Bilde: Fushion Oslo

Kommentar: Korona kan også være gull verdt

I all den elendigheten som meldes fra motebransjen nå er det viktig å huske at vi også har fått en unik mulighet til å endre praksis og tenke nytt på hele industrien. Det trengs.

Linda Refvik, administrerende direktør for Nf&Ta AS og Norwegian Fashion Hub. 26. mai 2020.

Mote- og tekstilnæringen er den fjerde største verdiskaperen i verden. Bare her i lille Norge er det en betydelig næring, med over 41 000 sysselsatte (ifølge Statistisk sentralbyrå). 

Globalt sett er det også en av de mest forurensende industriene som finnes. Utflagging av produksjonsprosesser, intrikate globale verdikjeder og dårlig utnyttelse av ressurser er noen av de grunnleggende svakhetene i det totale bildet. Overforbruk og jevnlig utskifting av garderoben blant forbrukere er andre. 

Svikten i det industrielle systemet er omfattende. Lønnsomhet og omdømme er, generelt, stadig synkende. Og flere store internasjonale aktører går nå sammen for å endre en struktur som lenge har vært diskutert. Uavhengig av korona er det helt nødvendig å at mote- og tekstilindustrien blir bærekraftig og sirkulær. For å begrense skadevirkningene av dagens tekstilproduksjon er det prekært at vi tenker annerledes enn vi gjorde før. Vi må se en vekst av forretningsmodeller som skaper verdier innen digitale, forbrukerdrevne design- og produksjonsprosesser, sirkulær handel, utnyttelse av lokale verdikjeder og lokal produksjon. 

Den kollektive innsatsen vi nå er vitne til, der korona har tvunget flere aktører til å tenke samarbeid fremfor konkurranse, er en gavepakke til en bransje som sårt trengte det. Det handler om å bygge nye arbeidsplasser. Å utvikle nye verdistrømmer og se nye forretningsmuligheter. Å samarbeide gjennom hele verdikjeden, og på tvers, for å få til den reelle endringen som vi opplever må til nå.

Les også
Mateus lanserer ny kolleksjon - Blossom av Sam Baron

Norge er et lite land med gode forutsetninger for innovasjon og samarbeid. Selv om mange har det tøft akkurat nå, har vi gode støtteordninger, korte veier til ledelse og små, veldrevne selskaper som gjør at vi kan ta en tydelig posisjon innenfor sirkulære forretningsmodeller. Gjennom økt lokal produksjon, ombruk, innsamling og resirkuleringssystemer er tekstil og tilhørende aktører allerede i god driv til å være med på denne endringen.

Koronapandemien har bare satt det enda høyere på agendaen. Vi er inne i et unikt mulighetsrom for å endre praksis og tenke nytt på hele industrien – og Norge bør ta på seg ledertrøya.

Les også: Slik påvirkes de norske designerne av koronakrisen

Siste saker

Mest lest nå
Les mer