Tilbakeslag for det danske suksessmerket.
Torsdag avsluttet Ganni sesongens moteuke i København.
Nå får visningen kritikk, og omtales som blant annet «tonedøv».

Fra den typiske københavner-jenta med blomsterkjole og sneakers var kolleksjonen denne gangen en homage til den globale kvinnen. Det speiles i kolleksjonens navn «Life on Earth». Som backdrop for visningen var en 70 meter lang vegg med skjermer som viste bildene til den prisvinnende National Geographic-fotojournalisten Ami Vitale. Hun er kjent for sine bilder fra utviklingsland som India og Sri Lanka. Blant bildene som rullet over skjermene mens modellene gikk nedover catwalken var ørken, ville dyr og bylandskap, men også kvinner fra utviklingsland.
Den New York-baserte bloggeren Anaa Nadim Saber var blant de første til å kritisere visningen.
Hun delte fredag en post på sin Instagram-konto der hun anklager Ganni for blant annet å utnytte underprivilegerte kvinner i utviklingsland. Saber spør også hva bildene egentlig har med bærekraftighet å gjøre – noe som uttalt fra Ganni selv var et gjennomgående tema for kolleksjonen.
Sabers kritikk har i etterkant blitt plukket opp internasjonalt blant annet av avisa The Idenpendent.
I Instagram-posten skriver Saber blant annet at «merket utnyttet disse kvinnene og brukte dem som kulisser og markedsføringsverktøy. Dette var ikke en plattform der disse underprivilegerte kvinnene fikk noen form for representasjon; de ble ikke behandlet som mennesker med en agenda og en historie å fortelle. I stedet ble de vist gjennom et ‘white’ gaze, redusert til bare deres estetiske verdi. Det så ‘kult’ ut i bakgrunnen, ikke sant? Det ‘gikk godt overens’ med estetikken av å skildre ‘menneskets ånd’, ikke sant? Feil. Mitt folk er ikke din estetikk».
Saber understreker at hun ikke bare retter kritikk mot Ganni, men at hun ser et mønster av denne type utnyttelse i motebransjen generelt.
«Det er akkurat disse kvinnene som påvirkes i verst mulig grad av vår industri: lave lønninger og forferdelige arbeidsforhold i fabrikker som lager klær for mange vestlige merker. Denne måten å behandle fargede kvinner på er spesielt vondt med tanke på hvor ‘progressiv’ motebransjen hevder å være».
Sabers innlegg er allerede likt tusenvis av ganger med hundrevis av kommentarer. De aller fleste hyller bloggeren for å heve stemmen, mens andre setter spørsmålstegn ved hvorfor hun ikke i første omgang tok problemet opp med Ganni selv.
Melk & Honning har vært i kontakt med Ganni for en kommentar til kritikken. De viser til uttalelsen til The Independent der en talsperson for merket sier følgende:
«Hos Ganni er det alltid vårt mål å hylle kvinnen verden over. For Ganni FW19-visningen hentet vi inspirasjon fra livet på jorda og ville vise mangfoldet og samholdet vi deler på denne planeten».
«For å illustrere dette samarbeidet vi med fotograf Ami Vitale på vårt set-design. Ami har viet sitt liv til å dokumentere og forsterke historier om alle former for liv».
«Selv om det er i god hensikt, forstår vi nå reaksjonene på at vi viste vår kolleksjon innenfor rammen av disse bildene».
«Vi beklager dette, for det har aldri vært vår hensikt. Vi vil lære av denne feilen, og lover å se nærmere på dette slik at vi kan gjøre det bedre i fremtiden».
Melk & Honning kommer tilbake med mer.
Hovedbilde via Ganni.
Les også: Mathilde Torp Mader om arven etter Malene Birger