Giambattista Valli x H&M

Mote-Norge om Giambattista Valli x H&M

– Egentlig ikke mulig å masseprodusere couture.

Til høsten er det klart for en ny runde med gjestedesignersamarbeid for H&M. Forrige uke kom nyheten om at den svenske klesgiganten for første gang skal samarbeide med en couture-designer, italienske Giambattista Valli.

Melk & Honning tok en prat med fem norske motepersonligheter om deres forventninger til årets gjestedesignersamarbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Verdt å stå i kø for

Kine B. Hartz i Costume
Kine B. Hartz.

– Jeg tenker at dette er stort scoop for H&M. Giambattista Valli er en meget anerkjent og unik designer som er kjent for sitt vakre, feminine univers. Hans kunstneriske, glamorøse kreasjoner er en type luksus som har vist seg å appellere til den unge, moderne kvinnen verden rundt, sier Kine B. Hartz, sjefredaktør i Costume til Melk & Honning.

– At den type kjoler lages for et bredt publikum synes jeg er nok et bevis på at mote bare blir mer og mer demokratisert. Å bære en av hans vakre kreasjoner tenker jeg er en helt egen opplevelse, og jeg synes det er positivt at dette nå blir mulig for et mye større publikum.

Hun tror samarbeidet vil føre til en enda større etterspørsel.

– Å kapre et av disse plaggene er det verdt å stå i kø for. Av det jeg har sett er dette kjoler du kan henge i skapet og ta frem igjen og igjen, til de helt spesielle anledningene, og føle deg like unik hver gang. Det er en tidløs eleganse og glamorøs lekenhet over det han designer som jeg liker veldig godt.

– Det minner meg litt om da Alber Elbaz for Lanvin designet for H&M i sin tid. Det var et håndverk der og et snitt som kun de beste mestrer. Jeg har selv en av kjolene fra den kolleksjonen, og blir i like godt humør hver gang jeg tar den på meg. Det er et lite kunstverk.

Hartz mener pre-droppet er en god idé som kan være med på å skape buzz som varer frem til den store lanseringen i november.

– Jeg forventer godt håndverk, nydelige snitt og gode materialvalg i kombinasjon med dette storslåtte, lekne, feminine og vakre, som tar litt pusten fra deg, avslutter hun.

– Positivt overrasket

Ida Elise Eide Einarsdóttir

– Jeg ble positivt overrasket da det ble klart at det var Giambattista Valli som var neste gjestedesigner ut for H&M, sier Melk & Honning-redaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir.

– For å være ærlig hadde jeg mer tenkt i retning av Off-White eller et annet mer kontemporært merke som kanskje i større grad appellerer til kidsa og som forener mote og street wear som for alvor har kommet for å bli. Samtidig er jeg ganske letta over at det ikke var det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror H&M har gjort helt rett i å velge det som virker å være fra øverste hylle – for første gang en couture-designer – til å ta over stafettpinnen – spesielt i lys av fjorårets gjestedesignersamarbeid med Moschino, sier hun.

– Samtidig har H&M gjort en rekke mer kontemporære grep denne gangen for eksempel med pre-kolleksjonen som ble sluppet i butikk bare dager etter at nyheten først kom. Det virker oppdatert, og er helt i tråd med trenden med drop-modeller som i stadig større grad også implementeres av de store luksusmotehusene.

Einarsdóttir mener Valli er spesielt interessant ettersom designet hans som en haute couture-designer i utgangspunktet er utilgjengelig for de aller fleste.

– Slik skiller han seg klart fra andre gjestedesignernavn som for eksempel Alexander Wang som har et helt annet prispunkt på sin design. Når det er sagt blir det desto mer utfordrende å skulle tilby Vallis signatur i en mer eller mindre masseprodusert utgave til tross for begrenset opplag.

– Er pre-kolleksjonen en indikator på hva vi vil få se til høsten så gleder jeg meg stort. Det er nok ikke for alle, men forhåpentlig heller ikke holdt utelukkende i couture-land med voluminøse tyllkjoler à la den Kendall Jenner viste frem under Amfar-gallaen. Selv om det er det Valli først og fremst er kjent for, lager han jo også både prêt-à-porter og tilbehør.

