Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Har Marc Jacobs gått i «cultural appropriation»-fella igjen?

Fra dreadlocks til turbaner. Den amerikanske designeren beveger seg nok en gang ut på dypt vann.

For nærmest nøyaktig ett år siden gikk tastaturet varmt hos mange i etterkant av Marc Jacobs sin visning av SS’17-kolleksjonen. Det at han sendte hvite modeller med dreadlocks, en hårfrisyre som tradisjonelt sett har afrikanske røtter, nedover catwalken gjorde nemlig mange sinte. Flere mente den amerikanske designeren gjorde en megatabbe i å ikke booke flere fargede modeller når han så tydelig skulle ta utgangspunkt i deres kultur.

Da han forsøkte å svare på alle bombene og granatene som ble kastet mot han på sosiale medier, gjorde han bare vondt verre.

– Alle dere som skriker om «cultural appropriation» eller hva enn slags nonsens om rase eller hudfarge og hvordan de liksom skal måtte ha håret sitt på en viss måte, det er ganske rart at dere ikke kritiserer fargede kvinner for at de retter ut håret sitt.

Dette falt selvsagt ikke i god jord. For det at afrikanske kvinner har følt trangen til å rette ut afroen har i de fleste tilfeller handlet om det å føye seg etter en vestlig standard for å bli respektert i sosiale- og jobbmessige sammenhenger, og kan derfor heller beskrives som «tvungen kulturell appropriasjon».

Han var også kjapt ute med å si at han ikke «ser farger» når det kommer til raser – et utsagn han raskt ble arrestert på ettersom 95% av modellene på catwalken var hvite.

Da Jacobs viste fram sine nyeste kreasjoner under moteuka i New York i går var det hverken rett hår eller dreadlocks å se på catwalken. For 53-åringen hadde denne gangen valgt å bruke ulike varianter av turbaner på alle de 56 modellene som gikk. 

Mens det forrige gang umiddelbart ble hylt og skreket om cultural appropriation, og det med rette, har den amerikanske designeren denne gangen sikret seg på flere vis. For selv om turbanen opprinnelig er et indisk, nord-afrikansk og tyrkisk hodeplagg, og dermed absolutt faller under kategorien, kan Jacobs peke tilbake på en vestlig motehistorie som har inkludert turbanen helt siden starten av 1900-tallet. Blant annet var Hollywood-divaer som Greta Garbo, Sophia Lauren og Elizabeth Taylor store tilhenger av denne accessoiren, i tillegg til 70-talls ikoner som Bianca Jagger.

I tillegg til dette ble det klart at motedesigneren tydeligvis «ser farger» når det kommer til raser likevel. For mens kun 5% av modellene på SS’17-visningen var andre raser enn hvite, hadde tallet denne gangen utrolig nok økt til 46%. Taktisk fra Jacobs side for å unngå en ny kontrovers.

Så vil tiden og feeden din på sosiale medier vise om han likevel får en smekk over fingrene denne gangen også.

Les også: Se streetstyle fra New York Fashion Week

Siste saker

Mest lest nå
Les mer