Husker du grunge-kolleksjonen fra 1993? Les mer hos Melk & Honning
Grunge hadde sitt utspring som musikksjanger i garasjer, kjellere og på små klubber rundt om i Seattle i USA på starten av 90-tallet. Med bandet Nirvanas gjennombrudd med albumet Nevermind i 1991 gikk grunge-sjangeren fra å ha undergrunnstatus til å bli et verdensomspennende populærkulturelt fenomen. Kurt Cobain og de andre «poster-boysa» for bevegelsen hadde en klesstil som bestod av slitt denim, flanellskjorter, tynne, lange kjoler, velbrukte Converse eller Doc. Martens og mye skinn. I likhet med at musikksjangeren vokste i popularitet, ble også grunge-klesstilen mer og mer trendy.
Motebransjen var ikke sen med å la grunge få prege catwalkene. Blant de som ganske tidlig begynte å trykke uttrykket til sitt bryst var Marc Jacobs. For selv om den amerikanske designeren nå kanskje er best kjent for preppy monogram-vesker, mye sukkersøte kolleksjoner, og en og annen skandale, var Jacobs blant de som i størst grad lot grungen prege hans estetikk på den tiden.
Som sjefdesigner for Perry Ellis valgte han å la hele SS93-kolleksjonen være inspirert av grunge – med storheter som Helena Christensen på catwalken. Det førte til stor ståhei i bransjen – noen elsket det, andre hatet det, men enden på visa ble at Jacobs fikk sparken.
I en tid der 90-tallsnostalgien blomstrer for fullt, velger han nå å relansere hele 26 av plaggene fra den noe skandaløse kolleksjonen for Perry Ellis. Kolleksjonen har fått navnet Grunge Redux.
– En del av det som var så ironisk og perverst med den originale kolleksjonen var det at alt sammen var funnet og så plassert i en ny, opphøyet kontekst. Vi kjøpte vintage flanellskjorter for 15 kroner og lagde nye versjoner av dem i silke. Det å ta noe så banalt og vulgært og plutselig gi det hele designerstatus var i seg selv ikke noe nytt. Vi var ikke de første som gjorde det, men folk ble skikkelig fornærmet. De var så tydelig på at; Nei, det er ikke sånn man skal gjøre ting! Men jo, folk gjør jo dette fremdeles, forteller Jacobs til Elle i forbindelse med nyheten.
Jacobs peker på hvordan for eksempel Balenciaga tar ting som unge folk ville betalt 150 kroner for på et kjøpesenter (Eller på Ikea), plasserer sin logo og gjør sin twist på det, og selger det for 20 000 kroner.
– Det er nærmest som keiserens nye klær. Men er det ikke det moten på en måte alltid har vært, spekulerer han avslutningsvis.
Kolleksjonen er å få tak i allerede nå, og prisene ligger mellom 800 og 7000 kroner.
Toppbilde via The Cut – Bilder via Elle.com/Marcjacobs.com
Les også: Jeg er mer bekymret for Marc Jacobs enn for presidenten i USA