– Egentlig ikke mulig å masseprodusere couture

Ingeborg Heldal i KK.
Ingeborg Heldal.

– Det er spennende at en couturedesigner skal lage kjoler til «folket». Det blir interessant å se hva de gjør med materialvalg. Pre-kolleksjonen var ikke overraskende preget av mye tyll, forteller Ingeborg Heldal, ansvarlig redaktør i KK til Melk.

Heldal forteller at hun egentlig aldri blir overrasket over designersamarbeidene, ettersom H&M alltid får med store designere på laget.

– Det mest utfordrende blir nok å prøve å ivareta eksklusivitet i håndverk og materialvalg. Det er jo egentlig ikke mulig å masseprodusere couture. Men vi får nok se mye tyll, som også preget pre-kolleksjonen, sier hun og legger til;

– Det føles litt tidsriktig å la deler av kolleksjonen være mulig å kjøpe umiddelbart. Akkurat som at flere designere nå velger å vise in season.

Hva forventer du av kolleksjonen?

– Voluminøse kjoler, lag på lag, slep og tyll, tyll, tyll!

– Håper det fremdeles har et «couture-piff»

Elise Alexandra Gulbrandsen i MinMote
Elise Alexandra Gulbrandsen.

– Jeg tenker at det er et spennende og lovende valg som kan føre en mer ukjent designer til massene. Mange har sett fantastiske kjoler på den røde løperen som de nå kan få en bit av, men de er ikke for alle, sier Elise Alexandra Gulbrandsen, leder for MinMote til Melk.

– Jeg håper det kommer til å synes at det fremdeles har et «couture-piff», at det er noe ekstra. Allikevel er dette plagg som kan være krevende å få mye bruk av. Det virker som at det første droppet har slått godt an hos publikum, så jeg er spent på fortsettelsen.

Hun synes at man alltid blir litt overrasket av H&M sine nye gjestedesignere ettersom det er et så stort spenn, og peker på klassiske motehus som Lanvin og Balmain, it-designere som Isabel Marant, og de litt mer ville innslagene som Moschino og Versace.

– Jeg forventer en kolleksjon, eller i hvert fall plagg, som har wow-effekten Kendall Jenner hadde da kolleksjonen ble lansert. Jeg håper på mer tyll! Kjolene kan bli en hit på julebord eller nyttårsfest, men er kanskje ikke plaggene du bruker år etter år. Som alltid vil det sikkert være plagg som blir revet bort fra hyllene, og noen vi finner igjen på salgsstativene noen måneder senere, sier hun og fortsetter;

– Det er veldig smart å ha et pre-drop, men tiden ble litt knapp for å bygge nok hype. Vanligvis kommer nyheten om valg av gjestedesigner, så går piffen litt ut av ballongen før plaggene kommer. Nå rakk man ikke å blåse opp nok før ballongen sprakk.

– Kommer til å bli helt fantastisk

Petra Middelthon i Elle
Petra Middelthon. Foto: Isabel Watson

– Valget av Giambattista Valli som ny gjestedesigner er et veldig spennende og riktig valg tidsmessig. Det er heller ikke overraskende med tanke på historien H&M har hatt med gjestedesignere, sier Petra Middelthon, sjefredaktør i Elle til Melk & Honning.

– Slik som jeg kjenner og har fulgt Giambattista Valli, så vet jeg at det kommer til å bli helt fantastisk.

Hun tror dette samarbeidet henvender seg til et mindre kommersielt publikum.

Hva tenker du om at H&M for første gang lanserer kolleksjonen med et pre-drop?

– Kolleksjonen er jo veldig fotogen, og det er sikkert lurt at første drop kan kjøpes samtidig som den ble lansert på den røde løperen i Cannes.

Hovedbilde via WWD.

Les også: Fast fashion-kjeden lanserer LGBTQI-kolleksjon