Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Hva kan du forvente når Virgil Abloh gjør sin Louis Vuitton-debut

– Jeg håper inderlig ikke han tar den lette veien ut og setter anførselstegn på rubbel og bit.

mars i år overrasket det erkefranske luksusmotehuset Louis Vuitton alle med å utnevne Off-White-designer og streetwear-vidunderbarn Virgil Abloh som ny kreativ leder for herrekolleksjonene. Eller, spesielt sjokkerende var det kanskje ikke. For ikke bare hadde ryktene versert i månedsvis, men forholdet mellom luksus og streetwear har lenge stått sterkt.

Ablohs forløper hos Louis Vuitton, Kim Jones, lanserte samarbeidet mellom det franske motehuset og streetwear-gigant Supreme. Kolleksjonen ble en av de mest suksessfulle i merkets historie, og Jones ble hyllet for å knytte streetwear tettere sammen med luksus. (Supreme-grunnlegger James Jebbia stakk forøvrig av med prisen for årets herredesigner under CFDA Awards).

I morgen kl. 14:30 norsk tid er det duket for det som er Ablohs første visning for Louis Vuitton, under herremoteuken i Paris. 

De første bildene fra kolleksjonen. Via Instagram @LouisVuitton og @VirgilAbloh

Tirsdag delte Louis Vuitton den første smakebiten på kolleksjonen på sin Instagram; en helsvart, monogram-løs koffert. Selv delte Abloh et bilde av en model i hvit skjorte, t-skjorte og hvitt kjettinghalsbånd et par dager tidligere. Han har fortalt til Financial Times at kolleksjonen mest sannsynlig vil bli «en blanding av helhvite looks med noen hint av farger».

Til avisen forteller han at det aller første han skapte i kolleksjonen var en t-skjorte.

«Hva er den perfekte vekten? Hvorfor er mote-t-skjorter ofte så små? For meg er det en diskresjon i å fokusere på den riktige formen av en t-skjorte og buske. Jeg prøver å gjøre noe luksuriøst mer tilnærmelig».

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Abloh hintet samtidig til at kolleksjonen vil inneholde flere typiske streetwear-plagg, som hoodies og sneakers. Hoodiene vil imidlertid ha samme skreddersøm som en dress, og sneakerne vil ha hint av gull og porselen for å gjøre det, med hans ord; «rikere».

Hva forventer den norske motebransjen av debuten?

Elise Alexandra Guldrandsen, leder for Min Mote, forteller til Melk og Honning at hun tror kolleksjonen vil balanserer streetwear og luksus

– Abloh har uten tvil moteverdenes øyne rettet mot seg når han viser sin første kolleksjon. Jeg er spent på hva han kommer til å vise, og forventer en blanding av hans identitet som designer blandet med klassiske Louis Vuitton.

– Ved å velge Abloh valgte LV en ny, langt mer trendy retning, og jeg tror det vil gjenspeile seg under visningen. Etter å ha delt smakebiter fra kolleksjonen tyder det på at det blir mye hvitt og «sporty møter luksus». Kanskje vi også får se en ny it-sneaker.

Hun er også spent på å se castingen til visningen, og om Abloh gjør som Jones og velger en norsk modell i line-upen.

– Jeg håper jo på minst ett norsk innslag under visningen med for eksempel Mahad Musse på catwalken.

Min Motes herrealibi Sverre Shultz Hagen, tror Abloh kommer til å ha fokus på det Louis Vuitton er mest kjent for – tilbehør.

– Jeg tror han kommer til å spille videre på det Louis Vuitton allerede er best på, det å ta enkelt tilbehør som lommebøker og sekker og gjøre det så luksuriøst som mulig. Abloh har blant annet laget rumpetasker for sitt eget merke, og har hintet om at det er noe han kunne ha lyst til å gjøre for Louis Vuitton også. I tillegg tror jeg det blir fokus på basisplagg, som t-skjorter og bukser.

Madeleine Holth

Motejournalist Madeleine Holt har fulgt Ablohs karriere fra begynnelsen. Da nyheten om ansettelsen kom tidligere i år, fortalte hun Melk & Honning at det var «superspennende» og fortalte at Virgil hadde sagt til henne i 2014 at drømmen hans var nettopp å lede et luksusmerke. 

– Det er veldig vanskelig å si hva som vil vandre ned catwalken. Enten har han infusert streetwear-delen inn i merket, eller så har han lyttet og lent seg på de assisterende designerne med langt bredere teknisk erfaring enn ham selv.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Når det gjelder selve visningen mener hun Ablohs signatur er hakket mer forutsigbar.

– Jeg regner med at Benji B gjør musikken, antageligvis en klassisk hip-hop-låt eller en «oldie» som alle kan. Jeg tror Virgil vil ha en rolig og naturlig overgang inn i merket, og med det bringer han også inn Christine Centenera på laget som stylist. Visningen vil absolutt skille seg fra de tidligere visningene, nettopp fordi det er et stort øyeblikk for merket; et inngrodd fransk motehus som ansetter fra USA og spesielt én uten utdannelse i klesdesign. Jeg husker når jeg først ble kjent med mannen i 2014, han jobber ekstremt hardt og målrettet og bestemmer han seg for et konsept er tematikken undersøkt og utført til det maksimale.

Når det gjelder kolleksjonen er Holt tydelig på hva hun håper vi ikke ser i morgen.

– Jeg håper inderlig ikke han tar den lette veien ut og setter anførselstegn på rubbel og bit. Men jeg tror og håper han bevarer Louis Vuittons estetikk og skiller Off-White fra Louis Vuitton så mye som mulig – han må også bevise sin allsidighet i denne sammenhengen, spesielt ovenfor et tidløst merke som Louis Vuitton.

Men å tyde skillet mellom Off-White og Louis Vuitton blir i denne omgang ikke bare enkelt ettersom de to kolleksjonene presenteres med kun én dags mellomrom. I formiddag tok nemlig Abloh en pause fra å forberede morgendagens debut for å sende sin seneste Off-White-kolleksjon ned catwalken. 

Kolleksjonen, bestående av kun 30 looks, var proppfull av populærkultur-referanser. Showet var en hyllest den avdøde grafittikunstneren Dondi White, og flere av plaggene hadde motiv av kunstnerens arbeid eller påskriften «Dondi». I tillegg var «The Simpsons» svært sentralt i kolleksjonen, med bilder av Bart Simpson, sammen med uttrykket «I’m Bart Simpson, who the hell are you?». Et bilde av Simpson-familiens hjem ble også brukt på både t-skjorter og gensere. 

Fra dagens Off-White-visning i Paris. Bilder via Vogue Runway

Åpningsbilde via New York Times

Les også: Dette kan du forvente fra herremoteukene

Siste saker

Mest lest nå
Les mer