Den norske moteklyngen Norwegian Fashion Hub har ingen plan for å bekjempe rasisme i motebransjen
Fra Oslo Runway 2018. Foto: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

Moteklyngen Norwegian Fashion Hub har ingen plan for å motvirke rasisme i motebransjen

– Vel passivt, mener antirasistisk senter.

Nylig skrev Melk & Honning om Council of Fashion Designers of America (CFDA) som nå lanserer et program for å bekjempe rasisme i motebransjen.

Men den norske moteklyngen har foreløpig ikke noen konkret plan eller initiativ for å bekjempe rasisme i motebransjen her hjemme.

Les også: Black Lives Matter: Slik skal den norske motebransjen ta tak

Norwegian Fashion Hub: – Vi har et ansvar

Næringsklyngen Norwegian Fashion Hub (NFH), som i dag har i overkant av 50 medlemmer blant andre Tom Wood, Holzweiler og Norwegian Rain, har som mål å bygge norsk motenæring. Nylig lanserte de blant annet initiativet Bær norsk som skal gjøre det enklere å velge norsk mote.

– Hvordan forholder moteklyngen seg til spørsmålet om rasisme i motebransjen i Norge – er det et reelt problem? Hvilket ansvar har dere som offentlig anerkjent næringsklynge her?

«Vi opplever at det generelt er et strukturelt problem her i Norge som i andre land. Som del av en offentlig anerkjent næringsklynge har vi et ansvar for å bidra til kompetanseheving på området og tiltak som bidrar til at medlemmer tar aktive valg med tanke på det, og jobber med å endre en kultur som fører til bevisst og ubevisst rasisme», skriver leder av NFH, Elin Kathrine Saunes i mail til Melk.

Kan likevel komme på agendaen

På spørsmål om NFH har en lignende plan eller initiativ slik det CFDA i kampen mot rasisme svarer hun:

«Per i dag ligger det i strategien til NFH å jobbe for en bærekraftig motebransje, det innebærer sosialt ansvar, som likestilling, arbeiderrettigheter og så videre».

Elin Kathrine Saunes. Foto: Norwegian Fashion Hub

– Det betyr altså at dere ikke har noe konkret initiativ eller plan for å bekjempe rasisme i motebransjen – slik for eksempel CFDA har?

«Ikke per i dag, men om styret og medlemmene ønsker det vil det bli løftet opp på agendaen».

Les også
Uventet samarbeid

– De siste par dagene og ukene har både merker, designere og andre aktører her hjemme og internasjonalt tatt aktivt avstand fra rasisme på sosiale medier. Dere har ikke. Hva er grunnen til det?

«Det betyr ikke at vi ikke tar aktivt avstand fra rasisme, som vi selvfølgelig gjør. Vi opplever at det er viktig at denne type utfordringer må tas tak i på andre måter enn kun sosiale medier. Hvert enkelt selskap må gå inn i seg selv og gjøre tiltak som drar i riktig retning. Det må forankres i strategien til selskapet og i ledelsen. Det gjelder selvfølgelig for foreningen også». 

Ikke fornøyd

Antirasistisk senter er ikke spesielt fornøyd med svaret fra den norske moteklyngen.

– Dette er jo en bransje som generelt ikke har vært spesielt aktive i kampen mot rasisme. Vi synes kanskje også svaret fra Norwegian Fashion Hub er vel passivt, sier seniorrådgiver Vivian Brattsti Sørensen til Melk & Honning.

– Alle bransjer bør ha en plan for å motvirke rasisme, også motebransjen. Rasisme som strukturelt problem blir ikke borte før alle aktører tar aktivt tak i problemet.

Les også: Alle disse motetoppene har måttet gå grunnet rasisme

Siste saker

Mest lest nå
Les mer