Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Norges nye designtalenter: Tonje Plur

– Fremover håper jeg å kunne jobbe som selvstendig designer. Det krever enormt med arbeid, men det er jeg klar for.

Tonje Plur ble nettopp ferdig med en mastergrad i klesdesign fra Kunsthøyskolen i Oslo. Hun var en av Melk & Honnings favoritter under avgangsvisningen med en kolleksjon preget av flagrende strikk og spennende fargebruk inspirert av døgnets tider.

Når startet interessen for klesdesign?

– Det viktigste for meg er å kunne uttrykke meg gjennom det jeg lager. Interessen for å bruke det visuelle til å fortelle har nok alltid vært til stede. Jeg bruker det som en måte å snakke på. Etterhvert som jeg lærte å lage klær skjønte jeg at jeg kunne bruke det tekniske innen sømfaget som et verktøy for å skape tredimensjonale bilder og visuelle setninger. Klesdesign ble en måte å kunne formidle på.

Beskriv ditt design med få ord.

–  Designet i denne kolleksjonen er mye basert på strikk og håndtverk. Den inneholder tidkrevende teknikker innen overflatebehandling og trearbeid. Jeg har fordypet meg i fargeblandinger og graderinger i strikk, samt bevegelse i plaggene.

Kan du utdype litt om din nyeste kolleksjon, som du viste på KHIO avgangsvisning?

– I denne kolleksjonen har jeg strikket, sydd, frynset, pusset og saget. Jeg er opptatt av håndverk og teknikker og forsøker å føye det sammen til et nytt uttrykk. Kolleksjonen har både strikkede og sydde plagg. Jeg har sett på hvordan lyset påvirker fargene gjennom et døgn. Fargekombinasjonene i de strikkede materialene er tolkninger av døgnet. For meg representerer dette tid og bevegelse. Hvert antrekk er laget som individuelle karakterer, som sammen danner en kvinnelig flokk. Jeg tenker at de er på vandring. De plukker med seg, og bærer på seg det de finner på sin vei. Konseptet for kolleksjonen kommer fra en tanke om tilhørighet mellom mennesker i en verden uten grenser, hvor det kun er avstander. Kolleksjonen inneholder elementer og materialer hentet fra sør, øst, vest og nord. Blant annet lassotau kjøpt i Karesuando og stoffer fått fra Irak. De poselignende veskene er inspirert av kaffeposer brukt på vandringer og trearbeidene er inspirert av knivhåndtak. 

Hva er din største inspirasjonskilde?

Les også
M&H toppliste: 10 bikinier og badedrakter til sommeren

– Min største inspirasjonskilde er ofte det jeg ser rundt meg, mennesker, omgivelser, holdninger jeg har og fortellinger jeg hører. Jeg liker å sette alt sammen, som en collage. Jeg skriver en liten tekst som oppsummerer researchen. Denne teksten tolker jeg til materialer og form, i bevegelse rundt en kropp. Jeg forsøker å oversette de skrevne ordene til visuelle fortellinger, dikt eller bemerkninger. Jeg ønsker at det jeg lager kan gi andre mennesker en opplevelse av noe- enten som tilskuer eller bærer. Jeg synes det er mest interessant når man ikke får  hele konseptet servert ferdig tygget, men at man selv er nødt til å trekke koblinger mellom referanser og dermed «lese» kolleksjonen på sin egen måte, som noe eget og sammensatt.

Hvilke designere ser du opp til?

– Admir Batlak og Craig Green er på topplista.

Hva er planene fremover?

– Sammen med to andre avgangsstudenter fra KHio deltar jeg på Designers Nest Award i København 8 august. Jeg ser frem til muligheten til å vise kolleksjonen for en jury og for bransjen. Som nyutdanna er det stort å få vise på en slik plattform. Jeg er også i gang med å utvide avgangskolleksjonen til å inneholde mer salgsvennlige plagg, som etterhvert vil være mulig å gjøre bestilling på. et er fortsatt i planleggingsfasen, men vil bli tilgjengelig for «made to order»-bestillinger i butikk i løpet av høsten. Fremover håper jeg å kunne jobbe som selvstendig designer. Det krever enormt med arbeid, men det er jeg klar for.

Lookbook bilder: Marvin Pope

Catwalk bilder: Roger Fosaas

Siste saker

Mest lest nå
Les mer