Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Norges nye designtalenter: Motestudent Elnaz Gargari

Melk & Honning vil sette mer fokus på Norges stadig voksende motebransje. Med vår artikkelserie «Norges nye designtalenter» vil vi gi en ekstra oppmerksomhet til de «up and coming» talentene. Denne gangen har vi snakket med motestudenten Elnaz Gargari. 

– KHIO må i større grad bli flinkere til å forberede studentene på en verden som stadig er i endring.

Elnaz Gargari er født i Finland, oppvokst i Norge, flyttet til Iran da hun var 13 og kom tilbake til Norge våren 2016. Mens hun bodde i Teheran studerte hun motedesign i to år, og er nå i ferd med å fullføre bacheloren i motedesign på KHIO. For tiden er hun i ferd med å ferdigstille sin avgangskolleksjon.

– For meg er klær historie. De forteller om en kamp mellom tradisjon og modernitet, og om samspillet mellom kulturer, forteller Gargari.

Som motestudent i de to ekstreme motpolene som Norge og Iran er føler hun at hun har skaffet seg en dyp innsikt i østlig og vestlig kultur, som veves sammen i hennes designuttrykk.

– Samtidig ser man jo at migrasjon, enten mot folks vilje på grunn av krig eller for å utforske verden, er utrolig utbredt med tanke på situasjonen i verden i dag. Det fører jo til at kulturer i større og større grad «fades» inn i hverandre. Utfordringen min går på det å uttrykke opplevelsen min rundt dette i klærne. Hittil har det jeg skapt vært sterkt preget av det østlige, men jeg ønsker å gjøre dette mer mellom linjene og ikke så bokstavelig i tiden som kommer, forteller hun.

Elnaz Gargari sine moteillustrasjoner

via instagram @elnazgargari

Interessen hennes for tegning og sying har vært der siden hun var bare en neve eller to stor. Som student på KHIO er hovedfokuset på praktisk læring, med forelesere som er og har vært en del av det norske motegamet lenge; Admir Batlak, Siv Støldal og Anne Karine Thorbjørnsen.

Les også
Nå er Gym Lips en TikTok-trend

–  Jeg må si jeg synes KHIO har litt å gå på når det gjelder det teoretiske. Vi har hatt utrolig mange interessante forelesninger med Charlotte Bik Bandlien, og jeg håper skolen kan fokusere mer i den retninger for å heve studentenes kunnskap. Jeg savner også fokuset på praksis og utplassering. Skolen må i større grad bli flinkere til å forberede dem på en verden som stadig er i endring. Norske klesmerker må også vise mer interesse for å ta inn studenter som assistenter, mener Gargari.

Hun er forhåpningsfull til å etter hvert havne som designer i den norske motebransjen – men også skeptisk.

– Den norske motebransjen har fortsatt et stykke å gå. Det er utrolig utfordrende å klare seg som klesdesigner, og det er masse utfordringer på veien. Vi trenger at flere aktører kommer inn og satser på norsk mote, det holder ikke bare med designerne, sier hun.

Til høsten venter masterstudier ved Kunsthøyskolen i Oslo, og den langsiktige drømmen hennes er å kle opp sterke kvinner.

– For eksempel Golshifteh Farahani som er en skuespiller som bor i Frankrike. Hun gikk imot det iranske regimet sitt kvinnesyn ved politisk aktivisme gjennom kunst, avslutter motedesignstudenten. 

Elnaz Gargari sin kolleksjon fotografert av Johannes Laukeland Fester Sunde

Elnaz Gargari sin kolleksjon fotografert av Johannes Laukeland Fester Sunde

Fotograf: Johannes Laukeland Fester Sunde @johannessunde

Hårstylist: Rosa Elena Benjamin

Modell: Lea Petrine, Heartbreak/Pholk @leapetrine

Les også: Norges nye designtalenter: Malin Molden

Siste saker

Mest lest nå
Les mer