Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
The Politician
Foto: Netflix

Slik stylet hun Gwyneth Paltrow for den nye seriesuksessen

– 90-talls Ralph Lauren og Halston-kaftaner.

Det er knyttet store forventinger til Netflix-serien The Politician signert serieskaper Ryan Murphy kjent for blant annet Glee, American Horror Story, Feud og Spis, elsk, lev.

I The Politician, der blant annet Gwyneth Paltrow, Jessica Lange, Lucy Boynton, Bob Balaban og Laura Dreyfuss utgjør persongalleriet, møter vi et estetisk univers med ambisiøse Payton i sentrum. Han bor i solfylte Santa Barbara, California, og har hele livet visst at han en dag skal bli president i USA. Han vil gjøre alt for å en dag kunne sitte i Det hvite hus, med kjæresten Alice som førstedame. Men først må han vinne skolevalget med uskyldige Infinity som sin visepresident, mot River, kjæresten hans Astrid og Skye. Slikt blir det intriger av.

Les også: Filmene og seriene vi gleder oss til i høst

– For hovedrollen Payton handler det om rikdom og makt, og han er veldig kalkulerende. Samtidig er han også utilsiktet i stilen ettersom han forsøker å være en man kan relatere seg til, forteller kostymedesigner Claire Parkinson til Melk & Honning.

– Stilen hans er inspirert av sterke person som John F. Kennedy. Han bruker merker som får ham til å føle «driven», slik som djerve dresser, men også avslappede sneakers eller et spesielt slips. Vi lot ham gå med en turtleneck som føltes veldig oppriktig, som en ung J.F.K eller Robert Redford.

Netflix sin nye serie The Politician
Payton. Foto: Netflix

Parkinson forteller at hver karakter er inspirert av mange ulike personer, men også av hva som skjer i livene deres i serien.

– Jeg er blitt inspirert av sterke kvinner på 80-tallet med power suits. Astrid, som er rivalen til Payton, har en klar idé om hvem hun er, men hun har ikke en sterk stemme. Hun er mer trendy og motebevisst enn de andre, og vi har gitt henne looks deretter. Hun bruker modige plagg som boots og korte mod-skjørt. På den måten viser hun rikdommen og makten sin.

– Skye derimot er modigere. Hun er tøff og kriger-aktig. Derfor går hun med sterke plagg, slik som en jumpsuit som forteller hennes historie og hennes stemme. Stilen hennes er inspirert av blant annet den politiske aktivisten Angela Davis og Marc Jacobs – særlig 90-talls grungestilen hans, sier Parkinson.

– En miks av «alt»

De ulike karakterene i serien har sin egen og helt spesielle stil. Noen er preppy med bluser, sløyfer eller Fred Perry-skjorter, andre er djerve med fargerike dresser, Hawaii-skjorter eller 60-talls skjørt.

– For å være helt ærlig så elsket jeg å skape alle karakterene. Vi hadde mye moro med å lage power suitene. Vi ville ikke ha bare moderne dresser, men en miks av vintage og nytt. Vi har moderne dresser i sterke farger, men også vintage bluser fra 70-tallet.

– Alice er veldig målrettet for å få Payton valgt til skolepresident. Det var morsomt å være med på å skape en karakter som er så sterk og mektig. Vi lagde flere av skjørtene hennes med matchende pussy bows på blusene, og ga henne en sterk fargepalett. Hun er også president-aktig, akkurat som Payton. De er et moderne power couple.

Parkinson forteller at kostymene er en miks av «alt» – både ready-to-wear og vintage, spesielt vintage smykker. Som inspirasjon refererer hun til alt fra 70-tallets California med Slim Aarons og hans ikoniske bilder av makt i Palm Springs til filmen The Candidate fra 1972.

– En moderne tv-serie kan likevel være tidløs

– Når du lager en moderne tv-serie kan den likevel være veldig tidløs, mener Parkinson.

– Det er nesten så du ikke kan si hvilken tid den er lagt til.

Med det behøvde de ikke å forholde seg til bare én tidsperiode når det kom til kostymedesign. De kunne gjøre alle.

Netflix sin nye serie The Politician
Payton og moren Georgina. Foto: Netflix

– Alice er veldig Jackie O og utstråler 60-tallet, mens Skye er mer grunge fra 90-tallet. Moren til Payton, Georgina, spilt av Gwyneth Paltrow oser sosietetskvinne fra 60- og 70-tallet med 90-talls Ralph Lauren og Halston-kaftaner. For Astrid snakket vi om den franske musikeren Francoise Hardy fra 60-tallet, men også mer moderne inspirasjon som Cher fra 90-tallsfilmen Clueless og moderne Dior.

Parkinson mener noe av det beste med jobben som kostymedesigner er å gjøre research for å finne inspirasjon til en karakter.

– Jeg lager inspirasjonsbøker for hver karakter før jeg viser jeg dem til Ryan Murphy og til skuespilleren. Jeg blir inspirert av street style, catwalken med moderne designere – jeg har alltid vært fan av Phoebe Philo. Jeg ser også til sterke kvinner som Bianca Jagger, Jane Birkin og Diane Keaton.

– Jeg elsker farger

Farger spiller en viktig rolle i The Politician. Sjokkrosa dresser og sukkertøysfargede bluser på skolen, knallrøde aftenkjoler til hagearbeid og en lys rosa cape som minner om noe Paven kunne gått med.

– Jeg elsker farger og synes de er viktige. De hjelper seeren med å forstå hvem karakteren er. Jeg ønsket å gjøre Payton americana med blått og rødt – ikke de presidentaktige fargene til USA, men mer poppende. Jeg elsker de monokrome looksene hans med oransje, gult eller blass grønt fra topp til tå.

Netflix sin nye serie The Politician
Skye og Astrid. Foto: Netflix

– For en som Infinity var fargen tilsiktet med en cotton candy doll-aktig palett med rosa og lyseblått. Hun er en Disney-prinsesse. For Astrid valgte vi lyse farger i rosa, grønn og andre Gucci-farger. Hun begynner etterhvert å kle seg i svart – ikke fordi hun sørger, men fordi hun er i utvikling.

Hvordan har det vært å jobbe med denne serien?

– Det er så fint å jobbe med både Ryan Murphy og Netflix. Man får mye kreativ frihet, og de er ikke redd for å gjøre noe nytt eller pushe grensene. De er edgy. Jeg har lært å utfordre meg selv og ta kreative valg. Det må ikke være trendy – man kan lage noe som er tidløst.

Astrid spilt av Lucy Boynton. Alle foto i moteserie: Pari Dukovic for Netflix
Alice spilt av Julia Schlaepfer.
River spilt av David Corenswet.
Payton spilt av Ben Platt.
Georgina spilt av Gwyneth Paltrow.
McAfee spilt av Laura Dreyfuss.
Dusty spilt av Jessica Lange.
Skye spilt av Rahne Jones.
Infinity spilt av Zoey Deutch.
James spilt av Theo Germaine.

Les også: Sonja Henie: En dronning på isen, en filmstjerne, en diva og et ikon

Siste saker

Mest lest nå
Les mer