Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Kokosolje er gift mener Harvard-professor

Tok Gwyneth Paltrow, Miranda Kerr og alle de andre selverklærte skjønnhets- og helseguruene feil?

Kokosolje har i lang tid vært en av de aller største trendene for de litt over middels helsebevisste. I 2016 skrev vi om hvordan Hollywood-kjendisene stadig hyllet denne tropiske nøtteoljen i intervjuer. It-jente, skuespiller og modell Suki Waterhouse fortalte for eksempel til nettsiden Intothegloss at hun «elsker kokosolje».

– Om jeg kommer hjem en sen kveld og føler meg like tørr som en fossil, så tar jeg hånda mi nede i en krukke med kokosolje og bare moser det over hele fjeset mitt, uttalte hun da.

Andre trofaste fans av denne tropiske nøtteoljen var skuespillerinnen Mandy Moore, rocke-datter Kelly Osborne, it-jente Poppy Delivigne, og artist Lykke Li – som i tillegg til å bruke den utvortes «overalt», også brukte den i kaffen hver dag.

Tidligere Victoria Secret-modell Miranda Kerr er blant de som også har lovprist oljen som en fantastisk del av et sunt kosthold. Hun fortalte til Huffington Post at hun har med seg en krukke hvor enn hun skal, stadig bruker den til matlaging – og aldri går en dag uten minst fire spiseskjeer kokosolje.

Det samme skal visstnok Angelina Jolie gjøre og, selvfølgelig, Gwyneth Paltrow – som på grunn av sin stadige helse-forkynning er kåret til verdens minst populære kjendis. 

Men, de som har investert stort i bedrifter som produserer kokosolje de siste årene seiler ikke bare i medvind.

Denne uken ble det kjent at en professor ved Harvard har kalt kokosolje for «ren gift» i et foredrag nylig.

Professoren ved navn Karen Michels går faktisk så langt som å si at oljen er en av de farligste matvarene man kan få i seg. Hun poengterer at det ikke er noe som helst forskning som tilsier at kokosolje skal være sunt, og hun påpeker også at andre såkalte «superfoods» som chia og acai ikke er mer «supre» enn andre typer sunn mat.

Også i Norge har flere eksperter uttalt seg om dette opp i gjennom de siste årene. Professor i ernæring ved medisinsk fakultet på Universitetet i Oslo og overlege ved Lipidklinikken på Oslo universitetssykehus, Kjetil Retterstøl, uttalte til Nrk i 2015 at de som måtte tro kokosolje er sunt er på «ville veier. Denne oljen inneholder veldig mye av en spesiell fettsyre som vi bør få i oss minst mulig av».

Les også
Den andre kolleksjonen til Manolo Blahnik x Birkenstock er her

På den annen side av debatten finner man blant andre Berit Nordstrand, som er lege, spesialist i klinisk farmakologi, tv-kokk – og matprodusent. Hun har lansert en rekke produkter de siste årene, blant annet smør og sjokolade som for det meste består av kokos.

Hun viser til mer enn 1500 studier som dokumenterer at kokos har helsebringende effekter. Alt med måte, konkluderer hun.

Det er kanskje på tide at kjendiser som Miranda Kerr og Angelina Jolie kutter ned på antall spiseskjeer kokosolje de spiser daglig betraktelig. Amerikanske Elle’s journalist skriver nå i etterkant av Harvard-professorens foredrag at de i redaksjonen, som skikkelige kokosoljeelskere, i alle fall nå er nødt til å prøve å få bukt med avhengigheten – eller i alle fall begrense bruken til kun på kropp.

Les også: Dette blir fashionistaene «hooked on» i 2018

Siste saker

Mest lest nå
Les mer