Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Bilde av Emily Ratajkowski
Bilde via Instagram @emrata

Mega-influencer Emily Ratajkowski åpner opp om seksuelt overgrep

Snakker ut om dyster fortid.

Emily Ratajkowski må kunne sies å leve sitt beste liv. Den amerikanske mega-influenceren, som i skrivende stund har 26,7 millioner følgere på Instagram, gikk viralt da hun var med i musikkvideoen til Robin Thickes Blurred Lines. Siden har hun skapt seg en karriere blant annet som modell, og har gått på catwalken og gjort kampanjer for noen av verdens største motehus og merkevarer. Med oppstarten av sitt eget klesmerke Inamorata kan hun også føre designer opp på CV-en. Influencer-entreprenørskapet sikret henne en plass på Forbes’ 30 Under 30-liste.

Men det hele er ingen dans på roser. I et essay i New York Magazine åpner hun nå opp om sin dystre fortid.

29-åringen skriver blant annet om hvordan hun mistet kontrollen over og retten til egne bilder, og tar opp temaer som har hjemsøkt modellbransjen i åresvis; maktmisbruk, seksuell trakassering og overgrep.

Les også: Bella Hadid åpner opp om depresjon

Saksøkt av fotograf

Ratajkowski åpner med å fortelle om da hun ble saksøkt av en paparazzi-fotograf for å ha postet et bilde han hadde tatt av henne på sin Instagram-profil.

«Jeg har lært at bilder av meg ikke er mine egne», skriver hun.

Problemstillingen er ikke ny. Blant annet har både Gigi Hadid og Kardashian-familien har vært i lignende situasjoner som den Ratajkowski beskriver.

Emily Ratajkowski er feminist, og bruker stemmen sin til å snakke høyt om blant annet kvinners rettigheter. Bilde via Instagram/@emrata

Videre skriver modellen åpent og ærlig om situasjonen rundt kunstner Richard Princes Instagram Paintings-serie der to bilder av henne ble brukt.

Hun forteller at hun, sammen med eks-kjæresten, endte opp med å kjøpe det ene verket, som hadde en prislapp på 80 000 dollar, i et forsøk på å få tilbake sitt eget bilde. Verket var en reproduksjon av et bilde fra Ratajkowskis første Sports Illustrated-shoot.

«Jeg hatet mesteparten av bildene fra den serien fordi jeg ikke så ut som meg selv: Makeupen var for tung, det var for mange extensions i håret mitt og redaktørene bad meg hele tiden om å smile på en falsk måte», skriver hun.

Nakenbilder på avveie

Da det ble slutt mellom paret noen år senere, fikk hun beholde bildet. Men eks-kjæresten hadde fortsatt et utkast av det ferdige verket gitt i gave til Ratajkowski. Det måtte hun betale 10 000 dollar for å få tilbake etter at eks-kjæresten hadde gjort «et overslag på markedsprisen».

«Alle disse mennene, noen av dem kjente jeg svært intimt, andre hadde jeg aldri møtt, diskuterte altså hvem som eide bildet av meg. Jeg lurte på hva jeg skulle gjøre, da jeg kom på at eksen min, som jeg hadde vært sammen med i tre år, hadde utallige nakenbilder av meg på telefonen sin».

Emily Ratajkowski med sin nåværende kjæreste. Bilde via Instagram/@emrata

Ratajkowski skriver videre om den såkalte 4chan-episoden der private bilder av henne ble spredd på nettet.

«Bilder ment kun for en person som elsket meg og som jeg følte meg trygg med. Bilder tatt med utgangspunkt i tillit og intimitet ble nå manisk delt og diskutert i nettforum og vurdert ‘hot’ eller ‘not’».

«Det ødela meg», forteller den amerikanske modellen, som skriver at hun som et resultat av dette gikk ned fem kilo på fem dager og mistet en stor håndfull med hår som etterlot en hvit flekk i bakhodet hennes.

Forteller om seksuelle overgrep

Men det kanskje mest opprivende er Ratajkowskis fortelling om da hun i 2012 skulle gjøre en fotoshoot med fotografen Jonathan Leder i Woodstock, New York.

Leder er kjent for å fotografere kvinner nakne eller i undertøyet.

Hun skriver at agenten hennes sendte henne til Leders hus der hun skulle tilbringe natten.

Han skal blant annet ha kommet med sårende kommentarer om vekten hennes, sjenket henne full på vin og forgrepet seg på henne seksuelt.

Fotografen skal siden ha brukt bildene fra shooten, noen av de nakenbilder som Ratajkowski selv beskriver som «de mest kompromitterende og seksuelle bildene av meg noensinne», i tre utgaver av en fotobok samt som utgangspunkt for en kunstutstilling i New York i 2017.

«Jeg søkte ham opp online med jevne mellomrom. Jeg føler det nesten som om jeg sjekket en del av meg – den delen han nå eier» skriver hun. «I mange år, mens jeg bygde min karriere, hadde han den Emilyen i skuffene i det knirkete gamle huset sitt mens han bare ventet på å hore henne ut. Jeg ble helt avhengig av å se hva han hadde gjort med denne delen av meg som han hadde stjålet».

Ratajkowskis essay skal være den første i serie av personlige essay, skriver hun selv i en Instagram-post til sine 26,7 millioner følgere.

Les også: Er dette toppmodellens nye kjæreste?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer