Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Den svenske smykkedesigneren Mia Larsson lanserer smykkekolleksjon med & Other Stories

& Other Stories teamer opp med svensk smykkeyndling

– Bærekraft er selve nøkkelen.

Forvirring til tross – den svenske high street-kjeden & Other Stories skal åpne dørene til det som blir deres første fysiske butikk i Norge, men først lanserer de norsk nettbutikk.

Nå har kleskjeden, som i likhet med Arket, Cos, Weekday og Monki ligger under H&M-gruppen, teamet opp med den svenske smykkedesigneren Mia Larsson for en bærekraftig smykkekolleksjon med skjell fra havet.

Østersskjell og resirkulert sølv

Den Stockholm-baserte smykkedesigneren er kjent for å gi materialer fra havet nytt liv gjennom sitt design, og har i samarbeid med kleskjeden skapt en bærekraftig limited edition-kolleksjon med håndlagde, one-of-a-kind smykker laget av østersskjell og resirkulert sølv.

– Helt siden jeg tok mastergraden min ved kunstfagskolen i Stockholm i 2012 har jeg jobbet med utgangspunkt i bærekraft. Jeg brukte resirkulert musling- og østersskjell fra restauranter i mitt masterprosjekt. Ideen om å skape noe med organiske, resirkulerbare materialer var et viktig element. Nå fortsetter jeg å jobbe med bærekraftige materialer som for eksempel skjell. Jeg elsker å jobbe med de ulike formene, og forsøker å bruke så mye av skjellet som overhodet mulig, forteller Mia Larsson til Melk & Honning.

Mia Larsson.

– Min hovedinspirasjon er selve materialet – og det er gjerne det som er utgangspunktet for min design. Jeg er fascinert av hvordan natur og dyr skaper materialer og konstruksjoner på en så smart bærekraftig måte. Jeg er også fascinert av arkitektur, og ser ofte til former og elementer jeg kan bruke. Jeg elsker 60- og 70-tallets brutalisme med asfalt, tre og murstein.

– Bærekraft er nøkkelen

Selv beskriver Larsson kolleksjonen som «en miks av nyromantisk med arkitektoniske elementer og en touch av minimalistisk 90-tallsstil».

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Kolleksjonen består av syv deler herunder ringer, øreringer, et halskjede og en hårklype – alle laget i resirkulerte og komposterbare materialer fra havet. Larsson har selv sanket skjellene fra restauranter i Stockholm, vasket dem på sitt atelier og skapt smykker med resirkulert sølv.

– Bærekraft er selve nøkkelen. Vi må tenke på fremtidige generasjoner – både natur, dyr og mennesker. Lenge har vi konsumert uten å tenke over konsekvensene. Min generasjon skjønte det ikke før det var for sent. Vi burde alle høre på den yngre generasjonen som streiker for klimaet.

– Hva tenker du om å samarbeide med en fast fashion-aktør? Lar det seg egentlig kombinere med hele ideen om bærekraft?

– Jeg liker konseptet til & Other Stories fordi de har en ambisjon om å skape en plattform for mindre designere. De har vært veldig respektfulle når det kommer til mitt håndverk, og har virkelig kommet meg i møte når det gjelder både materialer, innpakning og samarbeid med mine leverandører. Jeg tror at dersom flere merker hadde gjort samarbeid med kunstnere og mindre designere så kunne det hjulpet oss å bli mer kommersielle og ikke minst vært en plattform der vi kunne delt synspunkter og meninger.

– Hva mener du vi som forbrukere kan gjøre for å sikre mote for fremtiden?

– Dersom man skal kjøpe bør man kjøpe mer gjennomtenkt. Kjøp kvalitet som varer fra selskap som jobber på en mer bærekraftig måte. Second hand kan være både inspirerende og gøy, og gjør at man kanskje går for de litt villere produktene. Jeg bytter også både klær og tilbehør med venner.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Lanserer egen ready-to-wear-kolleksjon

– Vi er så stolte over å ha slått hodene sammen med Mia Larsson, en cutting-edge, lokal kunstner fra et av våre hjemsteder, Stockholm. Mias vakre og håndlagde smykker inspirerer oss alle til å reflektere over hvordan vi kan jobbe med naturen heller enn mot den, sier Anna Nyrén, samarbeidssjef ved & Other Stories.

I forbindelse med lanseringen av samarbeidskolleksjon med Mia Larsson, som er i butikk nå, har den svenske high street-kjeden lansert en egen ready-to-wear-kolleksjon inspirert av havets skatter. Fargepaletten er holdt i perlehvit, off white og blå, og kolleksjonen består av nøkkelplagg som svevende kjoler med broderier, en jumpsuit og en blazer, en tunika, shorts i batikk og en denim-jakke – alle utført i bærekraftige materialer som Tencel, økologisk bomull og resirkulert polyester.

Alle bilder via & Other Stories.

Les også: Mener Jenny Skavlan-kolleksjon kopierer norsk smykkedesigner

Siste saker

Mest lest nå
Les mer