Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
anja niemi

9 utstillinger vi vil se i 2019

Alexander McQueen, Jeff Koons og Foundation Louis Vuitton.

Med det nye året går også startskuddet for flere interessante utstillinger rundt om i hele verden. Se for eksempel en hyllest til det røde håret i Paris, en norsk fotograf i Stockholm og arven etter den nå avdøde moteskaperen Alexander McQueen i London.

Dette er noen av utstillingene vi gleder oss til å se i år:

Foundation Louis Vuitton

I Paris står nå to utstillinger på plakaten på det erkefranske luksusmotehuset Louis Vuittons eget kunstmuseum, Foundation Louis Vuitton.

20. februar og helt frem til 17. juni kan du se «The Courtauld Collection: A Vision for Impressionism». Denne utstillingen samler 110 verk, inkludert 60 malerier som ellers blir vist på Courtald Gallery i London. Utstillingen inkluderer noen av Frankrikes viktigste og mest kjente malerier fra slutten av det 19. århundret til begynnelsen av de 20. århundret samt verk fra blant andre Manet og Gauguin.

20. februar åpner museet også en annen utstilling, «A Vision for Painting – New Selection of Work», som står helt til 26. august. Her kan du se 75 verk fra museets egen samling signert kunstnere som Yayoi Kusama og Alex Katz.

Arven etter Alexander McQueen

I anledning den nye flaggskipbutikken til Alexander McQueen i London, har det britiske motehuset gått tilbake i arkivet og funnet frem til kreasjoner fra ulike kolleksjoner signert Alexander McQueen. Den øverste etasjen i butikken vil huse en utstilling dedikert til historien og de spektakulære kreasjonene fra designeren.

«In Character» av Anja Niemi

Den norske kunstneren Anja Niemi er fra 8. februar til 7. april aktuell med utstillingen «In Character» på Fotografiska i Stockholm.

Les også
Kinesisk selskap kjøper seg inn i Holzweiler

I fotografiene sine bruker Niemi to estetiske strategier: skjønnheten og det uhyggelige. Hun blander det sammen i en verden med Hitchcock-blondiner i et landskap som kan minne om David Lynchs filmer.

«Roux»

I Paris kan du også oppleve en utstilling til ære for det røde håret.

På Jean-Jacques Henner-museet kan du frem til 20. mai se utstillingen med det passende navnet, «Roux».

Opplev verk fra ulike kunstnere som Jean-Jacques Henner og Sonia Rykiel som alle har det til felles at de hyller det røde håret.

Utstillingen omfatter både malerier, skulpturer, fotografier, skisser og historier som alle fokuserer på den røde fargen – fra sensuelle Andromeda til skjønnheten Edgar Maxences «Woman with Orchid».

jean paul guiltier
Jean-Paul Gaultier i samarbeid med Sonia Rykiel.

Popkunst fra Jeff Koons

En av vår tids mest anerkjente samtidskunstnere Jeff Koons inviterer til utstilling på Ashmolean museum i Oxford i London.

Fra 7. februar helt til 9. juni kan du oppleve kunstnerens velkjente popkunst i form av surrealistiske skulpturer og bilder.

«Christian Dior: Designer of Dreams»

I februar åpner Victoria and Albert Museum i London dørene til utstillingen «Christian Dior: Designer of Dreams», basert på suksessen utstillingen tidligere har hatt i Paris.

Opplev motehusets historie fra 1947 og frem til i dag. Det hele starter med en krigslei verden og Diors The New Look. Følg historien til det erkefranske motehuset fra begynnelsen og gjennom epokene med flere store designere som Yves Saint Laurent, John Galliano, Raf Simons og Maria Grazia Chiuri. Utstillingen står til 14. juli.

Erwin Blumenfeld

Foam i Amsterdam inviterer fra 15. februar til 14. april til utstilling med den tidligere motefotografen Erwin Blumenfeld.

I 1930 startet han karrieren i Paris og gjorte seg fort bemerket ved å fotografere i svart hvitt og med dobbel eksponering. I 1941 reiste han til New York og regnes i dag som en av sin tids mest anerkjente motefotografer.

Les også
Derfor er Devon Ross motebransjens nye yndling

Blumenfeld har gjort flere jobber for blant andre Vogue og har fotografert storheter som blant andre Audrey Hepburn.

Audrey Hepburn av Erwin Blumenfeld

«Margiela, årene med Hermès»

I Stockholm kan du på kunstmuseet Artipelag oppleve utstillingen om samarbeidet med den banebrytende belgiske designeren Martin Margiela og erkefranske Hermès.

Samarbeidet, som varte fra 1997 til 2003, anses i dag som et av motehistoriens viktigste samarbeid.

I 1988 startet Martin Margiela sitt eget merke under navnet Maison Martin Margiela. I 1997 ble han utnevnt som kreativ leder for Hermès’ damekolleksjoner – et samarbeid som varte i seks år, og som er utgangspunktet for utstillingen som tar for seg de 12 kolleksjonene Margiela skapte i perioden. Utstillingen står på Artipelag til 28. april.

«Per Krohg og den franske impulsen»

For første gang siden 1989 åpner en stor utstilling av Per Krohgs kunst i Oslo, nærmere bestemt på Munchmuseet i bevegelse.

Utstillingen gir et godt innblikk i tiden Krohg tilbragte i Paris og interessen hans for avantgarde og teater, og hvordan han responderte på første verdenskrig.

Kunsthall Oslo viser bilder fra offentlige og private samlinger.

Utstillingen står frem til 17. mars.

Foto: Munchmuseet i bevegelse/Kunsthall Oslo

Hovedbilde: «In Character» av Anja Niemi er en av ni utstillinger vi gleder oss til å se i år.

Les også: Melk & Honnings Oslo-guide: februar

Siste saker

Mest lest nå
Les mer