Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Bilde via Instagram @oledemba/ fotografer av Ousu Leigh

Kom hjem fra familieferie i Gambia med idé til nytt smykkemerke

Demba Oslo lager ringer de selv vil ha på.

– Det hele begynte da jeg tidlig i 2017 dro til Gambia på familieferie. Jeg hadde en plan om å kjøpe med meg smykker til familie og venner i Norge, fordi jeg visste at det var så mye håndlagde smykker på markedene der nede, forteller Ole Demba Gullbekk Bandeh til Melk & Honning.

– Men jeg kom hjem med mer enn bare ringer og kjeder; Jeg hadde en plan for å skape et helt eget smykkemerke.

Året etter grunnla han Demba Oslo sammen med Guru Thanabalan. Smykkene lages på tradisjonell måte av lokale fagfolk i Bakau, Gambia er Bandehs familie har sine røtter.

Les også: Dansk smykkemerke konkurs etter 34 år

Ville starte noe eget

Med studier i kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling ved Høyskolen Kristiania, var det ikke helt søkt at han kom til å starte sin egen bedrift.

– Jeg har alltid hatt et brennende ønske om å starte noe som ingen andre har gjort. Vi følte at smykkene på det norske markedet var veldig like og prisene litt for høye.

– Smykkene i første kolleksjonen er rett og slett de ringene vi selv vil ha på oss. Vi begynte ganske enkelt med geometriske former som kvadrat, sirkel, rektangel og åttekant. Senere tegnet vi flere detaljer på de allerede eksisterende formene. Vi viste tegningene til smedene i Gambia og de ga tilbakemeldinger på hva de kunne klare og ikke, sier han.

– På de mest detaljerte ringene var det viktig for oss å hente inspirasjon fra tradisjonelle afrikanske smykker. Derfor bruker smedene fortsatt samme teknikker som har gått i arv fra far til sønn gjennom generasjoner.

Bilde via Demba Oslo

Roser Tom Wood

Bandeh mener at store ringer er et godt sted å starte ettersom det er blitt mer akseptert, ikke bare i motebransjen.

Les også
STILORAMA: Ingrid Fagerli Edvinsen

– Vi ser at flere og flere bruker smykker og at ringer passer like bra til dress i selskap som når du vil være fresh på byen. Dette mener jeg Tom Wood skal ha mye av æren for.

Apropos Tom Wood; ønsker dere å ta opp kampen mot dem, eller har dere en annen plan? På hvilken måte skiller dere dere ut?

– Det er ingen tvil om at de er Norges største per dags dato. På den måten er de konkurrenter. Men vi tenker heller på de som en inspirasjonskilde når det gjelder hvordan de har tatt markedet med storm på, og utviklet seg fra chunky ringer til å nå ha klær, solbriller og så videre. I likhet med de mener vi også at det å tilby produktene våre i butikker som ikke kun selger smykker er fremtiden. Kunder i dag ønsker at shopping skal være så enkelt som mulig, derfor ønsker vi også å posisjonere oss i trendbutikker som selger klær, sko og accessoirer.

Han mener også at de skiller seg ut ved å ha en åpen og transparent tilnærming til produksjonen i Gambia.

– Vi jobber for tiden med en database som vil gi deg detaljert info rundt produktet du kjøper. Her kan du se hvordan og når akkurat din ring blir til, og til og med hvem som har laget den. Designene våre er unike og jeg tror kunden setter pris på dette.

Bilde via Demba

Å gjøre en forskjell

Bandeh forteller at det har gått inn på ham å sett hvor mye fast lønn og gode arbeidsforhold har å si for deres ansatte i Gambia.

– Vi har satt oss som et mål å gi så mange som mulig jobb hos oss i fremtiden. Det er også viktig for oss med gode arbeidsforhold med blant annet faste arbeidstider. Det å selge smykkene deres i Norge vil gjøre en stor forskjell i livene deres.

Les også
Butter Board går viralt på TikTok

I dag går 10 prosent av salgsprisen per smykke til et prosjekt som skal gi barna i Bakau mulighet for skolefritidsordning.

Bandeh som har en far fra Gambia og Thanabalan med foreldre fra Sri Lanka har alltid har hatt sterke bånd til deres hjemland.

– Det å starte noe som gjør at vi kan reise dit jevnlig er helt fantastisk. Vi har også lekt med tanken om å prøve samme forretningsplan i Guru sitt hjemland hvis alt går etter planen.

Smykkene signert Demba Oslo ble første gang lansert under en pop-up på Eger på Karl Johan for nesten nøyaktig ett år siden. Siden den gang har de hatt flere ulike pop-ups, blant annet på Futur på Grünerløkka og på Kadetten-festivalen i Sandvika.

– I og med at smykkene er håndlaget og vi kun får produsert opp en viss mengde hver måned, så kan vi ikke gå inn i for mange samarbeid. Vi prøver derfor å være selektive i valg av butikker, slik at vi ikke går på en smell med å rushe inn i markedet.

Lansering i utvalgte butikker i Oslo står likevel på planen.

– Den første blir hos Dapper på Grünerløkka. Vi kommer også til å ha små samarbeidskolleksjoner som kommer i begrenset antall. Så følg med, det er en del på gang, avslutter han.

Se dette innlegget på Instagram

Et innlegg delt av DEMBΛ OSLO (@dembaoslo)

Les også: & Other Stories teamer opp med svensk smykkeyndling

Siste saker

Mest lest nå
Les mer