Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Foto: Call me by your name
Foto: Call me by your name

Månedens lesning: juli

Lesestoff å ta med seg på ferie.

Ingvild Lothes «Havfruehjerte»

Litt poesi hører sommeren til. «Havfruehjerte» fra den norske poeten og forfatteren Ingvild Lothe, handler om havet og det mytiske ved det. Havfruene og det svarte dypet, om plast i havet og flyktningene som drukner i Middelhavet. Om å åpne seg for verden, om vold og savn. Dyrene og dyrenes betydning for oss mennesker. Romanen tar oss med gjennom de fire årstidene, når virkeligheten kan være skremmende og relasjonene umulige. Sorgen lever i kroppen, men med våren kommer også håpet.

2 gode fra Sally Rooney

To bøker som fortjener en plass i stråvesken denne sommeren er «Samtaler med venner» og «Alle andre». Ført i pennen av den irske forfatteren Sally Rooney, som er en utrolig menneskekjenner. «Samtaler med venner» tar oss med inn i et firkantdrama. Her møter vi en mann og kvinne som er gift, og to kvinner som tidligere har vært i et forhold, som nå er venner. Det hele er en historie om både vennskap, sex og bedrag.

I kjærlighetsromanen «Alle andre» blir vi med i en fortelling som viser oss hvordan et menneske kan forandre livet til en annen. Hvordan stolthet og usikkerhet gir grobunn for misforståelser. Med hjerteskjærende ømhet avslører den forholdet mellom sex og makt, om å såre og bli såret, om å elske og bli elsket.

Her følger vi Connell og Marianne, som vokser opp i den samme irske småbyren. De kommer fra to ulike verdener. Vi får følge tiltrekningen mellom skolens kjekkeste gutt og den smarte, rike, venneløse jenten. Forholdet mellom dem forblir deres hemmelighet.

Trilogi fra Rachel Cusk

I romantrilogien ført i pennen av den britiske fortfatteren Rachel Cusk, blir vi i første boken «Omriss» kjent med forfatteren Faye til London. Hun reiser fra hjemmet sitt i London og til Aten, hvor hun skal være lærer på et skrivekurs. På reisen introduseres hele tiden nye mennesker. Cusk lar disse menneskene som Faye møter på veien få komme til orde, og disse står for mesteparten av taletiden.

Les også
Min sommer: Michael Ray VC Angeles

I andre bok «Transitt» pusser Faye opp et hus i London etter en skilsmisse. I den avsluttende boken «Kudos» er hun igjen på reise, denne gang for å delta på en litteraturfestival sør i Europa.

Michel Houellebecq: «Serotonin»

«Florent-Claude Labrouste er en depressiv agronom, hjemsøkt av sin fortid, i eksistensiell bevegelse mot et bakteppe av et samfunn i krise. Han er lei av jobben og enda mer lei av sin unge, overfladiske japanske samboer, som han bare har forakt til overs for. Etter å ha overveid å drepe henne, bestemmer han seg heller for å gå for en frivillig forsvinning. Han vender tilbake til sine røtter på bygda i et Frankrike som er ødelagt av globalisering og EUs liberale», beskrives denne som. «Serotonin» er det perfekte valget for deg som enten allerede liker forfatteren Michel Houellebecq – eller som vil bli kjent med ham nå.

Lina Wolff: «De polyglotte elskerne»

I 2018 kom det som var «Årets svenske bok i 2016» ut på norsk. «De polyglotte elskerne» er en flerstemt roman ført i pennen av Lina Wolff. Mannens blikk på kvinnen er i sentrum, men også selve forførelsen, ydmykelsen og maktkampen. Wolff behersker balansen mellom mørkt og humoristisk, intenst og intelligent om seksualitet og språk. Og nettopp her kommer det polyglotte – flerspråklige – i hver og en av oss frem.

Les også: Dette leser motepersonlighetene i sommer

Siste saker

Mest lest nå
Les mer