Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Bilde via Instagram @louisefollain

Månedens lesning: Sju gode tips til ting å lese i juli

7 tips til ting du kan lese på hytta, på stranda eller i parken.

Juni ble i stor grad preget av Black Lives matter-demonstrasjoner, med dertil mengder av artikler hvor white privilege, systematisk rasisme og politidrap ble satt på agendaen. Melk valgte derfor å dedikere forrige månedens lesning til bøker man burde sluke dersom man skal bli en good ally.

Til tross for at opptøyene og demonstrasjonene har lagt seg noe, og medienes søkelys i stor grad har beveget seg videre mot andre ting, ønsker vi likevel å fortsette å fremme artikler og litteratur skrevet av multikulturelle hos Melk. Flere av forslagene til månedens lesning er derfor ført i pennen av ikke-hvite, selv om innholdet ikke nødvendigvis omhandler BLM.

Her er 7 tips til ting du kan lese på stranda, i parken eller på hytta i sommer.

Les også: Månedens Oslo-guide: juli

Min søster er seriemorder av Oyinkan Braithwaite

Denne seriemorder-thrilleren sentrerer seg rundt de to søstrene Korede og Ayoola som vokste opp med en sadistisk far og en dominerende mor i et pent strøk i Lagos i Afrika. Etter at faren døde brått, stoler de nå kun på hverandre. Da Korede blir avbrutt midt i middagen av et nødanrop fra søsteren, vet hun hva det betyr. Nå må hun finne frem blekemiddel, gummihansker og stålsette seg: Ayoola har nettopp drept sin tredje kjæreste. The Guardian erklærte denne boka en litterær sensasjon da den kom ut i fjor. Her til lands fikk den terningkast fem i Dagbladet, der den ble kalt både fandenivoldsk og knivskarp. Kjøp den her.

Intervju med Ennio Morricone hos Dazed

Ennio Morricone via Dazed

Den italienske komponisten Ennio Morricone er kjent som skaperen bak filmmusikken til en rekke svære Hollywood-produksjoner og westernfilmer. Tidligere denne uken gikk 91-åringen bort. Magasinet Dazed har derfor hentet frem et intervju de gjorde med han i 2006. Der forteller han han synes om at band som Ramones og Metallica har samplet musikken hans, hvordan en dag i hans liv gjerne ser ut, om hans store samling av såpestykker og hvordan alder har påvirket hans arbeid. Les det her.

Les også
9 veganske kafeer i Oslo

«As A Black Woman I Know Too Much About White Hair» av Marquia Walton for Elle Magazine

«Jeg vet hva at en «The Rachel» ikke passer for alle», skriver Walton i saken.

«Mens jeg gikk på videregående lærte jeg om alle the greatest hits når det gjelder hvitt hår, mens motparten nærmest ikke lærte noe om svart hår», skriver Walton i sin kronikk. Hun forklare videre hvordan oppveksten med Jamaicansk familie i en lite mangfoldig del av Connecticut, gjorde henne oppmerksom på hvor lite hvite mennesker vet om teksturert hår. I forbindelse med den pågående BLM-bølgen ber hun om at dette endres en gang for alle. Les saken her.

Exciting Times av Naoise Dolan

Er du blant de mange som slukte Normal People av Sally Rooney (og deretter har sett den mye omtalte serien basert på boka) er denne noe for deg. Mange medier mener nemlig at Exciting Times er perfekt for de som måtte sitte med abstinenser etter å ha lest og sett det Rooney har skapt. Denne omhandler også både følelser, sex, kjærlighet, penger og klasseforskjeller. Dolan har forøvrig i intervjuer avslørt at hun identifiserer seg som skeiv og at hun har autisme, noe som påvirker hennes eget følelsesliv og dermed også gjør skildringer av følelser hos karakterene i boka spesielt interessante. Per nå ligger Exciting Times på Sunday Times bestselgerliste og har fått strålende kritikk nærmest overalt. Det skader heller ikke at forsiden er sjeldent Instagram-vennlig. Kjøp den her.

Intervju med Prada-arvingen Lorenzo Bertelli hos Business of Fashion

Lorenzo Bertelli via BoF

Lorenzo Bertelli, sønn av Miuccia Prada og hennes ektemann Patrizio Bertelli, har hittil holdt en meget lav profil. Nå åpner den tidligere rallykjøreren opp i sitt første intervju noensinne. Business of Fashion-grunnlegger Imran Amed snakker med 32-åringen om oppveksten i motebransjen, valget om å til slutt entre familiebedriften, hvordan koronaviruset har påvirket dem og hva han synes om at Raf Simons nå deler rollen som kreativ leder for merket sammen med Miuccia. Til BoF kaller Bertelli seg for en datanerd, noe som er grunnen til at han valgte å gå inn i Pradas avdeling for digital kommunikasjon. På relativt kort tid har han klart å gitt den en skikkelig vitamininnsprøytning man nå ser at bærer frukter. Les intervjuet her.

Les også
Gigi Hadid lanserer eget klesmerke

Bra kunst om menn av Ellen Emmerentze Jervell

Det er nyttårsaften, og i Tromsø feirer Magnus Madsen sin siste kveld som ansvarsløs. Han er et av landets største kunsttalent og bare måneder unna sitt livs viktigste utstilling, det som skal bli hans store gjennombrudd. Fra i morgen av mener han alvor. Han skal våkne og lage verker som ingen kan glemme. Han skal slutte å drikke seg full og kaste bort tid på jenter som krever noe av ham. Han skal gjenopplive sitt egentlige jeg, sitt sarkastiske, sjarmerende, strålende jeg. Men i byens forfrosne avkroker skjuler det seg mennesker som vil det annerledes, skrives det i beskrivelsen av boka. Emmerentze Jervell jobbet i flere år som korrespondent for The Wall Street Journal. Dette er hennes andre bok, begge har fått strålende omtale i en rekke norske aviser og magasiner. Kjøp den her.

A Poem to Read and Save: “Field Notes on Intimacy” by Loré Yessuf hos Manrepeller

Mote- og livsstilsnettstedet Manrepeller er blant de mange bedriftene som fikk søkelyset rettet mot seg i forbindelse med BLM-protestene og aktivismen på nett. Mange mente de ikke var i nærheten av mangfoldige og inkluderende nok, og det hele endte med at grunnleggeren Leandra Medine måtte gå. Dette har ført til at en rekke nye stemmer har fått slippe til på siden, blant annet den nigeriansk-amerikanske skribenten og poeten Loré Yessuf. Diktet hennes «Field Notes on Intimacy» er saftig, direkte og ladet med gjenkjennbare bilder. Les det her.

Les også: Norske Elise By Olsen realiserer sitt ultimate drømmeprosjekt i Oslo

Siste saker

Mest lest nå
Les mer