Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
kombucha
Foto: Empress

Slik lager du drinker med trendy kombucha

– Et go-to alternativ til alkoholholdige drikker.

Det begynner å bli en stund siden alkoholfritt kun var synonymt med brus, juice og andre sukkerholdige leskedrikker.

Oslo-baserte Empress ble startet med et ønske om nettopp noe bedre å drikke. Bak merket og bryggeriet som lager norsk kombucha står Anna Karenina Anda Barron og Christer Andersson.

Kombucha har fått mer fotfeste i norske butikkhyller og kafédisker de siste årene. Den fermenterte teen kan tilsettes mange ulike ingredienser og smaker, hvor kun fantasien setter grenser.

– For noen år siden så vi en markedsmulighet for voksne for alkoholfrie alternativer med en voksen smak og autentiske ingredienser, sier paret bak Empress til Melk & Honning.

– Som lidenskapelige foodies, ønsket vi å samle mennesker gjennom mat. Vi ville lage noe naturlig med optimal smak som nærer kroppen.

Paret oppdaget kombucha for første gang i Mexico – en fermentert drikk populær blant helsebevisste, ofte stemplet som bra for magen.

– Vi falt pladask med én gang for for dens fruktige syrlighet, lekne bobler og unike smak av funky fermentasjon.

Navnet Empress har de hentet fra tarotkort – en sterk kvinnelig tilstedeværelse som omfavner self-care og omsorg for andre.

Oslo-baserte Empress ble startet med et ønske om nettopp noe bedre å drikke. Bak merket og bryggeriet som lager norsk kombucha står Anna Karenina Anda Barron og Christer Andersson.
Oslo-baserte Empress ble startet med et ønske om nettopp noe bedre å drikke. Bak merket og bryggeriet som lager norsk kombucha står Anna Karenina Anda Barron og Christer Andersson. Foto: Empress

– Vi finner inspirasjon fra våre forfedres røtter og gamle tradisjoner. Vi kombinerer kombucha med nærende botaniske elementer og fermenteringer.

Hva tror dere er grunnen til at kombucha er blitt så populært?

– Folk er det siste tiåret blitt mer opptatte av å utforske sunnere alternativer som dyrker en holistisk livsstil. Koronapandemien akselererte fokuset på magen og mental helse.

– Man følte en dragning mot fermenterte og funksjonelle matvarer og så på ens eget forhold til alkohol. Noe som banet vei for en ny bølge med nysgjerrighet rundt det å være edru.

De tror populariteten rundt kombucha også har den syrlige smaksprofilen å takke, og sammenligner den med en tørr cider eller sprudlende vin. Noe som gjør den til et go-to alternativ til alkoholholdige drikker.

kombucha
Kombucha kan man lage hjemme med en såkalt scoby. Foto: Klara Avsenik via Unsplash

– Kombucha passer også perfekt sammen med mat og tilfører innovative smaksprofiler til måltider. Derfor ble den et toppalternativ i restauranter og barer under pandemiens skjenkestopp.

Les også
Australske UGG saksøkt av USA-gigant

I dag kan kan den bli funnet overalt. Fra spesialbutikker og velværesentre til restauranter og barer. I tillegg brygger flere sin egen kombucha som en sunn hobby, forteller paret.

Og den passer overraskende godt i drinker.

Kombucha kan brukes i mange ulike cocktailtyper, og kan erstatte sodavann og sukkerholdige mikser.

– Man kan enkelt mikse den med favorittspriten din, og så har du en digg cocktail. Husk bare på å tilsette kombucha til slutt for å beholde kullsyren. Og for å unngå eksplosjoner – aldri shake.

Her deler Empress to oppskrifter på drinker med kombucha – med og uten alkohol.

Berry Campari Empress Spritzer:
drink med kombucha
Empress Berry Campari Spritz. Foto: Empress

Du trenger:

3 cl Campari

6 cl gin

2 cl ferskpresset appelsinjuice

1,5 cl sukkerlake

Toppes med Jordbær kombucha

Slik gjør du:

Rør Campari, gin, appelsinjuice og sukkerlake i en shaker. Rør inn kombucha. Sil over et glass fylt med isbiter. Pynt med en appelsinskive.

Empress Bitter Beets
kombucha drink
Empress Bitter Beets. Foto: Empress

Du trenger:

4 cl grapefruktjuice

1,5 cl rosmarinsirup

Toppes med Empress Beetroot kombucha

2 dusjer med Angostura bitters

Slik gjør du:

Hell grapefruktjuice, rosmarinsirup og bitters i en shaker. Rør inn kombucha. Sil over et glass med isbiter. Pynt med en grapefruktskive.

Slik lager du rosmarinsirup:

Kok opp 1/2 kopp vann og 1/2 kopp sukker med tre rosmarinkvaster. Skru av varmen og la rekke i 10 minutter. Sil av sirupen og avkjøl.

