Kaia Gerber om kjendismoren, metoo og modellkarrieren

– Jeg visste ikke hva Naomi Campbell gjorde, hun var jo bare mammas venn.

For tre år siden skrev Melk & Honning at Kaia Gerber som dukket opp i Alexander Wangs SS16-kampanje. Den da 14 år gamle amerikanske jenta hadde litt å slekte på. Moren hennes er den legendariske supermodellen Cindy Crawford, mens faren Rande Gerber også i sin tid gjorde suksess som modell.

I de påfølgende årene har Gerber blitt en av de mest brukte unge modellene i bransjen. Hun har gått for alle de største motehusene og figurert i en rekke prestisjetunge kampanjer. I fjor gjorde hun også en samarbeidskolleksjon med Karl Lagerfeld – og ble kåret til årets modell under Fashion Awards.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et splitter nytt selvskrevet essay publisert hos amerikanske Vogue åpner modellspiren opp om blant annet sin kjente mor, metoo-bevegelsen og karrieren så langt.

Les også: Cindy Crawford om datteren: – Så mye mer selvsikker enn jeg var

– Mamma forsøkte alltid å gjøre et poeng ut av det å skape en sunn avstand mellom jobb og hjemme. Hun lot jobben være igjen i fotostudioet. Det første hun gjorde da hun kom hjem var å ta av seg all sminken, de falske vippene, alt sammen, skriver Gerber.

– Hjemme var hun bare moren min og det er jeg evig takknemlig for. Jeg forsto ikke helt betydningen av jobben hennes før jeg så det med egne øyne. Jeg visste ikke hva Naomi Campbell gjorde heller, hun var jo bare mammas venn.

Gerber valgte å ta sine første skritt inn i bransjen som 13-åring. Hun innrømmer at hun hadde en stor fordel.

– Jeg har en voldsom respekt for de sterke unge kvinnene som går inn i denne bransjen uten den typen innsikt som jeg hadde.

På catwalken til Versace – Instagram @kaiagerber

Kommet nærmere moren

Frem til nylig har Gerber knapt figurert i moteserier i magasiner. I forbindelse med metoo-bevegelsen og dens ringvirkninger vedtok nemlig flere store blekker, blant annet Vogue, å sette en nedre grense på 18 år for modellene de skulle jobbe med.

– Alle mennesker fortjener respekt og sikkerhet på jobb, uansett hvilken posisjon og tittel de har, så selv om disse nye reglene satte begrensninger for mitt arbeid var jeg ikke et sekund i tvil om at de er riktige, skriver Gerber.

Noe av det fineste modellyrket har gitt henne så langt er det at hun har kommet nærmere moren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg visste ikke helt hvilke spørsmål jeg skulle stille mamma om bransjen hun kjenner inn og ut, frem til jeg selv ble en del av den. Det skal sies at dette også har ledet til en del funny stunder, spesielt i begynnelsen der jeg klaget over ditt og datt og hun svarte «Du, jeg har holdt på med dette lenge. Den klaginga funker ikke her»

Mye har likevel skjedd siden Cindy Crawford var en del av bransjen, blant annet viktigheten av at unge modeller har mange følgere og er aktive på sosiale medier. Dette er ikke utelukkende negativt mener Gerber, som selv har over fire millioner følgere på Instagram.

Via Instagram @kaiagerber

– Nå har vi en måte å ytre meningene våre på – og å støtte andre som forsøker å gjøre det samme, mener Gerber.

Fra dag én har den slående likheten mellom hun og moren vært noe man har påpekt både i mediene og i bransjen.

– Det er ikke bare snakk om det fysiske, det er også måten vi beveger oss på og stemmen. Før klarte jeg ikke helt å se hva de mente, men nå er det faktisk slik at jeg ser et bilde og lurer et øyeblikk på hvem av oss det er, skriver Gerber.

– Men det at noen synes jeg oppfører meg som mamma er det fineste komplimentet jeg kan få. For sett bort fra skjønnheten hennes har hun alltid vært min helt og rollemodell på grunn av måten hun behandler mennesker og ser verden.

– Og sliter du fortsatt med å skille mellom oss – her er et tips: Mamma er hun med føflekken, avslutter Gerber.

Les også: Norsk toppmodell på lista over moteverdens mest innflytelsesrike