Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

M&H tipser: 5 sommerlige filmer

Sol og varme i stuen din, når ikke værgudene leverer.

Den norske sommeren har så langt ikke kunnet måle seg med fjorårets sensasjonelle, brennhete historie. Når regn og vind suser utenfor vinduene, og temperaturen minner mer om april enn Juni; Fortvil ikke, for det finnes en rekke filmer som kan bringe frem den gode sommerfølelsen.

Her har vi samlet et knippe filmer du kan se fra sofakroken, mens den oppblåsbare flamingoen ligger klar i gangen til mer solfylte dager.

Les også: Sommerens motebryllup

Call Me by Your Name

Luca Guadagnino. 2017.

Satt i de nydelige omgivelsene i nord-Italias Lombardia-distrikt, med bading i innsjøer, sene middager i frodige hager og sykling langs gylne åkre, skal det vanskelig gjøres å ikke kjenne sommeren blomstre i brystet. Det er likevel den intense, hemmelige kjærlighetshistorien mellom hovedpersonene Elio (Timothée Chalamet) og Oliver (Armie Hammer), som gjorde at denne filmen ble en umiddelbar hit.

Jaws

Steven Spielberg. 1975.

Muligens den filmen som i størst grad plantet ideen om at enhver hai sitt største ønske er å gafle i seg et menneske eller fem. I denne gigantiske kassasuksessen befinner vi oss på øya Amity i USA, der en hvithai dreper flere av sommerturistene. Et ekspertteam settes inn for å fange slukhalsen som viser seg å være av den listige typen. Scenen der haien mer eller mindre river båten fra hverandre, er en klassiker.

The Talented Mr. Ripley

Anthony Minghella. 1999.

Den avdøde forfatteren Patricia Highsmith har fått flere av sine romaner filmatisert, blant annet The Talented Mr. Ripley som ble utgitt i 1955. I filmen fra 1999 spiller Matt Damon lurendreieren Tom Ripley, som vokste opp i fattige kår og febrilsk forsøker å bli en del av overklassen. Gjennom et helt nett av løgner klarer han å lure seg inn i omgang med paret Dickie Greenleaf (Jude Law) og Marg Sheerwood (Gwyneth Paltrow) – noe som ender på dramatisk vis. Omgivelsene i denne filmen er, i likhet med Call me By Your Name, satt til høysommeren i Italia, blant annet ved den vakre kysten rundt Napoli.

Les også
Kjenner du til det norske smykkemerket Afrodite by MG?

Summertime

David Lean. 1955.

Nok en film satt til Italia, denne gangen Venezia. Skolelæreren Jane Hudson (Katherine Hepburn) nyter livets glade dager i den italienske kanalbyen, da hun innleder en romanse med den sjarmerende butikkeieren Renato de Rossi. Drama og forviklinger er blant de videre ingrediensene, slik den italienske klisjeen gjerne er. 50-tallets Venezia og den vakre Katherine Hepburn er likevel grunner til å se denne i sommer.

Oslo 31. August

Joachim Trier. 2011.

Det er få filmer som har klart å vise frem sensommeren i Oslo på et mer ekte vis; ta bare scenen der de sniker seg inn på Frognerbadet etter stengetid eller sykler gjennom tomme Oslo-gater midt på natta. Her møter vi den tidligere rusavhengige Anders (Spilt av skuespilleren ved samme navn, Anders Danielsen Lie) som er ute av rehabilitering en dag, for å søke jobb og catche up med gamle venner.

Alle bilder: Skjermbilde fra filmene

Les også: Månedens lesning: juli

Siste saker

Mest lest nå
Les mer