Markerer denne kjolen starten på slutten for fast fashion?

H&M lanserte sitt mest bærekraftige plagg noensinne.

Midt under pandemien lanserte den svenske klesgiganten sitt mest bærekraftige plagg noensinne; en kjole laget av gamle klær. Dette gikk relativt upåaktet hen da, men nå blir det omtalt av flere medier.

Hos Inews går de såpass langt som å si at den «potensielt sett kan være såpass viktig at det én dag kan bli sett på som kjolen som endte fast fashion».

Les også: Åpner verdens største innovasjonskonkurranse for mer bærekraftig mote for femte gang

– Dette er definitivt første gang vi ser dette. Det er et meningsfylt steg fremover i retning av resirkulerte klær, uttalte Francois Souchet fra Ellen MacArthur Foundation til avisen. Det er en svær organisasjon som ble lansert i 2010 for å akselerere overgangen til sirkulær økonomi.

Grunnen til at dette skjer nå er at H&M, som den første kleskjeden noensinne, har tatt i bruk Circulose. Denne svenske oppfinnelsen gjør det mulig å bryte ned eksisterende plagg til fibre som man igjen kan lage nye klær av. Frem til nå har ikke dette vært mulig; i resirkuleringsprosessen har man endt opp med fibre av dårligere kvalitet, styrke og mykhet. Det kan se ut som om Renewcell, selskapet bak Circulose, har knekt koden.

Ettersom forbrukerne blir stadig mer høylytte og bestemte i sin etterspørsel av en miljøvennlig produksjon og bærekraftige materialer, ser man at stadig flere av klesgigantene forsøker å sakte, men sikkert endre sin praksis.

Ifølge Souchet kan resirkulerte plagg bli et helt vanlig syn i kjedebutikkene i løpet av de neste fem årene. Dersom man kan klare å transformere majoriteten av plaggene som gis bort til nye plagg, vil mengden klær som sendes fra vesten for å brennes på fyllinger andre steder kuttes dramatisk.

Les også
Klar for å gjøre flip-flops "the next big thing"

– Vi har nå bevist at tekstil-til-tekstil resirkulering fungerer i stor skala, uttalte Patrik Lundström, administrerende direktør for Renewcell til avisen.

Les også: Kan fast fashion egentlig gå i bresjen for bærekraft?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer