.

Slik spår norske motebutikker at årets julehandel vil bli.

– Jeg tror julehandelen i år kommer til å være preget av renteøkningen og strømprisene. Vi kommer nok til å merke nedgang fra tidligere, sier Karoline Ottersen, eier og daglig leder i Me and More til Melk & Honning.

– Vi merker allerede at det er veldig stille i forhold til hva det har pleid å være. Så vi er forberedt på at julehandelen ikke blir som den pleier, dessverre.

norske motebutikker
Karoline Ottersen. Foto: Privat

At NHO spår at årets julehandel vil bli lavere enn fjorårets, tenker hun er «veldig naturlig med tanke på hva som skjer i dagens samfunn».

– Man må gjøre noen kutt, så det er naturlig at det også går utover julehandelen. Når det er sagt, så er det jo veldig dumt for vår del. Etter korona og alt som har vært så hadde vi virkelig trengt at julehandelen ble bra i år.

– Men det er jo lov å håpe på en bra julehandel likevel og vi jobber for det. Men det blir nok en nedgang.

Les også
Cara Delevingne åpner opp om skam rundt sin egen seksualitet i oppveksten

De har merket at kundene har begynt å komme tilbake i fysisk butikk i kjølvannet av koronapandemien, men det er også mange som fremdeles sitter på hjemmekontor og som har endret handlemønstret sitt, ifølge henne.

– Kundene handler fremdeles en del på nett, men mer fysisk i butikk hos oss.

Hvordan har strømkrisen påvirket dere til nå?

– Vi blir påvirket av strømkrisen siden kundene våre blir det. De må prioritere hva de skal bruke penger på og er mye mer sparsomme enn før.

– Det er færre impulskjøp enn tidligere og kundene har rett og slett mye mindre å rutte med. Vi hører kundene nevner det så å si hver dag. Så det er klart vi merker det – vi har en nedgang fra samme måned i fjor, så det blir tøft fremover og det har allerede vært noen tøffe måneder for vår del. 

Også Svean merker stor nedgang for handelsstanden grunnet økte strøm- og matpriser og renteheving. Både i fysisk butikk og på nett.

– Vi håper selvfølgelig at julehandelen ikke vil bli særlig påvirket. Men vi har allerede sett og følt på nedgangen i lengre tid, så jeg tror dessverre at prognosene til NHO vil bli en realitet, sier Kristoffer Lund Hernes, daglig leder i Svean til Melk.

Kristoffer Lund Hernes. Foto: Svean
Kristoffer Lund Hernes. Foto: Svean

De flyttet fra Paleet til midlertidige nye lokaler i Frognerveien tidligere i år. Noe de på godt og vondt har funnet ut var «en mindre bra beliggenhet».

– Vi har våre faste kunder, men er også avhengig av «drop-in»-kunden, som det er minimalt av på vår nåværende beliggenhet.

Dette tror og håper de vil forbedre seg når de flytter litt mer sentralt, til Frognerveien 38A på Elisenberg, i slutten av måneden.

Les også
17 tips til fine julegaver fra norske merker

– Når det er sagt forstår vi at bransjen vår er utsatt når folk får dårligere råd, men jeg håper ikke at vi blir helt glemt slik at de få nisjebutikkene Oslo har å tilby forsvinner. Vi håper fortsatt på en mangfoldig by.

F5 på sin side gleder seg veldig til desember og årets julehandel.

– Det er en tid der vi som jobber med retail både opplever god omsetning, men også utrolig mange fine kundemøter, sier Alexander Krystad Marthinsen i F5 til Melk.

– Å hjelpe kundene med å kjøpe gaver for å glede andre er alltid hyggelig. Vi håper at våre gamle kunder tar turen selv om vi har flyttet, og at alle våre nye naboer støtter lokale aktører, både oss og andre.

F5 flyttet i sommer til nye lokaler på Grünerløkka i Oslo, og utvidet samtidig med egen kafé.

Krystad Marthinsen mener det virker rimelig å forvente en nedgang i årets julehandel i og med at folk flest «får trangere privatøkonomi».

årets julehandel
Alexander Krystad Marthinsen. Foto: Torjus Berglid

– Når det er sagt vil vi oppfordre alle som allikevel skal kjøpe julegaver om å velge små, uavhengige butikker når de skal handle. De store kjedene overlever en treg desember. Mange små gjør det kanskje ikke.

Har dere merket at kundene har begynt å komme tilbake i fysisk butikk i kjølvannet av koronapandemien, eller er det på nett kundene foretrekker å være?

– For vår del kom kundene tilbake med en gang Norge «åpnet» igjen, og vi så samtidig en reduksjon online. Netthandel er selvsagt en stor del av det totale bildet, men vår opplevelse er på ingen måte at koronpandemien endret våre kunders handelsvaner drastisk og varig.

Hvordan har strømkrisen påvirket dere til nå?

– Vi har en mye høyere strømregning enn tidligere, som selvsagt er ugunstig for en liten familiebedrift. Det verste for oss vil imidlertid være fall i omsetning som følge av høye strømregninger for kundene våre.

– Så lenge alle de herlige folkene som handler hos oss, i kafé og i butikk, ikke må bruke hver eneste krone på strøm, så skal vi nok klare å dekke vår egen strømregning.

Les også
Balenciaga saksøker for 250 millioner kroner

Les også: Store endringer for den norske moteuka

Siste saker

Mest lest nå
Les mer