Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Matcha fortsetter å være trendy, men hvor sunt er det egentlig?
(Foto: Instagram @emilisindlev)

Matcha fortsetter å være trendy, men hvor sunt er det egentlig?

– Lett å overvurdere effekten teen har sammenliknet med andre tiltak, sier kjendislege til Melk & Honning.

De siste årene har matcha virkelig blitt trendy. Nærmest daglig dukker det grønne pulveret opp i feeden – gjerne i form av en skummete matcha latte.

Men hva er egentlig matcha, og er det så sunt som det gjerne fremstilles som?

– Matcha er en form for grønn te, der grønne teblader er tørket, malt og pulverisert til et grønt pulver, forteller ernæringsrådgiver, PT og coach Torunn Ytrehus til Melk & Honning.

– Siden vi drikker pulveret i stedet for at teblader trekkes som en tepose i vann, tar vi opp mer av næringen og helsefordelene er større.

Torunn Ytrehus (Foto: Siri Nilssen)

Ytrehus forteller at matcha inneholder dobbelt så mye koffein som vanlig grønn te, men mindre koffein enn kaffe.

– I tillegg er det sånn at matcha inneholder en aminosyre, L-theanine, som er nødvendig for å produsere serotonin og dopamin. Den kan dermed virke avslappende og beroligende, i tillegg til å øke fokuset, sier hun.

Og det stopper ikke der. Ifølge Ytrehus kan man oppleve flere helsefordeler ved å drikke matcha.

– Siden matcha har et høyt innhold av antioksidanter og klorofyll sies det at den kan være med på å senke betennelse i kroppen, stimulere til vektnedgang og styrke immunforsvaret. I tillegg kan den gi mer fokus og stabil energi, sammenlignet med koffein fra kaffe. Min erfaring er at matcha kan være et fint alternativ for de som kjenner at for mye kaffe med koffein påvirker de negativt, sier hun.

Ytrehus kuttet ut kaffe med koffein for tre år siden og var på jakt etter et alternativ. Det var da hun fant matcha-pulveret.

– Jeg ble forelsket i smaken og effekten det ga for meg! Jeg bruker matcha mye i hverdagen, fordi jeg opplever at det gir meg mer langvarig og rolig energi, og ikke den urolige følelsen som kaffe med koffein kan gi meg. I tillegg gjør jeg det til et lite rituale. Jeg har en pause med egentid, tar noen dype pust ned i magen og tenker på hva jeg er takknemlig for i livet mitt, sier hun.

– Jeg bruker matcha latte som en måte å skape små øyeblikk av hverdagslykke for meg selv. Ofte med et par biter mørk sjokolade ved siden av. 

Les også
Er vifter sommerens heteste tilbehør?

Se Torunn Ytrehus sin oppskrift på matcha latte nederst i saken.

Torunn Ytrehus har byttet ut kaffe med matcha (Foto: Siri Nilssen)

– Man ser veldig friske folk som gjør mye friskt og sunt i livet, som også drikker matcha-te. Da er det lett å overvurdere effekten teen har sammenliknet med andre tiltak, sier lege, forfatter og foredragsholder Kaveh Rashidi til Melk & Honning.

Ifølge han er ikke matcha superpopulært fordi det nødvendigvis er superbra for helsen.

– Hvis «godt for helsa» var det eneste kriteriet for at noe ble superpopulært så hadde det blitt SUPERpopulært å trene 30 minutter hver dag og følge Helsedirektoratets kostholdsråd.

– Men idéen om at man blir friskere, uten nødvendigvis å måtte ofre så mye, er sikkert mer fristende, sier han.

Kaveh Rashidi. Foto: ANTI

Når det kommer til hvilken effekt matcha har på kroppen forteller Rashidi at det er viktig å skille mellom hvilken teoretisk effekt man har klart å finne i noen studier, og hvilken effekt man kan forvente ved å bruke tid, penger og energi på det.

– Mange små studier har vist positive helseeffekter. Men det er ikke overbevisende store studier og ikke nok til å klassifisere det som en medisin mot noe, sier han.

– Så er det jo ofte slik at man endrer mange ting i livsstilen når man begynner med en te som dette. Man gjør andre gode tiltak for helsa, og da er det kanskje ikke akkurat teen som gjorde det store utslaget.

– Så, er matcha egentlig så sunt som mange skal ha det til?

– Ja, altså, jeg påstår ikke at det er usunt. Men det spørs hvor sunt man skal ha det til. Det er ingen mirakelmedisin, men et helt OK produkt hvis du synes det smaker godt, gir matglede og kan brukes i del av et variert og sunt kosthold.

Les også
STILORAMA: Sara Flaaen Licius

– Men årsaken til at matcha har blitt stort er nok bare en trend. Man kunne like gjerne ha sagt mye av det samme om brokkoli eller hodekål. Det er masse sunt i verden, uten nødvendigvis den samme markedsføringen.

Slik lager du Torunn Ytrehus sin matcha latte:

– Jeg elsker å lage matcha latte rett i melkeskummeren min. Det er så enkelt og den blir så creamy, sier Ytrehus.

Torunn Ytrehus deler sin oppskrift på matcha latte (Foto: privat)

Dette trenger du:

Havremelk

Monk fruit eller Stevia

Ceylon kanel

Ca. 1/2 ts matchapulver

– Siden jeg er litt ekstra opptatt av små hverdagshacks som kan gi ekstra energi har jeg også en liten ts Chaga-pulver for en ekstra dose antioksidanter. Men det er ikke et must, sier Ytrehus.

Slik gjør du:

– Har du ikke en melkeskummer kan du bruke en visp og en kjele, og vispe til det begynner å ryke litt. Hell i en fin kopp og nyt en liten stund for deg selv i en hektisk hverdag, med en kopp som gir deg deilig energi og en boost med næring.

Les også: Slik lager du drinker med trendy kombucha

Siste saker

Mest lest nå
Les mer