Lyst til å lage hjemmelaget kombucha? Slik lager Julie Ilona Balas kjent fra Julies Matblogg den trendy leskedrikken.

Julie bak Julies matblogg
Julie Ilona Balas står bak Julies Matblogg og boken Spis Sammen. Foto: Anne Valeur

– Er det første gang du lager kombucha må du få tak i en SCOBY (symbiotic ‘colony’ of bacteria and yeast). Disse kan kjøpes på internett, og det er ikke noe problem å frakte dette i posten. Men det er mange som villig gir bort sine SCOBY, da disse fordobles under produksjon er dette et biprodukt mange sitter igjen med. Du trenger også litt ferdig kombucha, og er du heldig får du med deg det fra personen du får din SCOBY av. Ellers kan du bruke butikkjøpt kombucha første gang du skal lage din egen.

Les også
På baderomshyllen denne vinteren: Dette ønsker vi oss

Slik gjør du det:
-1 stort glass (2 l) eller to mindre (1 l)
-1,8 l vann
-4 toppede ss svart nøytral te
-8 ss sukker
-2 dl ferdig kombucha
-1-2 SCOBY

kombucha ala julies matblogg
Fra venstre ser du litt ferdig kombucha som du trenger for å kickstarte fermenteringen. I midten er det ca 2 liter avkjølt svart te med sukker i. Til høyre er et glass med flere SCOBYer, et såkalt SCOBY-hotell for disse bakterie- og gjær-kulturene. Foto: Julies Matblogg

1. Start med å rengjøre glassene du skal brygge i. Det er viktig at disse er helt rene. Kok opp vann og trekk teen så den blir sterk. Ta ut teen og rør ut sukkeret mens teen er varm. La teen avkjøles helt.

2. Rør inn den ferdige kombuchaen i den avkjølte teen. Legg 1-2 SCOBY over i teen. Ved å bruke to kan du få en mer potent te. Dekk til åpningen med et rent kjøkkenhåndkle eller kjøkkenpapir og sett på en gummistrikk rundt. OBS! Det er viktig å ikke sette på lokket, teen trenger nemlig luft for å fermentere. Du dekker til for å holde fluer og andre ting unna.

kombucha
Underveis i prosessen. Foto: Julies Matblogg

3. La kombuchaen stå på kjøkkenbenken (gjerne i skyggen) i 7-14 dager. Underveis vil SCOBYEN flyte til toppen og det vil dannes en del grums. Dette grumset blir til en baby, altså en formering av SCOBYen. Bakterie- og gjærkulturen vil spise opp alt sukkeret underveis og gjøre at teen fermenteres. Når det begynner å lukte eddik er kombuchaen klar til å smakssettes og karboneres.

4. Ta SCOBYene ut av glasset og legg dem gjerne over på et eget glass om de ikke skal brukes igjen med en gang. Dette er det såkalte hotellet. Hell på kombucha så det akkurat dekker SCOBYene. Sett glasset kjølig, og del gjerne ut til venner så de også kan prøve seg på denne morsomme drikken!

julies matblogg
Smaksett din kombucha med det du føler for. Foto: Julies Matblogg

5. Hell kombuchaen over på glassflasker (helst ikke plastflasker som på bildet over). Nå er det på tide å smakssette kombuchaen. Jeg laget en batch med bringebær og en med sitron. All sitrusfrukt smaker godt, men husk å fjerne skallet først for å unngå en bitter smak. Ingefær er også veldig godt i kombucha. Eller hva med mango, blåbær eller mynte? Alt som er friskt og godt vil gi en god smak til kombuchaen.

Les også
Norsk merke legger ned etter flere utfordrende år

6. Sett på lokk og la det stå på benken i 3-4 dager. Nå vil det i noen tilfeller dannes kullsyre, så vær oppmerksom på at glassflaskene kan eksplodere. Dette har skjedd i noen tilfeller. Er du nervøs så kan du smakssette i plastflasker, men da vil du ikke få noe kullsyre i kombuchaen din.

7. Etter et par dager smakssetting skal du sile bort frukt/bær/urter, helle kombuchaen over på rene glass eller mugger og oppbevare den i kjøleskap for å stoppe fermenteringsprosessen. I kjøleskap er den holdbar i et par dager, og så lenge du synes den smaker godt.

8. Har du ikke fått kullsyre i din kombucha er det ingen fare. Personlig liker jeg å vanne ut min med litt kullsyrevann. Sitron-kombucha med sitron-kullsyrevann er en vinner i sommervarmen!

Oppskriften i sin helhet kan du lese her.

kombucha
Nam! Foto: Julies Matblogg

Les også: Slik lager du drinker med rosévin som en proff

Siste saker

Mest lest nå
Les mer